Greenyard Maaseik op één stap van Europese finale

In een drukke Europese volleymaand voor de Belgische topploegen, schoot Greenyard Maaseik ongetwijfeld de hoofdvogel af door zich in haar 250ste Europese wedstrijd te plaatsen voor de halve finales van de CEV Cup na zeges tegen Ankara en de zwaar aangemoedigde thuisploeg uit Las Palmas.

In die laatste beslissende match hadden de Maaseikenaars een tiebreak nodig, die met 15-10 beslist werd door het sterke werk van middenman Stahl en de onhoudbare opslagen en aanvallen van een uitstekende Jolan Cox, terwijl Pieter Verhees de eer kreeg de matchbal op de vloer te leggen. Sterk!

Volgens de kalender van het CEV moeten de halve finales tussen enerzijds Din. Moskou en Montpellier, en anderzijds Sint-Petersburg en Maaseik met heen- en terugmatchen gespeeld worden. Data voorlopig onbekend. Maar wegens Corona wordt een Final Four op één locatie niet uitgesloten en dan is Maaseik kandidaat-organisator. Coach Jöel Banks, ook trainer van de Finse nationale ploeg, ontmoet bij Sint-Petersburg sowieso de Fin Sammelvuo als coach.

Champions League mannen

Knack Roeselare organiseerde zelf één van de kwalificatietoernooien in de Champions League. Het werd aanpassen aan een hoger niveau. Tegen Warszawa met coach Anastasi kon het alleen dreigen in de tweede set. Meest efficiënte aanvaller in de wedstrijd was Igor Grobelny, een Belg in Poolse loondienst, die met 12/18 en vanop de opslaglijn bijzonder storend was voor de West-Vlamingen.

Tegen het Russische Kemerovo werd met meer overtuiging gestart, maar toen bij 24-23 in de eerste set een setbal werd prijs gegeven, verdwenen ze uit de match. Maar tegen de sterkste ploeg uit de poule, Modena, speelde ‘de Knack’ haar beste wedstrijd. Onder impuls van een beresterke Tuerlinckx werd in set één en set drie een achterstand omgebogen in setwinst. Via Verhanneman en de jonge Mathijs Desmet, de meest efficiënte Roeselaarse aanvaller met 19 op 36, kon nog lang stand gehouden worden in de vierde set, maar in de tiebreak maakten de Italianen dan weer de minste fouten. Terugronde: van 9 tot 11 februari in Modena.

Lindemans Aalst moest naar het Poolse Kedzierzyn. Tegen Fenerbahce, de autoritaire leider in de Turkse competitie, kwam het team van Johan Devoghel verrassend sterk voor de dag en het verloor slechts in tiebreak, nadat het even veel punten had gescoord als de Turken en Simon Van de Voorde mocht pronken met zes killblocks. Maar in de wedstrijden tegen Kedzierzyn en Belchatow geraakte Aalst in geen enkele set aan 20 punten.

In Tours verloor het Perugia van Vital Heynen alleen met 3-1 van de Italiaanse rivaal Civitanova, terwijl beide ploegen met 3-0 van Tours wonnen.

Tussenstanden na drie wedstrijden (reekswinnaars, plus de beste drie tweedes gaan door):

Poule A: 1. Kedzierzyn 9p; 2. Belchatov 6p

Poule B: 1. Civitanova 9p; 2. Perugia 6p.

Poule C:  1. Zenit Kazan 9p; 2. R. Berlin 6p.

Poule D:  1. Modena 8p.; 2. Warszawa 6p.

Poule E:  1. Trentino 8p.; 2. Friedrichshafen 6.

Champions League vrouwen

Bij de vrouwen wonnen in de poule gespeeld in Novara zowel Chemic Police als Novara hun wedstrijden tegen Olomouc en Zenit Kazan met 3-0. In de onderlinge ontmoeting versloeg Novara dan Chemic Police met 3-2. Hiervoor moest wel een 2-0 achterstand goed gemaakt worden. De tiebreak werd gewonnen met 15-6. Britt Herbots scoorde 16 op 38 in aanval.

Tussenstanden na drie wedstrijden:

Poule A: 1. Scandicci 8p.; 2. Schwerin 6p.

Poule B: 1. Conegliano 9p; 2. Fenerbahce 6p.

Poule C: 1. Vakifbank 9p.; 2. Lodz 5p.

Poule D: 1. Eczacibasi 8p; 2. Kaliningrad 4p

Poule E: 1. Novara 8p. 2. Chemic Police 7;

CEV Cup

Targoviste van Ilka Van de Vyver en  Dominika Sobolska versloeg in de achtste finale Mladost Zagreb met 3-0. In de kwartfinale moesten ze echter met 3-0 de duimen leggen tegen Béziers.

