G-club Stalvoc Beverlo: “Spelers en ouders zijn zo dankbaar”

G-Sport of sportactiviteit voor mensen met een beperking zit in de lift. Sporten met een ‘G’ staat voor ‘Geïntegreerd, Goesting, Gelijkwaardig, Gewoon, Gescoord, Grensverleggend en bovenal Genieten’. Die verduidelijking van de letter G vind je zo uitgelegd op de site van Volley Vlaanderen. Stefaan De Brabandere is in dit verband de voornaamste contactman van de federatie.

Hij geeft G-sportclubs de nodige ondersteuning. Zo kunnen Sandra Das, Wendy Teunkens, Nancy Helsen, Saartje Corvers en Sien Vanhees (zie beide foto’s) bij Stefaan terecht. Het vijftal fungeert als trainer en/of coördinator van Stalvoc Beverlo, G-sportclub in de kijker.

Even vooraf aanstippen: G-Sport Vlaanderen werkt samen met Special Olympics Belgium en bestrijkt twee domeinen. Er is een onderscheid tussen Netbal/Smashvolley voor personen met een verstandelijke beperking en Zitvolley voor personen met een fysieke beperking.  Op dit ogenblik zijn dertien clubs actief in het Vlaamse land. Tien verenigingen bieden Netbal/Smashvolley aan. Dat zijn BVMV Noorderkempen, VT Kortrijk, KVCR Wara Genk, Feniks Haacht, Kevoc Keerbergen, Stalvoc Beverlo, VC Olen, Molvoc Mol, VC Greenyard Maaseik en Dosko@Ristorno Essen. Ter aanvulling: Hellvoc Hemiksem-Schelle heeft één aangesloten G-sporter in de rangen. Dit artikel legt overigens volledig de focus op Netbal/Smashvolley, bedoeld dus voor personen met een verstandelijke beperking. Drie clubs bieden Zitvolley aan: Kruikenburg Ternat, Amigos Van Pelt Zoersel en Volley Waregem. In Wallonië is de opstart van G-Sport ook in gang gezet. Met twee zitvolleybalteams en een derde in de beginfase.

Wendy Teunkens (Stalvoc Beverlo): “We zijn met onze G-club onder hoede van het regulier spelende Stalvoc Beverlo begonnen in januari 2019. We kozen voor een speciaal ‘starting event’, waarvoor we veel volk over de vloer hebben gekregen. Er kwamen een aantal instellingen van buitengewoon onderwijs naartoe, we hebben veel info verspreid en uitleg aangeboden over onze werking. Volley Vlaanderen, Sport Vlaanderen met Hilde Bauduin en ook het Limburgs Volleybalverbond LVV met Maurice Hermans en Lambert Hilven gaven fijne ondersteuning. Ze stelden allerlei spullen ter beschikking zoals smashtoestellen en luchtkussens. De kinderen konden van alles een beetje proeven.”

Waarom kozen jullie voor Netbal/Smashvolley?

“Het is iets gemakkelijker te organiseren, omdat veel sporthallen en kleedkamers niet ideaal zijn uitgerust om rolstoelers te ontvangen. Onze hal met één kleedkamer en één toilet is niet geschikit voor zitvolleyers. Op woensdag (15 tot 16 uur) verzorgen wij wekelijks één uur training, dat loopt heel goed. We hebben wel wat ‘know how ‘ en ervaring in huis om onze spelers van 9 tot 26 jaar in optimale omstandigheden te laten trainen. We zoeken stilaan een beetje contact met VC Greenyard Maaseik en KVRC Wara Genk, de andere G-sportclubs in de provincie Limburg. Het is zeker belangrijk dat de G-sport verder wordt uitgerold. Maar elke club heeft haar eigenheid.”

Stalvoc beschikt over vijf trainers/coördinatoren. Jullie houden veel kennis van zaken en expertise achter de hand?

Wendy Teunkens: “Ja, dat heeft ook met ons beroep te maken. Sandra Das uit Beringen is opvoedster op Sint-Elisabeth in Peer, Nancy Helsen uit Stal-Koersel is vertrouwd met fenomenen als autisme en psychische problemen op haar werk in het instituut Sint-Ferdinand in Lummen. Zij is op school gespecialiseerd in het afleggen van huisbezoek. Ikzelf kom ook uit Stal. Ik sta in het onderwijs, richting kantoor, in  X-Plus in Lommel. Saartje Corvers is de dochter van Sandra Das. Zij volgt STW op het Spectrumcollege in Beringen en ze speelt bij Stalvoc U17 en dames B. De Koerselse Sien Vanhees zit op dezelfde school. Zij volgt wetenschappen en geeft bij ons ondersteuning, samen met Saartje. Ze leren nu een leuke training op te stellen.“

Waar en hoe vinden jullie de spelers en speelsters? Hoe gaat de recrutering in zijn werk?

“We hebben er grondig over nagedacht. We deden ter voorbereiding van onze G-sportclub een half jaar aan prospectie. We hebben een flyer aangemaakt en verspreid in scholen, specifieke jeugdbewegingen zoals Akabe in Beringen-Paal/Tervant. Akabe is een jeugdbeweging voor mensen met beperking. Voorts werden affiches opgehangen in winkels, maakten we reclame op onze website van Stalvoc Beverlo zelf en op sociale media zoals Facebook. En we kregen mooi veel steun van de stad Beringen, die jaarlijks een sportmarkt organiseert. Ons grote voordeel is dat Stalvoc Beverlo en dus ook onze G-club een eigen sporthal ter beschikking heeft.”

