Dit seizoen 29 Belgen in het buitenland

Zoals gebruikelijk geven wij in VolleyMagazine jaarlijks bij het begin van de nieuwe clubcompetities een overzicht van alle transfers van onze Belgen in het buitenland en waar zij nu spelen.

Aantallen

In totaal spelen 29 Belgen komend seizoen in het buitenland, 12 mannen en 17 vrouwen.

Ten opzichte van vorig jaar is het aantal dat over de grenzen speelt met 8 afgenomen.

Let wel, dit is de stand van 23 september, er kunnen nog speelsters bijkomen.

Bijvoorbeeld: Dominika Strumilo of Charlotte Leys. Zij speelden vorig seizoen in het buitenland, maar hebben nog geen nieuwe club.

Het contingent Belgische trainer/coaches over de grenzen is iets gedaald en staat nu op 9.

NB. Er zijn nog zo’n 14 Belgen, spelend net over de grens met Frankrijk, Luxemburg of Duitsland, veelal op amateurbasis in lagere klassen, die niet in dit overzicht zijn meegenomen.

Spelerscarrousel

De jaarlijkse spelerscarrousel is de afgelopen lente al vrij vroeg op gang gekomen, hoewel de internationale transferperiode bij het volleybal van 15/8 tot 15/10 loopt.

Ook de onderhandelingen over de transfers van de Belgen in het buitenland zijn door het stopzetten van de competities al vroeg in het jaar gestart en afgehandeld.

Enkele spelers hadden nog een doorlopend contract, maar bij velen liep het contract af.

Bijtekenen of via een spelersmakelaar op zoek naar een andere (buitenlandse) club is dan het gevolg.

Dit jaarlijkse ritueel leverde bij onze Belgen het volgende beeld op

Bij de mannen:

– Blijven 8 spelers bij hun huidige buitenlandse werkgever en wisselen er 3 van club.

– Komen er 7 terug naar België en gaat 1 speler voor de eerste keer naar het buitenland.

Bij de vrouwen:

– Blijven 7 speelsters hun huidige club trouw en maar liefst 9 gaan naar een andere vereniging.

– Komt er 1 terug naar België en gaat er 1 voor het eerst in het buitenland spelen.

– Zijn er nog 2 in te vullen.

Mannen

Opvallend is dat vijf Red Dragons het buitenland voor gezien houden en terugkeren naar de competitie in eigen land.

Bovendien zijn vier van die internationals zelfs weer op hun “oude nest” neergestreken:

Pieter Verhees (8 seizoenen buitenland) bij Maaseik,

Stijn D’Hulst (2 jaar Civitanova en 1 jaar Düren) bij Roeselare,

Jolan Cox (1 jaar buitenland bij Nice) bij Maaseik,

Lowie Stuer (1 jaar buitenland bij Arago de Sète) bij Menen.

Een andere Red Dragon die terugkomt is François Lecat (5 jaar buitenland), hij koos voor Aalst.

Sam Deroo had nog een contract met Dinamo Moskou. Als vierde geëindigd in de afgebroken Russische competitie kwam Dinamo niet in aanmerking voor de Champions League 2021, maar net als Maaseik kregen ze een uitnodiging om de voorronde te spelen. Het team van Sam is versterkt met de Bulgaarse opposite Tsvetan Sokolov, die van Kazan is gekomen.

Tomas Rousseaux wisselt van club in Polen en gaat van Resovia Rzeszow naar Slepsk Suwalky, waar Kevin Klinkenberg zijn contract verlengde. Igor Grobelny blijft zijn club Warschau ook trouw, waar ex-bondscoach Andrea Anastasi de leiding houdt.

Bram Van den Dries was vorig seizoen bij KB Insurance Greaters in Zuid-Korea begonnen, maar moest halverwege vertrekken en is daarna in Griekenland begonnen bij Paok Saloniki, waar hij zijn contract heeft verlengd.