Monza met Lise Van Hecke en Laura Heyrman  speelt de achtste finale tegen het Hongaarse Békéscsaba  pas op 26 januari. Bij winst ontmoeten ze de winnaar van Zök tegen Brno.

Dinamo Moskou, zonder de gekwetste Sam Deroo, had in de achtste finale alleen in de derde set, die met 27-25 gewonnen werd, moeite met Novi Sad. In de kwartfinale werd het Roemeense Galati de tegenstander. Galati versloeg Apeldoorn met 3-2 in de achtste finale. Moskou won de kwartfinale vlot met 3-0.

Het vermelden waard

  • Nimir Abdelaziz, voormalig spelverdeler van Oranje en in Italië omgeschoold tot opposite, en vorig jaar zelfs tot beste opposite uitgeroepen, zorgde toch wel voor een uniek feit bij Trentino. Nadat Gianelli, de spelverdeler van het Italiaanse team, wegens blessure uitviel, nam hij diens positie over. Waarschijnlijk wel uniek dat een fantastische opposite plots uitgespeeld moet worden als spelverdeler. De eerste wedstrijd thuis tegen Vibo Valentia, de killer van Civitanova werd met 1-3 verloren waarbij elke set fel bevochten was. De week erna moest hij met zijn team optreden in de Champions League tegen het Russische Novosibirsk. Eerst werd een 2-0 achterstand goed gemaakt en daarna in de vijfde set kwam hij aan de opslag bij een 4-2 voorsprong en serveerde hij de wedstrijd gewoon uit. Van 4-2 rechtstreeks naar 15-2 zal ook wel vrij uniek zijn in topvolleybal. Ook toch even vermelden dat op het einde van de tweede set de 2,05m grote negentienjarige Michielleto als opposite inkwam en de wedstrijd uitspeelde . Trentino won vervolgens ook de andere wedstrijden van de poule tegen Karlovarsko en Friedrichshafen.
  • België staat in de Europese ranking van de U20 op de tweede plaats met 192 pt. Rusland staat eerste met 200 pt en Italië derde met 186 pt. Een pluim op de hoed van trainer-coach Kris Eyckmans en zijn team.
  • Uitstekende prestatie van onze Belgische mannen in de Duitse beker. Netzhoppers, het team van Christophe Achten, realiseerde een dubbel exploot. Eerst werd  bij Berlin, de bekerwinnaar van vorig jaar en kandidaat landskampioen, na een 2-0 achterstand  een matchbal in de derde set geneutraliseerd om vervolgens met 2-3 te winnen. In de halve finale werd dit exploot nog eens herhaald. Tegen Herrsching kwam men thuis opnieuw 2-0 achter. De vijfde set werd nu gewonnen met een historische 26-24.  Matthias Valkiers deed het met Frankfurt even uitstekend. Bij Buhl, op dat ogenblik nog leider in de competitie, dirigeerde hij zijn team naar een 1-3 overwinning. Friedrichshafen, waar Arno Vandevelde slechts even optrad, won met 0-3 in Luneburg. In de halve finale ging Matthias in  Friedrichshafen met 3-2 winnen. In de tie break werd het 14-16.
  • Nederland is vrijwel het enige land in Europa waar, buiten Griekenland en Engeland, absoluut niet gevolleybald werd. Recentelijk werd verteld dat vanaf 17 december  opnieuw zou mogen getraind worden en dat de competitie  begin januari zou hervat worden. De laatste berichten geven echter een ander signaal.
  • Het WK voor mannen zal in 2022 van 26 augustus tot 11 september doorgaan in Rusland. De openingswedstrijden zullen plaatsvinden in Moskou en Sint Petersburg. De kwalificatiewedstrijden vinden tevens plaats in nog acht andere steden. De top zes zal dan van 7 tot 11 september de finale spelen in Moskou. Om zich te kwalificeren voor dit WK zullen geen kwalificatietoernooien georganiseerd worden maar zal in laatste instantie de wereldranking beslissend zijn. Idem voor het WK vrouwen in Nederland en Polen.

Onze Belgische spelers in de Europese competities

Duitsland

Bij de vrouwen varieert het aantal gespeelde wedstrijden tussen zeven en tien. Jodie Guilliams speelde met Vilsbiburg achtmaal en behaalde vijf overwinningen. Het meest succesvolle team is Allianz Stuttgart met acht overwinningen in negen ontmoetingen.