Is er al een concrete competitie in Limburg of over de provinciegrenzen?

“Neen, nog niet. En zeker niet in tijden van Corona. We kunnen nu geen kleedkamer gebruiken. Alle spullen zoals jassen en rugzakken worden in de hal zelf in een hoepel per individuele speler gelegd. We hebben een what’s app groep samen met spelers en ouders om strikte afspraken te maken. Een keer per maand nodigen we een ploeg uit de gewone reguliere competitie bij ons uit om samen met de G-volleyballers te sporten. En dat is heel leuk. Want het doel is de G-Sporters helemaal in het clubleven te verankeren. Er is veel nood. Nood aan sociaal contact buiten de school. Thuis zitten, is voor kinderen met een beperking absoluut niet de bedoeling. Veel van die mensen konden vroeger sportief nauwelijks ergens terecht, hoewel zij daarop zeker alle recht hebben. Ze moeten net als andere mensen in beweging blijven. Ze hebben er zo’n grote nood aan om elkaar elke week terug te zien. Er moeten dus kansen geschapen worden om naar buiten te komen. Ouders kunnen dan hun kind even loslaten. Terwijl zij sporten, kunnen pa en ma even rustig naar de winkel gaan voor boodschappen.”

Wellicht vraagt elke speler of speelster een individuele benadering?

“Klopt. Al die jongeren vergen een specifieke manier van aanpakken. Elk kind op zijn eigen niveau, omdat dergelijke kinderen een korter of langer traject nodig hebben om de technieken te leren. De ouders van een nieuw lid vullen trouwens een vragenlijst in. Zo weten we op welke aspecten we individueel moeten letten. Zo kunnen we op de gepaste en juiste manier de kinderen benaderen. In Netbal/Smashvolley mag er geen ‘overload’ zijn van taken en opdrachten, want de actieradius van de betrokkenen is dagelijks variabel. Natuurlijk is het niet de bedoeling zware prestaties te leveren. Neen, ze komen een uurtje sporten. De druk mag niet te hoog liggen. De kinderen moeten ieder een succesbeleving kunnen ervaren. Met de volle klemtoon op ‘plezier hebben’ en ‘genieten’ van het bewegen. En ze zijn zo blij als ze hun eigen gepersonaliseerd T-shirt kunnen dragen met daarop hun naam gedrukt. Dat hebben we te danken aan Sven Baute en Gerry Vanheel, die een traiteurs- en barbecueservice runnen in Stal en zo goed zijn om onze G-club te sponsoren.”

Hoe gaat een training concreet in zijn werk?

“We leren de gegadigden op dit ogenblik toetsen via een thematische opbouw. ‘Kommetje’ zetten met de goede positionering van handen en benen. We bieden veel afwisseling aan. Twee tegen twee, onderhands spelen, want toetsen is nogal technisch. We houden het luchtig. Dat allemaal vraagt inderdaad van ons enige vindingrijkheid. Dat is een beetje zoeken. We willen kinderen doordacht naar een beter niveau tillen. Er is weinig trainingsliteratuur voorhanden, behalve dan de boeken van Jos Rutten. Daarin kunnen we een heel goede basis vinden. Jos heeft alles zeer knap uitgeschreven.”

De kinderen zelf hebben een time-out-kaart? Kan je dat even uitleggen?

“Het uitgangspunt is, dat we voldoende rustmomenten moeten inbouwen. Zo heeft elke speler een ‘time-out’-kaart, waar hij/zijdus zelf kan aangeven dat een paar minuutjes rust nodig zijn. Maar veel gebruikt, wordt die kaart niet. We pauzeren zelf twee keer. Nu, als het voor iemand even niet lukt, kan die time-out kaart éénmaal worden ingezet. Op het eind van de training mag een speler ook altijd kiezen voor een spelletje zoals het populaire Chinese voetbal met gespreide benen. Doel is de bal door die benen te slaan. Dat is één van de speciale afsluiters, waarop veel varianten bedacht kunnen worden. Met corona is het wel aanpassen. We moeten de sociale distantie in acht nemen.”

 Jullie willen ook ‘integratie’ de voorrang geven?

“Ja, zeker. Het is de gewoonte geworden bij Stalvoc dat de reguliere spelers nauw in contact komen met de groep van G-spelers. Die zijn ook allemaal samen uitgenodigd op het kerstfeestje op 26 december als corona er niet tussenkomt. We gaan op die dag samen zwemmen in Sportoase in Beringen of schaatsen in Be-Mine. Overigens zetelen Nancy Helsen en Sandra Vanhees namens de G-Sport speciaal in het bestuur van Stalvoc Beverlo. Voorzitter Toine Engelen en zijn ploeg staan er sterk voor open. De club wil op alle niveaus een specifieke trainingsvorm aanbieden, de G-sporters horen erbij. Niets is zo mooi als het ervaren van de dankbaarheid van de spelers en hun ouders. We krijgen enorm veel return en zeer positieve reaccties. Dat ze een reportage krijgen in VolleyMagazine, vinden ze super.”

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: G-Sport Stalvoc Beverlo

Voor info i.v.m. Netbal/Smashvolley

Voor info i.v.m. zitvolley

Info op de site van Stalvoc Beverlo: www.stalvocbeverlo.be