BDO Volley Haasrode Leuven in testfase voor groots beachproject in 2021

BDO Volley Haasrode Leuven heeft er geen seconde aan gedacht om in coronatijden bij de pakken te blijven zitten. Zara Vandeven is al acht seizoenen als sportpsychologe in het getouw bij het eerste mannenteam van BDO VHL. Zo onderhoudt ze nauwe contacten met hoofdcoach Kris Eyckmans en T2 Koen Aerts, die de jeugdcoördinatie ter harte neemt.

Het drietal wil zo graag een uitgebreide beachwerking in de club. Die droom zal tegen 2021 worden ingevuld. “Als we dit initiatief daadwerkelijk willen ontwikkelen, dan moeten we dat goed doen”, aldus een zeer besliste Zara Vandeven. “Het vraagt veel werk en heel veel inzet van vrijwilligers. We gaan ervoor. We hebben een eerste test uitgevoerd. Die smaakt naar meer.”

Jullie hebben een topbeachstage gehouden. Wat was de trigger daarvoor?

Zara Vandeven: “We kregen van veel oudere spelers, maar ook van jeugdspelers de vraag om (eindelijk) iets te ondernemen en te organiseren in de beachsport. Basic-eis: het diende te gebeuren onder deskundige begeleiding van gerenommeerde trainers. Qua beachvolley stellen we immers een zeer grote lacune vast in de Leuvense contreien. Daar spelen we graag op in tijdens jaargang ’20-’21. Door corona worden we misschien met vertragende factoren geconfronteerd, maar corona mag onze initiatieven niet fnuiken. ”

Dat is alleszins niet gebeurd. Integendeel. Jullie initiatief voor een topbeachstage raakte zelfs in een versnelling door de coronacrisis.

“Inderdaad: wegens de pandemie legde de overheid volleybal ‘indoor’ aan banden. Zo bleek ‘het zand’ voor ons een heel leuk alternatief. Onze jeugdcoördinatoren werkten spontaan een specifiek beachprogramma uit voor de leden van VHL, zodat ze zich toch nog konden uitleven. Die optie werd een groot succes.”

Jullie verwachten veel van de nieuwe Belgische beachcoördinator Dries Koekelkoren?

“Ja, ik bespeurde bij hem als ‘ervaringsdeskundige op het terrein’ bijzonder veel enthousiasme om een ‘beachcultuur’ te installeren in Vlaanderen. Belangrijke stimulerende stap om een eerste drempel te overschrijden, is het gegeven dat elke club voortaan beachballen kan aankopen aan sterk verlaagde prijzen. Dries en ook Tom Van Walle zijn als duo een grote naam in ons land en op de internationale scène. Dries werkt ook naarstig aan een volledig gedocumenteerd dossier, waarmee een club naar de stad of de gemeente kan stappen, in de hoop dat dit een prikkel is vanuit de sportieve goegemeenschap om her en der te lande nieuwe beachterreinen aan te leggen. Er is op dat vlak beslist nog veel werk aan de winkel.”

De tijd lijkt er stilaan rijp voor. Ook bij BDO VHL?

“Heel zeker: beachvolleybal wint aan populariteit. Ik heb met Ben Dothee en Luk Herremans samengezeten – altijd met de nodige feed-back naar het bestuur – om te bekijken hoe we de beachwerking binnen Volley VHL willen vormgeven. Dat gaat niet van vandaag op morgen. Er moeten nog een aantal vraagtekens worden uitgeklaard. In de hoop dat we volgende zomer een mooi pakket ‘beach’ kunnen aanbieden. We hebben momenteel contact met de gemeente Oud-Heverlee in verband met de aanleg van nieuwe beachterreinen naast de sporthal van BDO Volley Haasrode. We moeten ook over voldoende gemotiveerde trainers kunnen beschikken. Dat zie ik helemaal goed komen. Wie zich geroepen voelt, mag zich altijd bij ons melden. We staan open voor alle vormen van samenwerking.”

