Marko Klok (coach Amriswil): “Greenyard Maaseik favoriet in Zwitserland”

Greenyard Maaseik is op papier de grote favoriet om zich te plaatsen voor de tweede ronde van de Champions League. De eerste passage geschiedt de komende dagen bij en tegen de ambitieuze Zwitserse uitdager Landaren Amriswil en tegen de gevaarlijke outsider en onbekende factor Shakhtor Soligorsk uit Wit-Rusland.

De Nederlander Marko Klok is de oefenmeester van Amriswil. Hij speelde één seizoen voor Noliko Maaseik en was later ook trainer bij Asse-Lennik (2011-2013) en Gent (2016-2018). Hij laat zijn licht schijnen op het driedaagse toernooi. Greenyard Maaseik komt op dag twee en dag drie (slot) in actie (zie programma onderaan).

 Dieter Leenders (Greenyard Maaseik) geeft ook toelichting over de hectische trip door het Covid-19 virus. De pandemie maakt het allemaal niet gemakkelijk. Er zit alleszins veel druk op de ketel, omdat alleen de winnaar van de driekamp zich plaatst voor een nieuwe driekamp in de tweede ronde. Die vindt in poule H verrassend opnieuw plaats in Amriswil.

Voor aanvang van het seizoen hield Greenyard Maaseik een aparte teambuilding. Op uitnodiging van supporter Marcel Coenen. Hij runt een forellenvijver in de Maaseikse deelgemeente Opoeteren. De jonge Argentijn Jan Martinez hanteerde het best de hengel en het aas. Hij sloeg zeven forellen aan de haak, goed voor winst tegen al zijn ploegmaats. In de Liga A heeft Maaseik inmiddels ook zijn eerste vis gevangen. Het won met 1-3 de derby bij Achel. Het komt er deze week op aan enkele andere ‘grote vissen’ te vangen in de eerste voorronde van de Champions League.

We hadden een gesprek met Marko Klok (53) uit Monnikendam (Noord-Holland), trainer van het organiserende Landaren Amriswil. Hij won zilver met Oranje op de O.S. 1992 in Barcelona. In de jaren negentig van vorige eeuw kroonde hij zich met Michiel van der Kuip (coach van Dries Koekelkoren en Tom Van Walle, nvdr.) tot Europees kampioen in het beachvolleybal.

Het stadje Amriswil. Wat moeten we ons daar bij voorstellen?

Marko Klok: “Het is een gemeenschap van 11.000 zielen, alle deelgemeenten  meegeteld. Het stadje is niet hoog gelegen (437 meter). Voor Zwitserse begrippen is het hier vrij vlak en in de winter valt er niet veel sneeuw. Qua volleybalbeleving vergelijk ik mijn club met de Belgische ploegen in de Liga A. Onze fans zijn zeer betrokken. Ze juichen graag en zingen het clublied uit volle borst mee. Wij zjn de topsportploeg in de directe regio. Zonder veel concurrentie van andere sporten op hoog niveau. De dichtst bijzijnde sportclub van niveau is Sankt-Gallen in het voetbal op een afstand van vijfentwintig kilometer.”

Zwitserland is een rijk land. Hoe staat het met jullie budget?

“Dat is zeer behoorlijk. Hoofdsponsor Lindaren verkoopt vitaminen, voedingssuplementen en allerlei producten met natuurlijke grondstoffen. Het bedrijf brengt in zijn zog vele kleinere sponsors mee. Samen zorgen zij voor een mooi budget. Wij hebben voorheen al een CL-kwalificatie gespeeld. Wij zijn dus absoluut geen groentjes.”

Is de nieuwe hal een groot voordeel?

“Ja, we kunnen Europees eindelijk in ons eigen complex terecht. Daar hebben we helemaal de voorrang. Zo is het niet langer nodig om naar elders uit te wijken. Er is in Amriswil naast de oude hal een grotere en vooral hogere sporthal gebouwd. Het geheel oogt vrij imposant. Alle problemen van ruimte en hoogte zijn opgelost. De oude hal is gerenoveerd en dient puur voor school- en hobbysport.”

Hoe schat je de waardeverhoudingen in bij de deelnemers in jullie reeks?

“VC Greenyard Maaseik is voor mij de grote favoriet met zijn bakken CL-ervaring. Shakhtior Soligorsk (Wit-Rusland) is de gevaarlijke outsider en Volley Amriswil geldt als de ambitieuze uitdager.

