Champions League: Roeselare organiseert toernooi; Aalst niet

 

De kans was groot dat ook de Champions League in het volley geteisterd zou worden door Covid-19. Aanvankelijk gingen alle wedstrijden in de vierde ronde nog door zoals gepland, maar gezien reisproblemen, quarantaine, gesloten gymnasia e.d.m. overwoog het CEV om alle poules te laten spelen in toernooivorm. Daar werd intussen een consensus over bereikt in samenspraak met alle betrokkenen.

Daarover kwam gisteren dan ook een beslissing: Lindemans Aalst (met Kedzierzyn, Belchatov en Fenerbahce) is geen toernooiorganisator, maar Knack Roeselare wél. In een reeks (met Modena, Kemerova en Warszawa) waarin alle deelnemers kandidaat-organisator waren, bepaalde het lot. Zo mag Roeselare op 15-16 en 17 december alle concurrenten in de eigen hal ontvangen, terwijl al deze ploegen op 8-9 en 10 februari naar Modena trekken. Lindemans Aalst trekt op diezelfde data naar respectievelijk Kedzierzyn en Belchatov.

Wie er evenwel niet zal bij zijn, is onze landgenoot Sam Deroo. Bij de mannen waren 18 teams rechtstreeks geplaatst voor deze vierde ronde. Hierbij kwamen nog twee teams via een aantal toernooien. Sam Deroo kon zich voor deze ronde met Dinamo Moskou niet plaatsen.  Na 3-0 winst tegen Amriswil, tegen wie Sam 8 op 12 scoorde, werd de beslissende wedstrijd tegen Trentino  met zware 3-0 cijfers verloren.  De setstanden 18-25, 13-25, 16-25 spreken voor zich. Trentino scoorde 61% in aanval tegen 44% voor Moskou.

De Nederlandse opposite Nimir Abdelaziz was indrukwekkend bij Trentino en scoorde 15 op 22. Sam werd serieus geviseerd in receptie. In aanval  scoorde hij 7 op 16. De afwezigheid bij Moskou van hun superster, de Bulgaarse opposite Sokolov, is wel een verzachtende omstandigheid. D. Moskou mag nu aantreden in de CEV Cup waar Budejovice de tegenstander wordt.

Het twintigste team dat zal meedoen in de CL is de winnaar van een toernooi tussen Galati, Kaposvar en Jastrzebski dat eerst zou doorgaan in Roemenië, maar waarvan  datum en plaats gezien Corona nog altijd niet vast staan.

Toch nog even vermelden dat Dinamo Moskou waarschijnlijk het gestalterijkste team is ooit. De gemiddelde gestalte van de basiszes is immers 2,06m en speciaal is tevens dat in de CL Dinamo  met Lauri Kerminen als libero speelde, een speler die niet mag meedoen in de Russische competitie wegens de beperking van het aantal buitenlanders. Opposite Sokolov, wel afwezig in dit kwalificatietoernooi, is net als Sam immers een vaste waarde.                                                                                                                                      

Bij de vrouwen spelen ook 20 teams in de vierde ronde die eveneens onderverdeeld zijn in 5 poules.   Britt Herbots speelt met Novara in een poule met Zenit Kazan, Chemic Police en VK Olomouc.   

WK U20 voor vrouwen volgend jaar in Nederland en België

De organisatie van het WK U20 voor vrouwen in 2021 is door het FIVB toegewezen aan Nederland en België. Nederland ziet dit als een mooi podium voor haar jonge speelsters  om klaar te zijn voor het grotere werk het jaar nadien, wanneer het WK voor vrouwen in Nederland georganiseerd wordt. Voor onze Belgische talenten is het natuurlijk ook een gelegenheid om ervaring op te doen. De wedstrijden in Nederland worden gespeeld in het Rotterdamse Topsportcentrum. Die in België vinden plaats in de Lange Munte in Kortrijk.                                                 

Nieuws van onze Belgen in het buitenland

Rusland

Sam Deroo doet het in de competitie uitstekend met Dinamo Moskou. Zijn team heeft de eerste 5 wedstrijden gewonnen en slechts 1 set verloren en heeft dus 15 pt . Zenit Kazan is ook nog ongeslagen, won wel tweemaal met 3-2 maar speelde al zes wedstrijden en staat dus met  16 pt voorlopig aan de leiding

