Stijn D’Hulst op bekend terrein: “Drie topwedstrijden op rij voor Knack Roeselare”

Van dinsdag tot donderdag is de Tomabel-sporthal in Roeselare – het vroegere Schiervelde – het toneel van een poule met vier ploegen in de CEV Champions League. Zoals bekend koos het CEV in volle Corona-tijd, wegens té grote risico’s bij de verplaatsingen naar alle uithoeken van Europa, voor een formule met vijf poules, waarin de poulewinnaars naar de kwartfinales mogen, net als de beste drie tweedes.

Dankzij een gunstige loting – want alle ploegen uit de reeks wilden wel een toernooi organiseren – kreeg Knack Roeselare de organisatie toegewezen van de eerste zes wedstrijden met Warszawa (Polen), Kemerovo (Rusland) en Modena (Italië) als tegenstanders. “Drie topmatchen op rij in een bijzonder evenwichtige poule,” weet Stijn D’Hulst, opnieuw spelverdeler bij Knack.

De voorbije seizoenen speelde Stijn nog bij de Italiaanse topploeg Civitanova en voor eigen publiek mocht hij in de vorige Champions League-editie zelfs zijn opwachting maken. Hij kan dus beter dan welke ploegmaat ook zijn licht laten schijnen over de komende tegenstanders en de eigen kansen van zijn ploeg.

In hetzelfde geval verkeert ook Igor Grobelny, de Kapellenaar die bij Warszawa speelt. Hij kent zijn eerste tegenstander eveneens als zijn binnenzak, want met de meeste spelers van Roeselare was hij ploegmaat bij de Red Dragons, terwijl zijn coach Andrea Anastasi enkele jaren geleden zelfs bondscoach van de Belgische nationale ploeg was. Weinig geheimen dus.

“De teams uit Rusland en Italië zijn echt wel topteams, terwijl Roeselare natuurlijk ook geen zwak broertje is. Het wordt dus hard knokken om poulewinnaar te worden of zelfs om als beste tweede te eindigen. Vooral de Russen zijn sterk bezig,” denkt Igor.

Mogen we stellen dat Warszawa een beetje een wisselvallig seizoen kent?

Igor Grobelny: “Een wisselvallig parcours, ja, maar daar is wel een uitleg voor. Wij begonnen goed aan het seizoen, maar toen sloeg Corona toe en konden we twee weken niet trainen. Plots kwam dan het bericht dat we twee dagen later toch een wedstrijd moesten afwerken tegen Olsztyn. Met slechts twee dagen training in de benen en een beetje gebrek aan matchritme, verloren we met 2-3. Het begin ook van een mindere periode omdat we conditie te kort kwamen en de power ontbrak.

Maar de laatste maand geraakten we opnieuw op peil. Onze laatste nederlaag dateert van 8 november en nadien klopten we Bedzin, Belchatov, Cuprun en Stal Nysa.”

Ook jijzelf had matchen dat je in de huppelhoek moest toekijken en dan had je weer wedstrijden waarin je nagenoeg topscorer werd…

“Haha, dat is de manier van opstellen van de coach. Eigenlijk kreeg ik nog steeds dezelfde missie van hem: inkomen als het nodig is en de wedstrijd doen kantelen op alle posities. Maar ik heb nu toch een aantal matches in de basis gestaan.”

Is het een voordeel om te spelen in een zaal zonder publiek?

“Dat zal wel zijn. Langs de andere kant heb ik in België veel vrienden, die graag waren komen kijken. Dat zal dus niet kunnen.”

Wat is het doel van Warszawa dit seizoen?

“Ons doel is om te gaan voor zo veel mogelijk prijzen. Zaksa Kedzierzyn is momenteel goed bezig, maar blijft dat tot het einde van het seizoen? Wij hebben toch al gewonnen tegen sterke concurrenten. Je weet dus maar nooit.”

Wat weten jullie van de concurrenten in de Champions League?

“Allemaal sterke tegenstanders met Zaytsev als absolute topper bij Kemerovo. Bij Modena loopt er zo niemand bij, maar het is een homogene ploeg. En de sterkte van Roeselare is zeker dat ze snel kunnen spelen. D’Hulst en Tuerlinckx vinden mekaar blindelings en zij vormen de sterkte van de ploeg, hoewel ze ook op receptie-hoek enkele sterke spelers in de rangen tellen. Wij stellen daar een sterk midden tegenover, terwijl we ook veel succes hebben met onze blok-verdediging.”

