Amparo Velez Gutierrez: “Hoe kunnen jongeren jouw volleyclub helpen?”

Vorige maand, tijdens de ‘Club Sharing Days’ in Leuven, kwam volleyfanaticus Amparo Velez Gutierrez verduidelijken hoe ze bij Mavoc Mechelen de jeugd mee laat werken in de club. Een interessant gegeven. Vijftig toehoorders – meer volk mocht er niet binnen, anders waren het er ongetwijfeld veel meer geweest – luisterden geboeid naar deze uiteenzetting.

Om alle vergissingen te vermijden: de ‘ma’ van Mavoc staat voor ‘Maneblussers’ en dat is de populaire bijnaam voor de Mechelaars. En wiskundelerares Gutierrez is naast trainster ook nog bij deze club actief als speelster en jeugdverantwoordelijke.

Hoe verkrijg je zo veel betrokkenheid van de jeugd in de clubwerking?

Amparo Velez Gutierrez: “Wij moedigen onze jeugd vanaf zestien jaar aan om de club te helpen. Eigenlijk vragen we het niet, we zeggen gewoon wat ze moeten doen. En zij pikken daar gretig op in. Zij kunnen kiezen welke functie het best bij hen past. Ze krijgen de mogelijkheid om mee de trainingen te begeleiden van de allerkleinsten in onze eigen volleybalschool of bij de U11. Maar ze kunnen even goed jeugdscheidsrechter zijn. Ze selecteren zelf bij welke taak ze zich het prettigst voelen.

Na één jaar is er geen verdere verplichting meer, maar de meesten doen het graag en zetten hun activiteiten binnen de club verder omdat ze het zo tof vinden. Ze beginnen zelfs – wanneer ze nog maar pas zestien zijn – zichzelf aan te bieden. ‘Waar heb je nog een plaatsje voor mij?’

De oudere jeugd maakt zich nuttig met allerlei zaken via de computer. Zij kunnen dat veel beter dan wij: flyers maken, affiches ontwerpen en allerlei berichten op de sociale media zetten. Ze maken prachtige dingen en ze organiseren daarbij nog een aantal evenementen binnen de club.”

Deze voorstelling bracht ongetwijfeld een aantal andere clubs op ideeën?

“Tot hiertoe kreeg ik nog maar één reactie, van Hellvoc Hemiksem. Daar zijn twee mogelijke redenen voor. Indien we zonder al die onderbrekingen wegens Covid-19 hadden kunnen verder volleyen, dan zie je veel mensen en dan is het gemakkelijker om al eens verder in te gaan op dit onderwerp tijdens een babbeltje voor of na de wedstrijd. Nu is dat – hoe raad je het: wegens Corona – allemaal weggevallen.

De tweede reden (en die geloven we veel meer) zou kunnen zijn dat ik alles zo goed heb uitgelegd dat er geen verdere vragen meer moesten gesteld worden.” (schatert het uit)

Hoe krijg je dat allemaal gecombineerd? De volleysport overheerst al jouw vrije tijd!

“Het is inderdaad mijn passie. Ik ben daar bovenop nog een grote fan van de Yellow Tigers en ik ben medestichtster van de supportersclub  van het nationale vrouwenteam. Tijdens internationale toernooien ben ik regelmatig – samen met mama Nadia – als vurige supporter in de Europese tribunes terug te vinden.

Toch blijf ik nog steeds bezig met het ontwikkelen van ideeën. Op dit moment zijn alle sporthallen in Mechelen hermetisch gesloten. Onze speelsters amuseren zich nu met het opstellen van ‘challenges’. Elke twee-drie dagen verschijnt er een filmpje op de website met nieuwe uitdagingen. Met en zonder bal, conditioneel en technisch. Die ‘challenges’ en die filmpjes maken ze zelf. Ik ben momenteel ook veel meer thuis, zodat ik ook meer tijd heb om te brainstormen. We zijn met het jeugdbestuur volop bezig om deze visie uit te breiden, zodat de jeugd nog meer in de clubwerking kan betrokken worden. De clubvisie bestaat er vooral in om het volleybal voor alle niveaus aan te bieden. Zowel voor talenten als voor recreanten.”

Het wordt steeds meer: uitbreiding, verbetering, verfijning?

“Negen van de veertien speelsters uit onze eerste ploeg (nationale 3) komen van onze eigen jeugd. Dat wil zeggen dat ongeveer tachtig procent bij Mavoc  Mechelen met volleybal begonnen is. Veel jeugdspeelsters volleyballen op het hoogste niveau in onze club. Momenteel trachten wij de onderbouw uit te breiden. Via Volley@School hebben we binnenkort weer dertig nieuwe en enthousiaste kindjes erbij. Zelfs al zijn de gewone initiaties weggevallen, toch blijft de interesse groot. En dat is toch wel fijn!”

Tekst: Walter Vereeck

Foto’s: Mavoc Mechelen (voor de Coronamaatregelen getrokken)