Belgische jongens plaatsen zich voor het WK U19 in 2021

 Vier landen, Finland, Slovakije en titelkandidaten Rusland en Frankrijk, moesten wegens Covid 19 forfait geven voor het EK U18. We kregen dus twee poules van vier in de kwalificatie.

De Belgische jongeren o.l.v. Mieke Moyaert verloren in hun poule met 3 – 0 tegen Bulgarije en Italië maar versloegen Turkije met dezelfde cijfers. Hierdoor moesten ze in de volgende ronde uitkomen tegen het nummer vier van de andere poule, nl. Belarus. De winnaar van deze wedstrijd was zeker van een zesde plaats die recht gaf op deelname aan het WK U19 van volgend jaar. Via een duidelijke 3 – 0 zege werd dit objectief verwezenlijkt. De strijd voor plaats vijf werd met 3-1 verloren tegen Duitsland. Door deze zesde plaats kwalificeerde België zich eveneens voor het EYOF (European Youth Olympic Festival) dat einde juli 2022 doorgaat in Slovakije.

In de strijd voor plaats 1 tot 4 kregen we volgende resultaten:

½ finale : Bulgarije – Tsjechië 0-3 en Polen – Italië 2-3.

Plaats 3: Polen – Bulgarije 3-1.

Plaats 1: Italië – Tsjechië 3-0.

Vermeldenswaard is toch dat onze opposite Ferre Reggers met 200 pt de beste scorer was van het toernooi voor de Bulgaar Tatarov die 139 pt scoorde.

King of the Court 2020 in Utrecht

Het internationale beachcircuit lag toch niet volledig stil wegens Corona. In Utrecht werd, zoals ook vorig jaar in Nederland en toen ook in Antwerpen, een King of the Court georganiseerd. Bij de mannen versloegen de vrij onbekende Zwitsers Breer- Krattiger het Noorse favorietenduo Mol-Sorum in de finale. Koekelkoren – Van Walle legden beslag op een schitterende vierde plaats. Bij de vrouwen ging de overwinning naar het Braziliaanse duo Eduarda Santos Lisboa – Agatha Bednarczuk

EK beach in Jurmala

Koekelkoren – Van Walle (nr. 29 in de plaatsingslijst) werden op het EK beach in Jurmala (Letland) geconfronteerd met een uiterst zware poule. Tegen de als nr. 4 geplaatste Plavin – Tocs uit Letland boden ze wel aardig weerstand maar verloren met 21-16, 21-19. Winst in hun volgende wedstrijd was dan ook noodzakelijk om te overleven. Deze wedstrijd werd een dag uitgesteld wegens de uiterst slechte weersomstandigheden.

Een dag rust bleek inspirerend geweest te zijn want de Tsjechen Dumek – Bercik, nochtans nummer 13 op de plaatsingslijst, werden vlot met 2-0 verslagen: 21-18, 21-12. In de eerste ronde bleek het Letse topduo Samoilov- Smedins te sterk. Het werd 2-0 verlies met 21-18, 21-16.

We kregen uiteindelijk volgende top vier : 1. Mol – Sorum (NOR), 2. Krasilnikov- Stoyanovski (RUS), 3. Nicolai – Lupo (ITA), 4. Liamin – Myskiv (RUS).

Bij de vrouwen, bij wie geen Belgisch duo deelnam, kregen we volgende top vier : 1. Heidrich – Vergé-Dépré (SUI), 2. Behrens – Tilmann (GER), 3. Makroguzov – Kholomina (RUS), 4. Hermanova – Sukova (CZE).

Nieuws (van de Belgen) uit het buitenland

Ook dit seizoen zijn weer een ganse reeks Belgen actief in het buitenland. Onze vrouwen zijn duidelijk het talrijkst. De competitie werd hier en daar al begonnen.

In Frankrijk werden nog de bekerfinales van vorig seizoen afgehaspeld. Bij de vrouwen won Venelles verrassend met 3-0 van Le Cannet. Bij de mannen worden komend weekeinde de halve finales gespeeld (Paris – Tours en Toulouse – Poitiers) en de finale.

