Sterke Europese pouletegenstanders voor Belgische topploegen

Zoals op deze plaats al eerder gemeld, spelen de Belgische topploegen in de Europese bekers via een poulesysteem om de verspreiding van het Corona-virus en de forfaits te beperken. Alleen Knack Roeselare slaagde erin het thuisvoordeel binnen te kapen, al blijft het zeer de vraag of de West-Vlaamse supporters in de zaal zullen mogen aanwezig zijn.

Volleymagazine ging al wel even kijken naar de sterkte van de Belgische tegenstanders en de conclusie blijft: het wordt aartsmoeilijk. Lees maar.

Champions League

De poulewedstrijden van de vierde ronde zullen gespeeld worden in twee toernooien. Lindemans Aalst moet voor zijn eerste toernooi naar Kedzierzyn. Op 8/12 is Fenerbahce de tegenstander, op 9/12 Belchatow en op 10/12 Kedzierzyn. Het tweede toernooi gaat door in Belchatow. Hier speelt Aalst op 26/1 tegen Fenerbahce, op 27/1 tegen Belchatow en op 28/1 tegen Kedzierzyn.

Bij Kedzierzyn, tot nu toe ongeslagen in de Poolse plus liga, spelen twee buitenlanders: namelijk Toniutti, de spelverdeler van de Franse nationale ploeg en vriend van Sam Deroo, en David Smith (2,02m)  middenblokker van de USA. Belchatow heeft hoofdzakelijk een Servische inbreng met spelverdeler Mihaljo Mitic, receptie-hoek Dusan Petkovic en receptie-hoek Milan Katic. Bij Fenerbahce spelen ook vier buitenlanders namelijk twee Canadezen : receptie-hoek  Nicolas Hoag (2,01m) en middenblokker Graham Vigrass (2,03m), de 2,15m grote Nigeriaan Nwachukwu en de Cubaanse receptie-hoek Oliva Hidalgo.

Knack Roeselare speelt het eerste toernooi in de eigen arena. Op 15/12 is Warszawa de tegenstander, op 16/12 Kemerovo en op 17/12 Modena.  Het tweede toernooi gaat door in Modena. Hier start Roeselare op 9/2 tegen Warszawa gevolgd door Kemerovo op 10/2 en Modena op 11/2.

Bij Warszawa, waar de voormalige Belgische bondscoach Anastasi trainer is, speelt naast onze landgenoot Igor Grobelny als enige andere buitenlander de Spaanse spelverdeler Angel Trinidad De Haro. Bij Kemerovo zijn de twee topbuitenlanders de Italiaanse opposite Yvan Zaitsev (2,02m) en de Servische middenblokker Petar Krsmanovic (2,05m). Bij Modena zijn de bekendste buitenlandse toppers de Servische receptie-hoek Nemanja Petric (2,01m) en de Amerikaanse spelverdeler Micah Christenson (1,98m)

Bij vrouwen moet Britt Herbots zich met Novara proberen te kwalificeren voor de kwartfinale in twee toernooien met Chemic Police, VK Olomouc en Dinamo Kazan. Het eerste toernooi gaat van 24 tot 26/11 door in Novara, het tweede bij Chemic Police van 2 tot 4/2.

CEV Cup

Wegens Corona moest Chaumont tegen Greenyard Maaseik forfait geven in de 1/16de  finale.  Maaseik stelde zich kandidaat voor de organisatie van de 1/8ste  finale die doorgaat in een heen- en terugwedstrijd op dezelfde locatie. Het werd uiteindelijk  Las Palmas Op deze locatie zal tevens één of twee dagen later op dezelfde manier de kwartfinale plaatsvinden.

Tegenstander in deze 1/8ste  finale wordt SK Ankara, dat zich ook zonder te spelen plaatste tegen Apeldoorn. Het team bevat vier buitenlanders nl. spelverdeler Thiago Gelinski (BRA), opposite Wallace De Souza (BRA), receptie-hoek Ferreira Di Nascimento (BRA) en receptie-hoek Nicolas Bruno (ARG. Bij winst  wordt dan de winnaar van Las Palmas  tegen Galatasaray enkele dagen later de tegenstander in de kwartfinale.  Bij Las Palmas speelt een ganse reeks buitenlanders waaronder drie Italianen, een Argentijn en een speler uit de USA.  Bij Galatasaray is er slechts één buitenlander namelijk de Amerikaanse opposite Maurice Torres.