Arno Van de Velde moest vertrekken bij Sète, net zoals een groot deel van hun selectie (9 stuks). Van de Velde gaat aan de slag bij Friedrichshafen en speelt in de Duitse Bundesliga, evenals Matthias Valkiers, die bij Frankfurt blijft.

Het Franse Nice (met Jelle Ribbens en Jolan Cox) degradeerde uit Liga A, maar is toch weer opgenomen in hoogste klasse doordat Rennes gediskwalificeerd werd en uit de hoogste klasse is geschrapt. Ribbens blijft bij Nice en speelt dus toch weer in de hoogste Franse klasse. Ook Marin Dukic (met een Belgisch paspoort en zoon van Dario) komt bij Nice spelen, hij komt van Saint-Quentin uit de Franse Liga B.

In de Franse Elite Liga speelden vorig jaar twee Belgen. Jop Vercruysse blijft bij Halluin spelen, maar Pieter-Jan Bormans (Amiens) is terug in België en speelt bij Antwerpen in Liga B.

Antoine Cornil, afgelopen tijd spelend bij de jeugd van Roeselare, gaat voor de eerste keer in die Elite Liga spelen, bij Amiens.

Gil Hofmans keert terug uit Zwitserland (Genève) en is bij Guibertin in Liga B aangesloten.

Vrouwen

De meeste Yellow Tigers spelen komend seizoen in de sterke Italiaanse “Lega Pallavolo Serie A”. Met een toename van twee is het aantal op zes gekomen.

Het tweede land waar onze internationals uitkomen is Frankrijk (drie in de hoogste klasse), gevolgd door Roemenië met twee.

In Italië zijn twee Yellow Tigers bij hun club gebleven: Kaja Grobelna bij Chieri en Laura Heyrman bij Monza, waar Lise Van Hecke (vanuit Cuneo) ook een contract heeft gekregen.

Britt Herbots ruilt Busto Arsizio voor Novara (Champions League-winnaar 2019).

Dominika Strumilo speelde vorig jaar ook in Italië, maar in de A2 bij Teodora Ravenna. Zij is nog zoekende naar een andere club.

Celine Van Gestel komt van Duitsland (Stuttgart) en gaat naar Firenze.

Freya Aelbrecht heeft Turkije (THY IstanbuL) verlaten en sluit aan bij Perugia.

Nathalie Lemmens verlaat de Bundesliga (Wiesbaden) en heeft gekozen voor Paris St-Cloud.

Karolina Goliat blijft bij haar huidige Franse club Marcq-en-Baroeul, waar Aziliz Divoux (Aachen) ook gaat spelen.

Ilka Van de Vyver blijft Roemenië trouw (CSM Targoviste) en krijgt gezelschap van Dominika Sobolska, die halverwege vorig seizoen vanuit Turkije (Aydin BBSK) naar het Italiaanse Filottrano was gegaan. De Italiaanse club is inmiddels afgedaald naar de lagere serie B.

Jodie Guilliams blijft bij Vilsbiburg in de Duitse Bundesliga. Laurine Vinkesteijn blijft ook in Duitsland, maar speelt in de 2de Bundesliga bij Bayer Leverkusen.

Charlotte Leys Is halverwege vorig seizoen vertrokken bij het Poolse Grot Budowlani Lódz. Zij is terug in België, maar waar zij nu gaat spelen is nog onbekend.

Ex-international Hélène Rousseaux heeft voor komend seizoen een broodheer gevonden die het verste weg woont van allemaal. Zij komt van het Turkse Nilüfer Bursa en is begonnen bij Hyundai Hillstate in Zuid-Korea.

Tara Daerden verlaat Madrid (was in het begin van het seizoen bij Palmas Gran Canaria begonnen) en gaat weer spelen in Zweden bij Gislaved VBK, waar zij het seizoen 18/19 ook al speelde.

In de 2de Franse Liga speelt Cécile de Wilde al enkele jaren bij Nîmes VB. In deze Elite Liga gaat nu ook Julie Hanon spelen. Zij gaat van Charleroi naar Stade Laurentin.