Dit jaar is opnieuw een Belgische speelster actief in Azië en wel in Zuid-Korea. Hélène Rousseaux is immers van Turkije verhuisd naar Zuid Korea. Een verslagje over haar eerste maand in dit land.

“Héléne speelt in Suwon op zowat een half uur rijden van Seoul. De eerste twee weken moest zij in volledige quarantaine. Dit is wel ietsje strenger als bij ons: met niemand contact, geen voet zetten buiten het appartement. Zelfs het vuil buiten zetten mocht niet. Hierna volgde een rustig inloopweekje maar daarna werd er keihard ingevlogen. Er wordt heel veel en vooral lang getraind. Er wordt wel een ander soort volleybal gespeeld want de meisjes zijn super klein, praktisch allemaal rond de 1,70m. Er is één grote middenspeelster. Iedereen is wel super vriendelijk. In september werd gestart met de Kovo Cup (beker van Korea). De tegenstander was Pink Spiders, het team van ‘famous’ Kim. Elke set werd fel betwist maar uiteindelijk werd toch met 3-0 verloren. Hélène, die snel herstelde van een enkelblessure, maakte wel 22 punten.

Britt Herbots, toch wel de sterspeelster van onze Yellow Tigers, speelt dit jaar voor het Italiaanse topteam Igor Gorgonzola Novara. Dit team was vrij actief op de transfermarkt. De enige buitenlandse speelster die bleef was de 28 jaar oude Amerikaanse spelverdeelster Hancock Micha Danielle. Samen met Britt kwam de 1,92m grote Amerikaanse middenspeelster Washington Haleigh van Busto Arsizio, van Bergamo kwam dan de 1,91m grote Poolse opposite Smarzek Malwina en van Bisonte Firenze kwam de 1,90m grote Nederlandse receptie-hoek speelster Daalderop Nika.

Novara was vrij op de eerste speeldag van de Italiaanse competitie, maar Laura Heyrman (17p – 71%) en Lise Van Hecke (20p – 49%) zorgden met Monza al voor stuntwerk door Busto Arsizio met 3-1 te verslaan. Ook Kaja Grobelna (12p – 41%) won met haar ploeg Chieri: 0-3 bij Perugia met Freya Aelbrecht (4p. – 36%). Geen winst voor Céline Van Gestel (10p – 36%) met Firenze, dat met 1-3 verloor van Cuneo.

Bram Van den Dries is bij PAOK Saloniki de enige overblijver van de zes basisspelers van vorig seizoen. Er zijn drie nieuwe buitenlanders aangeworven namelijk twee Brazilianen, waaronder de spelverdeler en een receptie-hoek evenals de Est Andri Aganitis die de voorbije twee seizoenen als middenspeler actief was bij Greenyard Maaseik. Het seizoen start op 10 oktober. Voorlopig ligt het format nog niet vast.

Sam Deroo heeft met D.Moskou alle wedstrijden in de eerste ronde van de beker gewonnen. De wedstrijden in de tweede ronde waren gepland in St.-Petersburg maar omwille van positieve corona-gevallen ging dit toernooi nog niet door. De eerste competitiewedstrijd grijpt plaats op 25/9. Voor de eerste voorronde van de Champions League hebben de clubs in hun poule een akkoord bereikt om een toernooi (met dus vier wedstrijden) te spelen in Oostenrijk. Hopelijk wordt in een volgende fase Greenyard Maaseik een tegenstander.

In Polen zijn ze al aan de tweede speeldag toe. Tomas Rousseaux (12p – 55%) won met Suwalki met 0-3 bij Olsztyn. Kevin Klinkenberg kwam bij Suwalki niet op het terrein. Dat was ook het geval met Igor Grobelny, die nochtans zijn ploeg Warszawa (o.l.v. ex-bondscoach Anastasi) uit een 2-0 achterstand bij Lubin zag terug knokken naar 2-3 winst.

Tekst: Fernand Walder / Marcel Coppens

Foto’s: Bart Vandenbroucke