Greenyard Maaseik veroordeeld tot CEV Cup

In de voorrondes van de Champions League zorgde Greenyard Maaseik voor een negatieve uitschuiver. Ze startte immers als favoriet aan het toernooi in het Zwitserse Amriswil met de lokale ploeg – onder leiding van ex-speler en Oranje-international Marko Klok – en het Wit-Russische Soligorsk als tegenstanders. Een haalbare kaart leek het, want in de tweede voorronde zaten andere kleppers zoals Dinamo Moskou (met Sam Deroo, uitgeroepen tot mvp in de match tegen Burgas) en Trentino en dat zou een ander paar mouwen worden om in die poule als eerste te eindigen.

Helaas voor de Limburgers kwam het zelfs niet zo ver. Tegen Soligorsk – met drie jongeren in de ploeg die enkele dagen voordien nog van de Young Red Dragons verloren – verkwanselde Maaseik vier matchballen en dus ook de matchwinst. Met 3-0 of 3-1 winnen van thuisploeg Amriswil bleek de enige mogelijkheid om de poule alsnog te winnen. Het werd een 3-1 verlies en met het schaamrood op de wangen weer naar huis.

De tweede voorronde van de Champions League zal dus – opnieuw in Amriswil – gespeeld worden tussen de ploeg van Marko Klok (met ex-Maaseikenaar Björn Höhne in het team), Dinamo Moskou en Trentino. Alleen de winnaar van deze poule stoot door naar de hoofdtabel van de Champions League, net als de winnaar uit de poule met Jastrzebski (POL), Kaposvar (HON) en Galati (ROE).

Door de Maaseikse nederlaag staan er dus slechts twee Belgische teams in de hoofdronde. De lottrekking voor de hoofdtabel leverde volgend resultaat: Lindemans Aalst speelt in een poule met Kedzierzyn, Belchatow en Fenerbahce. Aalst start op 17/11 in Istanboel en speelt haar eerste thuiswedstrijd op 1/12 tegen Kedzierzyn.

Knack Roeselare speelt tegen Modena, Warszawa en Kemerovo. Zij starten in Polen en spelen hun eerste thuiswedstrijd tegen Modena.

Greenyard Maaseik werd bijgevolg gedegradeerd naar de CEV Cup, waarin ze het Franse Chaumont ontmoet. Die ploeg eindigde vorig seizoen met 43 punten op de vierde plaats in de Franse Liga A, waarin Tours het nummer één werd met 49 punten.

In de huidige Franse competitie telt Chaumont na drie speeldagen zeven punten na een 2-3 nederlaag tegen Narbonne. nog de enige ploeg met het maximum van de punten. Van de twaalf spelers zijn er slechts drie Fransen. Hun ploeg bestaat uit volgende receptie-hoekspelers: Osniel Margarejo (1m95 CUB), Steven Marshall (1m93 Can), Georgi Petrov (1m97 BUL); als spelverdelers: Martin Repak (1m91, SVK) en Raphael Corre (1m97, FRA), als middenmannen: Roamy Alonso (2m02 CUB), Jorge Fernandez (2m02 – SPA), Daniel McDonnell (2m – USA),; als libero: Franco Massimino (1m77 Arg) en Pierre Bouleau (1m79 FRA); als opposite Samuel Jeanlys (2m02 FRA) en Jesus Herrera (1m94 CUB). Coach: Silvano Prandi.

Brons voor Young Red Dragons op EK U20

Maar er was gelukkig ook bijzonder goed nieuws van de Belgische jongeren. Onze Young Red Dragons waren bij het vertrek naar het EK U20 enigszins ontgoocheld door de uiterst zware loting. Met Italië, Polen, Frankrijk, Servië en thuisland Tsjechië werden immers alleen maar topzware tegenstanders geloot.

De eerste wedstrijd in de poule tegen topfavoriet Italië eindigde – zoals min of meer voorzien – op een zware 3-0 nederlaag. Voor onze youngsters was dit een signaal om een trapje hoger te schakelen. Eerst werd tegen Polen een 2-0 achterstand goed gemaakt en daarna werd tegen Frankrijk, ook één van de titelkandidaten, een 2-1 achterstand  omgezet in een 3-2 overwinning. Wat een karakter! Hierna moesten zowel Servië als Tsjechië  er met 3-0 aan geloven. In de poule kregen we dus volgende eindstand :

  1. ITA   5w   15pt;  2. BEL  4w   10pt; 3. FRA  3w   9pt; 4. POL  2w   7pt; 5. SER  1w   2pt; CZE  0w   2ptp.

In deze poule was onze opposite Ferre Reggers topscorer met 109pt. In aanval scoorde hij met 96pt eveneens de meeste punten. Toch wel even vermelden dat de Italiaan Stefani Tommaso, die derde eindigde met 65pt, dit deed in 15 korte sets, terwijl Ferre hiervoor 19 sets nodig had die meestal zeer lang waren. Maar toch knap gedaan natuurlijk. Seppe Rotty volgde op plaats 5 met 59 gescoorde punten waarvan 52 in aanval. In de rangschikking van beste blokker deden we het nog beter. Wout D’Heer eindigde eerste met 20 kill bloks en Lennert Van Elsen tweede met 16 kill bloks. Perin Martin stond met 35,05% perfecte recepties vierde in de rangschikking van beste receptie.