Polen

Het aantal gespeelde wedstrijden varieert bij de mannen tussen elf en zestien. Kedzierzyn staat ongeslagen aan de leiding met 35 pt in twaalf wedstrijden. Jastrzebski verloor tweemaal in elf wedstrijden en heeft 26 pt. Het volgende team qua verloren wedstrijden is Gdansk met vier nederlagen in zestien ontmoetingen. Warszawa van Igor Grobelny verloor vijfmaal in dertien ontmoetingen. Suwalki van Tomas Rousseaux en Kevin Klinkenberg verloor zevenmaal in vijftien ontmoetingen.

Frankrijk

Nice, nog altijd zonder Jelle Ribbens, speelde in zijn laatste drie wedstrijden telkens vijf sets met eenmaal winst en tweemaal verlies. Nice behaalde drie overwinningen in elf wedstrijden, heeft 10pt en staat daarmee derde laatste. Drie teams verloren nog maar twee maal namelijk Cannes, Montpellier en Tours. Cannes speelde wel al dertien wedstrijden, Montpellier elf en Tours negen.

Bij de vrouwen verloren Béziers na elf en Mulhouse  na tien wedstrijden slechts eenmaal. Karolina Goliat speelde met Marcq-en-Baroeul al twaalf wedstrijden waarvan er vijf gewonnen werden. Nathalie Lemmens speelde met Paris St.-Cloud eveneens al twaalf wedstrijden waarvan er vier gewonnen werden.

Italië

Bij de vrouwen staat na afloop van de heenronde Conegliano ongeslagen met het maximum van de punten aan de leiding. Novara van Britt Herbots volgt op een tweede plaats met 28 pt en twee nederlagen. Hierna volgen drie teams met 3 nederlagen  maar wel een verschillend aantal gespeelde wedstrijden. Monza van Lise Van Hecke en Laura Heyrman behaalde 25 pt en speelde twaalfmaal, Scandicci behaalde 24 pt en speelde elfmaal, Chieri van Kaja Grobelna behaalde 20 pt en speelde tienmaal. Il Bisonte Firenze van Celine Van Gestel behaalde 14 pt, won vijfmaal en verloor zevenmaal. Perugia van Freya Aelbrecht behaalde 9pt, won driemaal en verloor negen maal.

Bij de mannen staat Perugia van Vital Heynen met 36pt behaald in 13 wedstrijden aan de leiding. Civitanova staat tweede met 31 pt. De laatste wedstrijd in Trentino werd verloren met 3-0. Gianelli speelde hier terug set up en Abdelaziz opposite. Deze laatste scoorde 13 op 23 en werd uitgeroepen tot MVP. Toch even vermelden dat Rychliki , voormalig speler bij Maaseik, met 18 op 26 aanvallend nog efficiënter was bij Civitanova. Juantorena werd echter volledig lamgelegd. Hij scoorde slechts 2 op 12.

Rusland

In de Russische superleague varieert het aantal gespeelde wedstrijden tussen 9 en 13. Zenit Kazan staat aan de top met twaalf overwinningen in dertien wedstrijden. Hun enige nederlaag was met 3-2 tegen Belgorod dat zelf maar drie van zijn tien wedstrijden won. Sam Deroo werd in november geplaagd door het corona virus. Bij het hervatten liep hij een enkelblessure op. Zonder hem verloor Dinamo Moskou tegen Urengoy zijn eerste wedstrijd. Dinamo speelde nog slechts negen wedstrijden waarvan er dus één verloren werd. Andere toppers met het minste verlieswedstrijden zijn Kemerovo met  twee verloren wedstrijden op elf en Novosibirsk met drie verloren wedstrijden op negen. Sam hoopt terug te spelen tijdens de Final Four van de Russische Cup die doorgaat op 25 en 26 december.

Roemenië

In Roemenië lijkt de strijd om de titel zich te beperken tot een tweestrijd tussen Targoviste van Ilka Van de Vyver en Dominika Sobolska en Alba Blaj. De onderlinge confrontatie werd door Targoviste gewonnen met 2-3. Beide ploegen wonnen de andere tien wedstrijden. Targoviste heeft 32 pt, Alba Blaj 30 pt.

Zuid Korea

Hyundai Hillstate van Hélène Rousseaux slaagt er klaarblijkelijk niet meer in om wedstrijden te winnen. Het team is met drie overwinningen en 9 pt behaald in twaalf wedstrijden gezakt naar de laatste plaats, zes punten achter het voorlaatste Expressway dat al vijf maal won.

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: CEV en Bart Vandenbroucke