Tenslotte is er nog een speelster die het buitenland voor gezien houdt: Els Vandesteene (na acht jaar buitenland: Hamburg 1 jr., Nantes 5 jr. en Paris St-Cloud 2 jr.) gaat van Paris St-Cloud naar Gent.

Trainer/coaches

Succescoach Vital Heynen gaat weer proberen het Italiaanse Perugia kampioen te maken en succes te behalen in de CEV Champions League. Daarnaast is zijn doel volgend jaar olympisch goud te winnen met zijn Poolse mannenploeg.

Emile Rousseaux blijft bezig om de Franse juniorvrouwen klaar te stomen voor de Spelen van Parijs (2024). Hij speelt met zijn juniorploeg in de hoogste Franse klasse.

Jan De Brandt is eind vorig jaar vertrokken bij de Hongaarse nationale vrouwenploeg en is begin dit jaar overgestapt naar de Oostenrijkse nationale vrouwenploeg. Daarnaast is Jan sinds kort ook Technisch Directeur geworden van het Hongaarse vrouwenteam van Szeged.

Christophe Achten blijft in Duitsland, maar ruilt TV Rottenburg voor Netzhoppers Bestensee. Hij is tussendoor ook assistent van Fernando Muñoz bij de Red Dragons.

Bart Janssen blijft assistent-trainer in Aachen, waar de Nederlander Eelco Beijl hoofdtrainer is geworden.

Dario Dukic, die al lange tijd een Belgisch paspoort heeft, traint al jaren in Frankrijk en blijft coach van Saint-Quentin in Liga B.

Herman Vleminckx blijft ook komend jaar zijn Luxemburgse nationale vrouwenploeg trouw en heeft daarnaast de Waalse jeugd (meisjes) onder zijn hoede.

Claudio Gewehr stopte eind vorig jaar plots bij het Hollandse Talentteam jongens in Papendal en ook als assistent-trainer bij de Oranje mannen en heeft na een lange vakantie in zijn geboorteland Brazilië een sabbatical genomen.

Velibor Ivanović (Vasco) werd halverwege vorig seizoen ontslagen bij de Russische vrouwen van Krasnoyarsk en is nog op zoek naar iets nieuws.

Loes Torfs is als coach in Noorwegen voorlopig gestopt bij Topp Volley Norge. Ze is mama geworden en kan/wil om reden van dat moederschap voorlopig geen trainerstaken uitvoeren. Maar ze zet wel nieuwe volleyballijnen mee uit in Stavanger.

Virginie De Carne leidt nog altijd de Finse VDC volley Academy en is daarnaast  junior coaching manager bij Lempo-Volley in Finland.

Het totale transferoverzicht is te vinden onderaan deze pagina.

Start Europese competities

De start van de Europese competities 2020-21 geeft een wisselend beeld.

In een paar landen is de competitie reeds begonnen, andere starten pas op 17 oktober.

In Italië beginnen de mannen op 27/9, daarvoor is een vierkamp om de supercup bezig. Civitanova en Perugia spelen de finale op 25/9. De vrouwen zijn al op 20/9 begonnen en ook voorafgegaan door de supercup met alle ploegen uit de A1. Conegliano won de finale van Busto Arsizio met 3-0.

In Duitsland beginnen de vrouwen op 3/10 en mannen pas op 17/10.

In Frankrijk beginnen de vrouwen op 25/9. De week daarvoor werd bij de vrouwen nog de lopende bekercompetitie 2019-20 afgemaakt, overigens wel met de nieuwe selecties. Pays d’AixVenelles won die cup van Volero Le Cannet met 3-0.

De mannen in Frankrijk starten op 3/10. Eind september wordt nog in een Final Four gestreden om de nationale beker van 2019-20. Ook zij spelen dan overigens al wel met de “nieuwe teamselecties”.

Rusland: mannen starten op 25/9, daarvoor werd een begin gemaakt met hun bekercompetitie.

Polen is al op 12/9 begonnen. Nederland begint pas op 10/10.