Maaseik kennende, zullen club en technisch kader – met hun ruime ervaring – alles op alles zetten om dit minitoernooi te winnen. De ploeg telt veel nieuwe gezichten, maar beschikt nog altijd over uitstekende spelers. Of ze op het juiste moment hun piekvorm beet hebben, moeten we afwachten. Gelukkig hebben wij van het new look Maaseik al verscheidene video’s op de kop getikt. Zo zullen we niet verrast worden door hun spel. Ik heb de wedstrijd Achel-Maaseik bestudeerd. Jawel: Jelte Maan, Pieter Verhees, opposite Jolan Cox en de Iraanse hoekman Esfandiar (Zm09) zijn grote klasbakken. Libero Just Dronkers, op inactief in Achel, zal present zijn. Hij kan de Limburgse organisatie goed aansturen. Overigens heb ik, nur nebenbei gesagt, heerlijke herinneringen aan mijn optredens in Maaseik. Ik heb er in het seizoen ’97-’98 (2de helft) en ’98-’99 gespeeld. Destijds hebben wij de finale van de CL gehaald tegen Sisley Treviso (Ita) en zijn wij tweemaal kampioen en bekerwinnaar geworden.”

 “Met Shakhtior Soligorsk heb ik geen ervaring. Ik bezit wel beeldmateriaal dat ik met onze scout grondig zal analyseren. Hun spel is een mix van oud en modern Russisch spel. Met enkele ‘bomen’ in het midden en veel technische vaardigheid. De gevaarlijkste klant is opposite Babkevich met het shirtnummer zes. Met zijn 2m06 en zijn agressieve linkerhand – zoals Maaseikenaar Jolan Cox – is hij een gevreesde puntenmaker. Ook de spelverdeler en de twee receptie-hoekaanvallers zullen topprestaties leveren.”

Wat denk je over jouw eigen kansen met Amriswil?

“Het volleybal in Zwitserland is niet van een hoger niveau dan het ‘level’ in België. Maar ik zie een opwaartse trend. De ambitie om het goed te doen voor eigen publiek is bij Amriswil pertinent aanwezig. Wat het wordt: … ‘You never know’. Wij zijn op papier niet de topfavoriet, maar toch willen wij de volgende ronde bereiken. Met in achtneming van alle mogelijke coronamaatregelen. We nemen de pandemie zeer ernstig.”

Jouw ploeg is op zes posities gewijzigd.

“Inderdaad, ik heb zes nieuwe spelers. Het gaat om Quentin Zeller (Chênois), de Duitser Björn Höhne (Lausanne, ex-Maaseik!), Radiša Stevanovic (Lausanne), Edvarts Buivids, Mathis Jucker (beiden Luzern) en de Griek Dima Filippov van PAOK Saloniki. We trachten er met z’n allen het beste van de maken. De club organiseert ook de tweede voorronde (poule H), dus is poule E winnen een héél groot doel.”

Dieter Leenders (Greenyard Maaseik): “Dolgraag naar tweede voorronde”

Zwitserland is oranje zone geworden i.v.m. corona. “We zullen streng het protocol volgen. Alle spelers hebben voor vertrek een ‘coronatest’ ondergaan”, stelt de Maaseikse algemeen directeur Dieter Leenders. “We moeten in onze eigen bubbel blijven. Iedereen moet zich conform gedragen en coronaproof handelen. We slapen overigens niet in Amriswil zelf, maar dichtbij de Bodensee. Gelukkig zijn de spelers al goed getraind op het dragen van mondmaskers. Het wordt snel een gewoonte: alle richtlijnen volgen in de bus, in de luchthaven, in de sporthal en in het hotel. De contacten met Amriswil zijn alleszins vlot verlopen. Geen enkel probleem. We kennen hun vrouwelijke teammanager van vroeger. Haar naam: Gesa Ostenwald. Ze was eerder al in dienst bij het Duitse VfB Friedrichshafen.”

Hoe heeft Greeynard Maaseik zijn trip gepland?

“We vliegen dinsdag 6 oktober van Düsseldorf naar Zürich. Daar wacht een rit van een goed uur met de autocar. De avond zelf kunnen we de eerste wedstrijd Shakhtior Soligorsk tegen Amrisvil ‘live’ bekijken. Dat lijkt me heel voordelig om een juiste indruk te hebben van de tegenstanders. We spelen op 7 oktober dan tegen Soligorsk en op 8 oktober tegen Amriswil. Op vrijdag 9 oktober volgt de terugreis. Om een beetje rust in te bouwen, is onze thuismatch tegen Lindemans Aalst verplaatst van zaterdag- naar zondagavond 11 oktober om 19 uur.”

Wat denk je over de tegenstanders?