Sam Deroo plaatste zich met Dinamo Moskou eveneens zonder spelen voor de volgende ronde. Die wordt in Moskou gehouden. Tegenstander wordt Vojvodina Novi Sad. Bij winst wordt enkele dagen later gespeeld tegen de winnaar van Lycurgus Groningen tegen vermoedelijk Arcadi Galati (ROM) dat zijn eerste wedstrijd van de vorige ronde tegen Montana (BUL) won met 3-0.

Asterix Beveren verloor in de 1/16de finale in Servië tweemaal tegen Obrenovac. De eerste maal met 3-0, weliswaar na een spannende wedstrijd waarin elke set met het kleinste verschil verloren werd. De tweede wedstrijd werd met 3-1 verloren.

Laura Heyrman en Lise Van Hecke plaatsten zich met Monza tegen Neuchatel zonder spelen voor de 1/8ste finale. Die mogen ze thuis spelen tegen het Hongaarse Békéscsaba. Bij winst volgt enkele dagen later de kwartfinale tegen de winnaar van  Zok UB (SRB) tegen Selmy Brno (CZE).

Volley Nations League

Onze Yellow Tigers maken ook dit jaar deel uit van de zestien teams die deelnemen aan deze prestigieuze competitie. Ze haspelen hun vijftien wedstrijden af in vijf toernooien met telkens vier teams. Ziehier de data, plaatsen en deelnemers

11 – 13 mei Apeldoorn : NED, BEL, GER, RUS

18 – 20 mei Brussel : 18/05 Dom. Republiek, 19/05 Polen, 20/05 Korea.

25 – 27 mei Macao : CHN, BRA, SRB, BEL

1 – 3 juni Wichita : USA, TUR, JPN, BEL

8 – 10 juni Phuket : THA, ITA, CAN, BEL

De finale vindt plaats in China van 23 tot 27 juni.

Worldwide News

 • Avital Selinger wordt de nieuwe bondscoach van de Nederlandse vrouwen. Hij moet hen klaarstomen voor het WK in eigen land in 2022 en de Olympische Spelen in Parijs van 2024.
 • Stuttgart, de ongeslagen leider bij de vrouwen in de Bundesliga, werd in de halve finale van de beker verrassend uitgeschakeld door Potsdam. Na een 2-0 achterstand werd in de derde set een 14-11 achterstand nog goed gemaakt maar in de vierde set werd het met 25-13 nog een zware afstraffing. In de andere halve finale versloeg Schwerin Dresdner SC met 3-1.
 • Het WK beach U19 dat voorzien was door te gaan in Thailand van 24 tot 28 maart 2021 is verplaatst naar 15 tot 19 september 2021 als gevolg van de coronapandemie.
 • De Rus Vladimir Alekno werd tussen een aantal kandidaten waaronder D. Castellani, A. Gianni, L. Bernardi en F. De Giorgi verkozen om Iran voor te bereiden en te leiden tijdens de OS in Tokyo.
 • Vanwege corona werden maar een beperk aantal toernooien in het beachvolleybal gespeeld . De ranking bij de vrouwen ziet er als volgt uit : 1. Pavan – Melissa (CAN),  2. Alix – April (USA)  3. Agatha – Duda (BRA).  Bij de mannen is dat 1. Mol – Sorum (NOR)  2. Stoyanovski – Krasilnikov (RUS             3. Alison – Alvaro Filho (BRA).  Koekelkoren – Van walle staan op plaats 36.

In memoriam Fons Debrandt

Op 88-jarige leeftijd is Fons De Brandt, de vader van onze toptrainer Jan, overleden. Fons was een figuur in het pajottenland. Hij was de stimulerende kracht in de glorieperiode van Kruikenburg Ternat. Niet minder dan 48 jaar was hij voorzitter van deze club die in de glorieperiode  enkele malen vice-kampioen werd, als eerste Belgisch team in Belgrado een podiumplaats veroverde  in een Europese beker  en  tegen Zonhoven de Belgische beker won. Toen financieel de concurrentie tegen kapitaalkrachtige teams niet meer mogelijk was,  zorgde hij ervoor dat Kruikenburg Ternat tot op heden mag terugblikken op een mooi gestructureerde en uitstekende jeugdwerking.