Stijn D’Hulst: “Van onze eigen sterkte uitgaan”

Bij Knack Roeselare straalt spelverdeler Stijn D’Hulst vertrouwen uit. Niet moeilijk: zijn ploeg staat duidelijk aan de leiding in het klassement, nadat het negen matchen op tien won met 3-0 of 3-1 en de tiende met 3-2 aan de winst bleef met een setgemiddelde van 30-4 tot gevolg.

“Ik vind dat wij ambitieus moeten zijn en uitgaan van onze eigen sterkte om te trachten alle matchen te winnen. Het zal natuurlijk iets anders zijn dan in de Belgische competitie, maar ik geef toe dat we naar deze matchen gepiekt hebben. Want zeg nu zelf: punten halen in de Champions League zou de apotheose kunnen zijn van onze goede eerste seizoenhelft. Daarom ook dat nagenoeg iedereen spelgelegenheid kreeg, want voor drie zware wedstrijden op drie dagen heb je twaalf spelers nodig. Iedereen moet immers voldoende matchritme hebben opgedaan. Want laat ons duidelijk zijn: dit worden drie topmatchen op drie dagen.”

Jij kent ook de Italiaanse ploegen uitstekend. Wat moeten we van Modena verwachten?

Stijn D’Hulst: “De ploeg lijkt me minder sterk dan vorig seizoen en daar moeten wij gebruik van kunnen maken. Zij verloren met 3-0 tegen Trentino, tegen Perugia, tegen Vibo Valenta en met 3-2 tegen Monza, maar het blijft natuurlijk een ambitieuze topploeg. Vorige zaterdag wonnen ze nog vrij gemakkelijk met 3-0 van Ravenna. Een goede ploeg met veel kwaliteiten, maar geen wereldploeg.”

Weet je ook iets over Kemerovo?

“Dat zou wel eens onze zwaarste tegenstander kunnen worden. Een ploeg met veel power en met veel lengte. Altijd moeilijk voor ons. Hun spelsysteem ligt ons misschien minder. En ze hebben dan ook nog Zaytsev in de ploeg, die er bovenuit steekt. Ik ben er eigenlijk een beetje benieuwd naar, want enerzijds wonnen ze van Kazan, maar verloren ze met 3-0 van Dinamo Moskou met Sam Deroo.”

En Warszawa?

“Hun coach Anastasi kent onze ploeg natuurlijk goed dankzij zijn ervaringen met de Red Dragons. Net als Igor Grobelny natuurlijk. Maar ze hebben met Nowacovski een heel sterke middenman in de rangen en verder ook veel kwaliteit, in het bijzonder op de hoek. Ook zij hebben naar deze Champions League-wedstrijden gepiekt.”

Verlies je zonder publiek ook niet een deel van jullie thuisvoordeel?

“Ja, het voordeel om voor eigen publiek te kunnen spelen, valt natuurlijk grotendeels weg. Je kan alleen zeggen dat we nu geen vermoeiende reis in de benen hebben. Maar ach, gezien de huidige omstandigheden mogen we eigenlijk al blij zijn dat we kunnen spelen.”

Zit je niet in een bijzonder homogene groep?

“Zo ziet het er wel uit. Maar langs de andere kant mag je tevreden zijn dat we niet tegen absolute toppers als Perugia van Vital Heynen, tegen Civitanova of Kazan moeten spelen. Nu lijken 3-2 uitslagen b.v. best mogelijk. Het nadeel van dit soort groepen kan natuurlijk zijn dat we door die homogene ploegen te veel punten verliezen om in aanmerking te komen voor de beste tweede ploegen uit de vijf reeksen. Dat geeft misschien wel een vertekend beeld. Reekswinnaar worden, dan maar. Niet? Ik zou al heel tevreden zijn, mochten we in eigen zaal twee wedstrijden winnen, om het even met welke score.”

Was het voor jou gemakkelijk aanpassen aan de terugkeer naar jouw originele ploeg?

“Veel aanpassing had ik niet nodig. Ik kende de ploeg en de staff grotendeels, zodat de integratie vlot verliep. Alleen de buitenlanders kende ik niet zo goed, maar zij vormen een absolute en technische meerwaarde voor de ploeg. Het is nog steeds aangenaam spelen met deze professionele vriendengroep.”

Programma:

Dinsdag 15/12: 17u30 Kemerovo – Modena en 20u30 Knack Roeselare – Warszawa

Woensdag 16/12: 17u30 Modena – Warszawa en 20u30 Knack Roeselare – Kemerovo

Donderdag 17/12: 17u30 Warszawa – Kemerovo en 20u30 Knack Roeselare – Modena

Tekst: Marcel Coppens

Foto’s: Bart Vandenbroucke