Over de aanvang van de competitie in België was wat verwarring gerezen, maar ze zal nu toch bij de mannen in het weekend van 3 oktober plaatsvinden. De vrouwencompetitie op 17 oktober.

Nasleep Covid-19

Door het wereldwijde Corona-virus werden de competities in de meeste landen half maart stilgezet en bijna overal niet meer uitgespeeld. Ondanks deze abrupte stopzetting hebben sommige landen toch een kampioen benoemd zonder verder te spelen. In een paar landen is ondanks Covid-19 gewoon doorgespeeld, o.a. in Wit-Rusland en Thailand.

Bij de Griekse mannencompetitie, waar na een onderbreking van enkele maanden toch moest worden doorgespeeld voor de titel, werd de ploeg van Bram Van den Dries, Paok Saloniki, in de halve finales uitgeschakeld. Bram werd niet eens opgeroepen, hoewel hij achteraf wel zijn contract bij de ploeg verlengde. Panathinaikos won verrassend de titel tegen Olympiacos Piraeus dat onder leiding stond van Fernando Muñoz, bondscoach van de Red Dragons.

In China waar het mannenkampioenschap al half januari werd stilgelegd, is de competitie op 20 augustus weer opgestart en tot 2 september werd gepeeld achter gesloten deuren en zonder buitenlanders. Shanghai werd alsnog kampioen.

Toestroom van Zuid- en Noord-Amerikanen

Door de economische malaise in landen als Argentinië en Brazilië, waar een aantal clubs moesten stoppen, hebben veel Argentijnen en Brazilianen een vlucht genomen over de oceaan naar landen als Frankrijk en Turkije. Ook het roemruchte Argentijnse Personal Bolivar, waar Frank Depestele enige jaren terug nog speelde, heeft besloten zich niet in te schrijven voor de komende competitie.

In Frankrijk bijvoorbeeld spelen 17 Argentijnen in de Liga A. Ook in Portugal, waar als vanouds veel Zuid-Amerikanen spelen, is dat aantal flink toegenomen.

Het contingent Cubanen naar Europa neemt (zeker na de openstelling in 2015) nog steeds toe. Er zijn inmiddels 11 Cubanen in de Franse Liga A en 8 in de Turkse competitie.

In de Italiaanse Super Lega A spelen komend seizoen 11 geboren Cubanen.

Meest opvallende is de 43-jarige Angel Dennis, die weer terugkeert naar Italië en gaat spelen voor Macerata in de A3. Dennis speelde december 2001 nog met Cuba in het vermaarde toernooi van de Witte Molen, waar hij één van de “vluchters” was.

En zoals elk jaar komen jonge Amerikanen vanuit hun universiteit naar Europa om hier hun geluk te beproeven en ervaring op te doen.