In de halve finale had Italië geen probleem met Belarus. Het werd 3-0. In de andere halve finale verkochten onze Young Red Dragons hun huid duur tegen Rusland. Ze kwamen zelfs 2-1 voor maar moesten uiteindelijk toch de duimen leggen met 2-3: 17-25, 25-19, 25-18, 22-25, 13-15. Vermeldenswaard is wel dat Ferre Reggers 55 keer aangespeeld werd en alle andere aanvallers samen 56 keer. Ferre scoorde 25 op 55.

In de strijd voor het brons zetten ons youngsters o.l.v. coach Kris Eyckmans de kers op de taart. Na 25-19 in set 1 en 25-15 in set 2 werd in de derde set een 21-17 achterstand goedgemaakt en met 29-27 de bronzen medaille veilig gesteld. Felicitaties aan gans het team!

In de finale voor het goud moest Italië verrassend het onderspit delven tegen Rusland. De Russen wonnen met 3-1:  25-23, 12-25, 26-24, 27-25.

Topscorer van het ganse toernooi was Ferre Reggers met 152pt; beste blokker was Wout D’Heer met 27 kill bloks voor Lennert Van Elsen met 20.

Toch nog even opmerken dat  België door na 2018 nu ook brons te veroveren in 2020 tweede staat in de Europese ranking na Rusland, dat twee maal de titel won.

Nieuwtjes van onze Belgen in het buitenland

Door de problemen met Corona gaat het er dikwijls nogal chaotisch aan toe. Toch een klein overzicht van de situatie in enkele landen.

Polen

Geen Belgische vrouwen meer actief in Polen.

Bij de mannen werden omwille van Covid  al veel wedstrijden uitgesteld zodat sommige teams al vijf wedstrijden speelden en andere slechts twee. Kedzierzyn staat met 15pt ongeslagen aan de leiding. Suwalki  speelde slechts twee maal  en won éémaal. Hierna werd de ploeg wegens 7 coronabesmettingen in quarantaine geplaatst. Tomas Rousseaux was in de eerste nochtans verloren wedstrijd tegen Katowice de uitblinker van zijn team met 16 op 24 in aanval. Ook in de tweede wedstrijd, die met 0-3 gewonnen werd in Olsztyn, was hij met 11 op 23 topscorer van zijn team. Kevin Klinkenberg kwam slechts even van de bank. Warszawa, met Igor Grobelny eveneens op de bank, speelde vier maal en won twee keer.

Italië

Geen Belgische mannen meer actief in Italië. 

Bij de vrouwen zitten we aan de derde speeldag maar door het oneven aantal teams is er dus telkens een team vrij. Daarbij werden nog enkele wedstrijden uitgesteld. Zo speelden Novara, Monza, Firenze en Chieri nog maar twee wedstrijden. Britt Herbots won met Novara tweemaal met 3-0. Monza van Lise Van Hecke en Laura Heyrman, Firenze van Celine Van Gestel en Grobelna  van Chieri wonnen allen één maal. Perugia van Freya Aelbrecht speelde wel drie maal met één maal winst.

Frankrijk

Bij de mannen staat de competitie nog in de startblokken. Bij de vrouwen zijn er in een competitie met 15 ploegen al twee wedstrijden gespeeld. Paris St.-Cloud van Nathalie Lemmens won tweemaal met 3-0. Marcq-en-Baroeul van Karolina Goliat en Aziliz Divoux won eens met 3-2 en verloor eens met 3-1.

Duitsland

Bij de mannen is de competitie nog niet gestart. Bij de vrouwen werd de eerste speeldag afgewerkt. Rote Raben Vilsbiburg van Jodie Guilliams verloor met 3-0 van Stuttgart. Jodie scoorde slechts 3 op 23.

Turkije

Yellow Tiger Dominika Strumilo, vorig seizoen nog actief in de Italiaanse A2 bij Ravenna, speelt in de huidige competitie bij eerstenationaler Sariyer Belediyespor in Istamboel.

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: Bart Vandenbroucke en CEV