Mogelijkheden en vragen bij nieuwe Covid-coördinatiecel

Een aantal oefenwedstrijden moesten tijdens de voorbije weken al afgelast worden, omdat bij de tegenstander Covid-19 besmettingen werden vastgesteld. Het laat zich – helaas – aanzien dat ook tijdens de volleycompetitie, die binnenkort van start gaat, een aantal dergelijke feiten zich zullen aandienen. Tijd dus om de clubs op de hoogte te brengen van een aantal maatregelen, die de bond genomen heeft en tot wie ze zich kunnen wenden.

Guy Juwet, voorzitter van de Belgische volleybalbond, meldt dat er reeds van begin augustus werk gemaakt werd van pogingen om een protocol in dat verband op te stellen.

“Er werd een “Covid coördinatiecel” – de nieuwe CCC, zeg maar – opgericht binnen de volleybalbond, waarin twee mensen van de nationale competitie, twee mensen van het bestuur en twee mensen van de arbitragecommissie zetelen. Daar komen nog twee mensen bij van het bondsparket om alles ook reglementair te laten verlopen.

Iedereen van deze cel is bereikbaar voor alle clubs en elke individuele vraag wordt onderzocht. Daarna volgt er een beslissing. Dit wordt allemaal gebundeld op het adres covid@volleybelgium.be . De precieze invulling van deze commissie volgt eerstdaags.”

Guy Juwet is tevreden met de mogelijkheden van deze nieuwe cel, maar hij is zich ook bewust van een aantal vragen die kunnen opdoemen. In principe wordt er geen uitstel toegestaan als er nog minstens zeven spelers/speelsters beschikbaar zijn.

“Uiteraard streven we ernaar om zo weinig mogelijk forfaits te moeten geven. Alle situaties die de clubs ons voorleggen, worden apart bekeken. De bedoeling is dat we zo veel mogelijk kunnen volleyballen. Het enige waar we nu nog mee worstelen, is de bewijslast. Natuurlijk vragen we een verantwoord bewijs van de dokter. Maar daar stuiten we op de wetgeving van de privacy. Die verbiedt ons om persoonlijke informatie op te vragen. We willen het zuiver spelen en het beroepsgeheim garanderen, wanneer er iemand positief getest is. We moeten ons ook indekken tegen trucjes, die wellicht uitgeprobeerd worden om een match uit te stellen,” weet een ervaren bondsvoorzitter.

Tekst: Walter Vereeck

Foto: Bart Vandenbroucke