Onze Belgen in het buitenland

Omwille van de coronabesmettingen is het aantal gespeelde wedstrijden in de meeste landen dikwijls serieus verschillend. Het heeft dan ook weinig zin om te spreken over de plaats in de rangschikking. We geven een overzicht van de recente resultaten.

Vrouwen

 • Ilka Van de Vyver en Dominika Sobolska zijn na 6 wedstrijden met Targoviste nog altijd ongeslagen. Zij verloren nog maar 1 set. Alba Blaj is na 6 wedstrijden ook nog ongeslagen maar heeft wel een puntje minder.
 • Hélène Rousseaux is met Hyundai Hillstate in een zware dip beland. Na 2 overwinningen volgden immers 5 nederlagen. Fel betwiste sets eindigden bijna altijd op verlies.
 • Jodie Guilliams won met Vilsbiburg 3 van de 5 gespeelde wedstrijden en behaalde hierin 8 pt. Stuttgart heeft na 5 wedstrijden nog altijd het maximum van de punten Dit zijn evenveel punten als Schweriner SC en Potsdam die wel allebei 2 wedstrijden meer speelden.
 • Britt Herbots verloor met Novara in eigen huis met zware 0 – 3 cijfers tegen leider Conegliano. De setstanden 18-25, 14-25, 16-25 spreken voor zich. Conegliano heeft na 11 wedstrijden nog altijd het maximum van de punten.  Novara staat met 25pt en 2 nederlagen in 11 ontmoetingen  op plaats twee.
 •  Monza van Lise Van Hecke en Laura Heyrman staat op plaats drie met 22 pt en 3 nederlagen in 11 ontmoetingen.
 • Kaja Grobelna won met Chieri 5 maal maar speelde slechts  7 wedstrijden. Celine Van Gestel won met Firenze eveneens 5 maal maar had hiervoor wel 11 ontmoetingen nodig.
 • Freya Aelbrecht won met Perugia  3 maal in 10 wedstrijden.
 • In Frankrijk zijn  Nantes en Mulhouse na 6 wedstrijden nog ongeslagen. Nathalie Lemmens speelde met Paris St.-Cloud 8 wedstrijden, won driemaal en behaalde met haar team 8 pt. Dit is exact hetzelfde als wat Aziliz Divoux en Karolina Goliat deden met Marcq-en-Baroeul.

Mannen

 • In Rusland staat Zenit Kazan aan de leiding met 10 gewonnen wedstrijden op 11 en 29 pt. Sam Deroo verloor met Dinamo Moskou nog geen enkele wedstrijd maar speelde er slechts 5 waarin 15 pt behaald werden.
 • In Griekenland werd de laatste competitiewedstrijd gespeeld op 2 november. Bram Van den Dries speelde met PAOK nog maar 1 wedstrijd die wel met 3-0 gewonnen werd.
 • Nice, nog altijd zonder de gekwetste Jelle Ribbens, won zijn laatste wedstrijd tegen Ajaccio met 3-0 en behaalde 2 overwinningen en 6pt in 6 wedstrijden.
 • In de Bundesliga is na 5 wedstrijden geen enkel team meer ongeslagen. Friedrichshafen van Arno Van De Velde verloor toch wel verrassend met 3-0 in Duren. Hierna volgde wel een overtuigende 3-0 zege tegen Berlin. Matthias Valkiers behoort regelmatig tot de uitblinkers bij Volleys Frankfurt. Zijn team verloor echter al drie van de vijf gespeelde wedstrijden. Christophe Achten won met Netzhoppers drie van de zes gespeelde matchen.
 • Tomas Rousseaux en Kevin Klinkenberg speelden met Suwalki al 13 wedstrijden waarvan er 7 gewonnen en 6 verloren werden. Igor Grobelny speelde met Warszawa 9 wedstrijden waarvan er 4 gewonnen en 5 verloren werden. Kedzierzyn-Kozle lijkt nog altijd het sterkste team want ongeslagen, met het maximum der punten, na 9 wedstrijden.
 • Dit weekeinde oogde zwart voor Civitanova  en Perugia van Vital Heynen. Beide teams leden immers hun eerste nederlaag. Civitanova verloor in eigen huis met 1-3 tegen  Vibo Valentia  en Perugia ging in Monza met 3-0 onderuit.

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: Bart Vandenbroucke