Polen

Tomas Rousseaux werd zwaar getroffen door het Coronavirus. Na een serieuze besmetting moest hij drie weken in quarantaine. Zijn hartspier aan de linkerkamer vertoonde ontstekingsverschijnselen waardoor er te weinig bloed naar het lichaam werd gepompt. Bij een eerste diagnose werd twee maanden volledige rust voorgeschreven. Na een tweede MRI scan door een echte hartspecialist werd geen myocarditis vastgesteld en het verdict werd fel afgezwakt. Hij is  nu wel opnieuw aan het trainen en zat het voorbije weekend op de bank in de wedstrijd tegen Warszawa van  Igor Grobelny. Hij verving er zelfs heel even Kevin Klinkenberg die zijn plaats in het team had ingenomen. Het mocht niet baten want de wedstrijd werd met 1-3 verloren. Grobelny speelde de ganse wedstrijd en scoorde 12 op 21.  De volgende wedstrijd op 28 oktober thuis tegen Radom (die met 3-2 gewonnen werd) speelde Tomas al de ganse wedstrijd en scoorde 15 op 33. Zijn ploeg Suwalki won tot nu toe vier van de zes gespeelde wedstrijden juist zoals Warszawa. Kedzierzyn staat,  ongeslagen met 18 pt behaald in zes wedstrijden, aan de leiding.

Zuid-Korea

Hélène Rousseaux is met Hillstate Suwon de competitie gestart in Zuid-Korea. De eerste wedstrijd was tegen Caltex, waartegen nog in de cup met 3-1 verloren werd. Suwon won deze keer met 3-2 en Hélène was met 31 pt topscoorster. De tweede wedstrijd tegen Expressway werd met 3-0 gewonnen . Hélène was opnieuw topscoorster en werd uitgeroepen tot MVP.

Italië

Conegliano staat na 6 wedstrijden ongeslagen met het maximum van de punten aan de leiding. Britt Herbots speelde met Novara nog maar 5 wedstrijden waarvan er 4 gewonnen werden. De laatste wedstrijd bij de nummer twee Scandicci was een thriller van formaat, de vijfde set werd gewonnen met 16-18.  Hun enige nederlaag met 3-1was in Monza. Van je landgenoten moet je het maar hebben. Lise Van Hecke en Laura Heyrman mogen hier terugblikken op een uitstekende wedstrijd. Lise scoorde 19 op 41 en Laura 9 op 14. Monza behaalde 10 pt na 5 wedstrijden, Novara 11 pt.

Chieri van Kaja Grobelna draait eveneens mee in de voorste gelederen en behaalde 12 pt in 6 wedstrijden. Celine Van Gestel vertoeft met haar team Firenze in de middenmoot. Firenze behaalde 7 pt in 6 wedstrijden. Perugia van Freya Aelbrecht doet het beduidend minder goed. Haar team won één maal in 6 wedstrijden en telt 3 pt.

Geen Belgische spelers meer actief in de superliga maar natuurlijk hebben we daar Vital Heynen als trainer van Perugia. Zijn team doet het uitstekend en staat na zeven wedstrijden met het maximum van de punten aan de leiding. Grote concurrent Civitanova is eveneens ongeslagen maar heeft wel een puntje minder. De naaste achtervolgers verloren al minstens twee wedstrijden. Trentino, de tegenstander van Dinamo Moskou in de voorronde van de Champions League, verloor al viermaal.

Frankrijk

Bij de mannen is Jelle Ribbens als enige Red Dragon nog actief in Lliga A. Jelle is een maand buiten strijd wegens een scheurtje aan de patellapees. Zijn team behaalde 3 pt na vier wedstrijden en haalde tegen Poitiers een 4-9 achterstand op in de tiebreak voor 3-2 winst. Tourcoing staat als enige ongeslagen ploeg na vijf wedstrijden met 14 pt aan de leiding.

Bij de vrouwen zijn er nog drie speelsters actief in de Liga A. Nathalie Lemmens won met Paris St.-Cloud drie wedstrijden van de vijf. Haar team staat met 9 pt op een vierde plaats. Aziliz Divoux en Karolina Goliat wonnen met Marcq-en-Baroeul twee van de vijf wedstrijden en staan met hun team voorlopig negende.

Griekenland

In de League Cup won Bram Van Den Dries met PAOK Saloniki zijn beide wedstrijden in groep A met 3-0. In de competitie werd de eerste wedstrijd op verplaatsing bij AONS eveneens gewonnen met 3-0.

Duitsland

Bij de mannen is de competitie nog maar net gestart. Arno Vandevelde speelde met Friedrichshaven nog maar één wedstrijd die met 0-3 gewonnen werd bij Netzhoppers waar Christophe Achten trainer is. Matthias Valkiers speelde met Frankfurt al twee wedstrijden die allebei verloren gingen, de eerste thuis tegen Luneburg en de tweede bij Netzhoppers.

Bij de vrouwen is de competitie gestart begin oktober. Jodie Guilliams speelde al driemaal met Vilsbiburg waarvan één maal met winst.

Roemenië

Ilka Van de Vyver en Dominika Sobolska starten met CSM Targoviste pas dit weekeinde aan de competitie.

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: Bart Vandenbroucke, CEV