Mieke Moyaert: “Ervaring opdoen op EK voor jongens U18”

Zaterdag 5 september starten de Belgische jongens U18 aan hun EK in Italië, dat zwaar geteisterd werd door het Corona-virus, waardoor liefst vier landen afhaakten: Rusland, Frankrijk, Slovakije en Finland. In laatste instantie moest bijgevolg het toernooischema gewijzigd worden. In plaats van twee poules van zes ploegen werden het nu twee poules van vier ploegen, met als bijkomend positief punt dat alle ploegen een bijkomende rustdag krijgen.

“Onze doelstelling was aanvankelijk om bij de eerste vier in onze poule te eindigen, maar door de nieuwe reeksindeling moeten we naar andere opties uitkijken. Laat me zeggen dat ik tevreden zal zijn als iedereen voor 100% zijn niveau haalde en dat we tegen deze sterke ploegen toch veel ervaring kunnen opdoen,” klinkt het bij coach Mieke Moyaert.

Hetzelfde Covid-19-virus gooide uiteraard ook het trainingsschema van de Belgische jongeren overhoop. “Het was een moeilijke voorbereiding. Ik denk dat wij één van de weinige teams zullen zijn, die moest trainen met heel veel beperkingen. We zijn gestart in de derde week van juli, maar met de verplichting anderhalve meter van mekaar te staan, zonder blok en zonder teamtraining,” weet Mieke.

“We probeerden ons dan toch uit de slag te trekken op beachterreinen. Voor een aantal spelers was dat leuk voor hun individuele ontwikkeling, maar dankzij Topsport Vlaanderen kregen we uiteindelijk de toestemming om in groep te trainen, omdat we beschouwd werden als levend in één zelfde bubbel, met steeds dezelfde mensen. De spelers hebben dat goed opgenomen en werkten op een dynamische wijze mee aan deze voorbereiding. Vooraleer we vertrokken, werden we allemaal nog eens getest en niemand bleek positief. So far, so good!”

Allicht was het ook behelpen bij de scouting van de tegenstanders, omdat er geen of nauwelijks oefenwedstrijden gespeeld werden. “Van onze eerste tegenstander Bulgarije hebben we wel beelden. Vorig jaar haalden ze met allicht dezelfde groep als nu een zilveren medaille op het EK. Daar hebben we beelden van, evenals van de kwalificatiewedstrijden van Bulgarije begin dit jaar. Dat is natuurlijk allemaal meer dan zes maanden geleden en het is dus niet helemaal zeker dat we exact dezelfde spelers ontmoeten. Van de volgende tegenstanders, Italië en Turkije, hebben we geen beelden, maar we gaan ervan uit dat we hen tijdens het EK zelf nog wel kunnen scouten.”

Al deze factoren zorgen er wel voor dat het moeilijk is om te voorspellen waar dit avontuur moet eindigen voor de Belgische U18-ploeg. “Eigenlijk zitten we in een ‘underdog-positie’ omdat de andere landen allicht allemaal langer bezig zijn dan wij. Maar daar staat tegenover dat wij een groep hebben, waarin de spelers één stevig blok vormen en enthousiast zijn om eraan te beginnen. Mochten we een goede start kennen, dan zitten we misschien wel in een positieve ‘flow’ en kunnen we groeien in het toernooi. Het was al een beetje verrassend dat het EK hoe dan ook plaatsvond, maar met onze gretige groep kunnen we misschien nog voor een bijkomende verrassing zorgen. En als iedereen zich voor 100% inzet, dan ben ik een tevreden coach. Hoe dan ook: onze jongeren zullen in de komende week alleszins een pak aan ervaring hebben bij gewonnen,” weet Mieke Moyaert.

Programma van groep 1 in Marsicovetere:

05/09: 17u België – Bulgarije; 20u Italië – Turkije

07/09: 17u Turkije – Bulgarije; 20u Italië – België

09/09: 17u België – Turkije; 20u Italië – Bulgarije

12-13/09: klassementswedstrijden

Groep 2 (in Lecce)): Tsjechië, Duitsland, Wit-Rusland, Polen.

De Belgische spelers:

Tijl Van Looveren, Senne Gifford, Basil Dermaux, Ferre Reggers, Jasper Verhamme, Sietse De Bruyn, Kobe Verwimp, Sibren Peters, Lennart Beelaert, Jippe Schroeven, Simon Luca Vlahovic, Antony Moga.

Tekst: Marcel Coppens

Foto’s: Volley Vlaanderen