 “Ik geef het je op een briefje: we zullen ‘goed’ moeten zijn. Marko Klok kan rekenen op een internationaal gezelschap. Met als leuk detail Björn Höhne in de rangen. Thomi Zass is ook niet gespeend van massaal veel talent. En Shakhtior Soligorsk heeft ook veel kwaliteit in de rangen. Ik denk dat ze heel robuust kunnen uitpakken. We spelen slecht één toernooi in de eerste ronde in poule E: de Zwitsers wilden liever niet naar België komen en in Wit-Rusland is de politieke situatie zeer onstabiel. Uiteraard wil VC Greenyard dolgraag naar de tweede ronde.  We hebben met de clubs en de CEV overlegd via een videoconferentie. In theorie waren drie toernooien mogelijk. Het eerste op 13-15 oktober bij derde in de stand, het tweede op 20-22 oktober bij tweede in de stand, het derde op 27-29 oktober bij eerste in de stand van poule H. Maar het is voor iedereen gebleken, dat dit te veel hooi op de vork zou betekenen. Rusland lijkt me op dit ogenblik een aartsmoeilijke bestemming wegens wellicht verplichte quarantaine. Dan resten nog Itas Trentino (Ita) en Maaseik zelf. Maar oké, geen nood. Amriswil (Zwi) heeft zich blijkbaar aangeboden om eind oktober ook de strijd in poule H te organiseren.”

Een overzicht van het programma:

Eerste voorronde poule E

Din 6/10 Shakhtior Soligorsk-Lindaren Volley Amriswil

Woe 7/10 Greenyard Maaseik-Shakhtior Soligorsk

Don 8/10 Lindaren Volley Amriswil-Greenyard Maaseik

Alle wedstrijden starten om 19.00 uur.

De winnaar van poule E stoot door naar de tweede voorronde in poule H (27 tot 29 oktober) in Amriswil (Zwi) tegen Itas Trentino (Ita) en Dinamo Moskou (Rus).

De tweede in de eindstand van poule E belandt in het vangnet van de CEV Cup en komt in de zestiende finales uit tegen OK Nis NIS (Servië). Heen 11/11, terug 18/11.

De derde in de eindstand van poule E heeft eveneens het vangnet van de CEV Cup en speelt in de zestiende finales tegen Chaumont VB 52 (Fra). Heen 11/11, terug 18/11.

PS

In de al afgewerkte poule G zijn Jastrzebski Wegiel (Pol), Kaposvar (Hon) en C.S.M. Galati (Roe) gekwalificeerd voor de tweede ronde.

Tweede voorronde in poules G en H

Poule G: er worden twee toernooien gehouden. Bij Jastrzebski Wegiel (Pol, ploeg van Eemi Tervaportti, ex-Roeselare) en bij C.S.M. Arcada Galati (Roe, ploeg van Niels Klapwijk, ex-Maaseik). De derde deelnemer is het Hongaarse Fino Kaposvar VC, dat zelf niet organiseert.

Poule H: al eerder geplaatst zijn Itas Trentino (Ita) en Dinamo Moskou (Rus, met Sam Deroo). Het derde deelnemende team wordt de winnaar van poule E, dus Greenyard Maaseik, Amriswil (Zwi) of Shakhtior Soligorsk (Wit-Rus). Hier wordt slechts één toernooi gespeeld.

Opnieuw in Amriswil (Zwi) van 27 tot 29 oktober.

Kalender: 27/10: winnaar poule E (Maaseik?)-Dinamo Moskou; 28/10: Dinamo Moskou-Itas Trentino; 29/10: Trentino-winnaar poule E (Maaseik?)

Stap naar de CL-groepsfase. De verliezers spelen CEV Cup

De winnaar van poule G stoot door naar de groepsfase van de CL in poule C tegen Zenit Kazan (Rus), Recycling Volleys Berlin (Dui) en ACH Volley Ljubljana (Slovenië). Zes wedstrijden: drie heen, drie terug.

De tweede van poule G verhuist naar de zestiende finales van de CEV Cup tegen Montana Volley (Bul). Heen 13/11, terug 18/11.

De derde van poule G verhuist eveneens naar de zestiende finales van de CEV Cup tegen Las Palmas (Spa). Heen 13/11, terug 18/11.

De winnaar van poule H (met Maaseik?) stoot door naar de groepsfase van de CL in poule E. Zes wedstrijden: drie heen, drie terug. Tegenstanders zijn Lokomotiv Novosibirsk (Rus), VfB Friedrichshafen (Dui) en het Tsjechische Karlovarsko (uit de stad Karlovy Vary). Zes wedstrijden: drie heen, drie terug.

De tweede van poule H verhuist naar de zestiende finales van de CEV Cup tegen Jihostroj Ceske Budejovice (Tsj). In geval dit Maaseik is, spelen de Maaslanders eerst thuis. Heen 11/11, terug 18/11.

De derde van poule H verhuist eveneens naar de zestiende finales van de CEV Cup tegen Zenit Sint-Petersburg (Rus). In geval dat dit Maaseik is, spelen de Maaslanders eerst thuis. Heen 11/11, terug 18/11.

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke, Amriswil, Greenyard Maaseik