Mannen2019/202020/21
Sam DerooDinamo MoskouRusDinamo MoskouRus
Igor GrobelnyVerva Warschau Orlen PaliwaPolVerva Warschau Orlen PaliwaPol
Tomas RousseauxAsseco Resovia RzeszowPolMKS Slepsk Malow SuwalkiPol
Kévin KlinkenbergMKS Slepsk Malow SuwalkiPolMKS Slepsk Malow SuwalkiPol
Bram Van Den DriesInsurance Greaters (Kor) > PAOK GrePAOK SalonikiGre
Matthias ValkiersUnited Volleys Frankfurt GerUnited Volleys Frankfurt Ger
Arno Van De VeldeArago de SèteFraVfB FriedrichshafenGer
Jelle Ribbens Nice VBFraNice VBFra
Marin DukicSt-Quentin (Liga B)FraNice VB Fra
Jop VercruysseVC Michelet Halluin (Elite Liga)FraVC Michelet Halluin (Elite Liga)Fra
Antoine CornilKnack Roeselare U21BelAmiens Métropole VB (Elite Liga)Fra
Nicolas NijsVBC Fully  (LNB)ZwiVBC Fully  (LNB)Zwi
Pieter VerheesAluron Virtu Warta ZawierciePolGreenyard Maaseik
Jolan CoxNice VBFraGreenyard Maaseik
Stijn D’HulstCucine Lube CivitanovaItaKnack Roeselare
Lowie StuerArago de SèteFraDecospan Menen
François LecatPeimar Calci (A2)ItaLindemans Aalst
Gil HofmansChênois Genève VB  (LNA)ZwiAxis Guibertin (Liga B)
Pieter-Jan BormansAmiens Métropole VB (Elite Liga)FraInterfreight Antwerpen (Liga B)
Vrouwen2019/202020/21
Britt HerbotsUnet E-Work Busto ArsizioItaIgor Gorgonzola NovaraIta
Kaja GrobelnaReale Mutua Fenera ChieriItaReale Mutua Fenera ChieriIta
Lise Van HeckeBosca Spumanti CuneoItaSaugelle MonzaIta
Laura HeyrmanSaugella MonzaItaSaugelle MonzaIta
Celine Van GestelAllianz MTV StuttgartGerIl Bisonte FirenzeIta
Freya AelbrechtTürk Hava Yolları SK (THY) IstanbulTurBartoccini Fortinfissi PerugiaIta
Ilka Van De VyverCSM TargovisteRomCSM TargovisteRom
Dominika SobolskaAydin BBSK (Tur) > Lardini FilottranoItaCSM TargovisteRom
Hélène RousseauxNilüfer Belediyesi BursaTurHyundai Hillstate SuwonKor
Nathalie LemmensVC WiesbadenGerParis St-Cloud Fra
Karolina GoliatMarcq-en-Baroeul Lille MétropoleFraMarcq-en-Baroeul Fra
Aziliz DivouxLadies in Black AachenGerMarcq-en-BaroeulFra
Cécile de WildeNîmes VB (Elite Liga)FraNîmes VB (Elite Liga)Fra
Julie HanonModal CharleroiBelStade Laurentin (Elite Liga)Fra
Jodie GuilliamsRote Raben VilsbiburgGerRote Raben VilsbiburgGer
Laurine VinkesteijnTSV Bayer 04 Leverkusen (2eB)GerTSV Bayer 04 Leverkusen  (2eB)Ger
Tara DaerdenPalmas Gran Canaria > CV  MadridEspGislaved VolleybollklubbZwe
Els VandesteeneParis St-Cloud FraVDK GentBel
Charlotte LeysGrot Budowlani Łódź > ??Polnog zoekende naar nieuwe ploeg
Dominika StrumiloOlimpia Teodora Ravenna (A2)Itanog zoekende naar nieuwe ploeg
Trainer/Coaches2019/202020/21
Vital HeynenSir Safety Conad Perugia &  Polen MItaSir Safety Conad Perugia &  Polen MIta
Emile RousseauxFrankrijk VFraFrankrijk VFra
Dario Dukic (bih/bel)St-Quentin M (Liga B)FraSt-Quentin M (Liga B)Fra
Jan De BrandtHongarije V > Oostenrijk VAutOostenrijk V  &  TD Szeged V  (Hun)Aut
Christophe AchtenTV Rottenburg & IJsland MGerNetzhoppers Bestensee MGer
Bart JanssenAss. Tr. Ladies in Black Aachen VGerAss. Tr. Ladies in Black Aachen VGer
Herman VleminckxLuxemburg V & Waalse Jeugd VLuxLuxemburg V & Waalse Jeugd VLux
Virginie De CarneVDC Volley AcademyFinVDC Volley AcademyFin
Loes TorfsTopp Volley Norge Sand VNorvoorlopig even geen coachtakenNor
Velibor Ivanović (srb/bel)Yenisei Krasnoyarsk V > ??Rusnog zoekende naar nieuwe ploeg
Claudio Gewehr (bra/bel)Talentteam Papendal jongens > ??NedSabbatical

Tekst: Willem Bekebrede

Foto’s: CEV / Bart Vandenbroucke