Jullie kregen al een stevige respons.

“Daar zijn we heel blij om. Er kwam reactie van Pascal Hens, de man van Kim Lieckens. Hij is een specialist ter zake. Al vele jaren bezig met beachvolley en hij wil zich engageren om de technische lijnen bij ons uit te zetten. Ook het advies van zijn vrouw Kim als oud-topspeelster sla ik niet uit de wind. Voorts toont Rik Donckers interesse. Hij is toptrainer beach. Hij heeft in het verleden gewerkt met Dries Koekelkoren en Tom van Walle. Hij wordt ook de coördinator van de nieuwe beachvolleybalschool die in de steigers staat in Leuven op het Sportkot. In dat kader past een andere klepper als Tim Van de Wielle met zijn grote ervaring. De indoorhal op het Sportkot is overigens bijna klaar. Anderzijds kunnen we ook rekenen op Ewa Piatkowska, trainster bij ereklasser VC Oudegem Fien Callens en vroeger ook een topper in zaal en beach. Bovendien willen Seppe Baetens en Christophe Witvrouwen uit onze eigen rangen hun steentje bijdragen. Dries Koekelkoren en Tom van Walle waren bereid bij ons samen met hun trainer Michiel Van der Kuip demotrainingen te verzorgen. Er zo zit er absoluut vaart in onze werking.”

BDO  heeft een ruime visie. Is er ook plaats voor de pure amateurs?

“Ja, Rome is niet op één dag gebouwd. Geef ons het voordeel van de tijd. We hopen onze visie te verbreden met als doel ook clubs uit de buurt te verwelkomen in het beachproject van VHL. Graag ontvangen we ook studenten die in de week in Leuven studeren: ze kunnen midweek bij ons terecht. Om het opzet te doen slagen, moeten we heel goed waken over de kwaliteit van de trainingen. Zeker voor wie wil doorstoten naar het Belgian Beachcircuit (dit jaar afgelast wegens corona nvdr.). Het zou fout zijn te ‘elitair’ te denken. Daarom is er bij BDO VHL ook plaats voor fun-beachers, die dus in eerste instantie gewoon veel plezier aan het spelletje willen beleven. Alle niveaus zullen bij ons een plaatsje krijgen. Net zoals bij BDO indoor worden alle niveaus behartigd: van hoog tot laag en van groot tot klein.”

De afgelopen dagen hebben jullie een pilootproject uitgetest.

“Ja, dat gebeurde redelijk ‘last minute’ op de mooie terreinen aan het Sportkot. In sessies van twee uur voor jongeren tussen veertien en achttien jaar, telkens geleid door een andere toptrainer. Op de bijgevoegde foto vind je trainers Niels Dervaux en Ben Dothee, beiden staande links terug en Ewa Piatkowska, staande uiterst rechts. We hielden het bewust een beetje bescheiden, omdat plots dan toch ook al in zaal mocht worden getraind. Die samenloop van omstandigheden veroorzaakte organisatorische ingrepen. Toch is alles vlot verlopen. Want binnen BDO VHL is een ‘corona-safe werkgroep’ actief. Hun regels in verband met verplichte mondmaskers, het veilig klaarmaken van de terreinen, het ontsmetten van ballen en dies mee, werden strikt in acht genomen.”

Jullie zijn nu even bezig met een inschatting van de respons op de stage?

“De beachstage, opgebouwd rond aspecten als de techniek van de opslag, het effect van de wind, het compact leren spelen, de organisatie van de aanval en de shots en ook verplaatsingen in defensie, wordt nu eerst geëvalueerd. We zullen er lessen uit trekken om het grotere beachproject in het Leuvense uit te rollen in het voorjaar en in de zomer van 2021. Het enthousiasme is in ieder geval groot”, besluit Zara Vandeven.

Voor een goed begrip: de beachwerking van BDO VHL is niet rechtstreeks gelinkt aan de nieuwe Topsportschool beachvolley op het Sportkot, een variatie op het volley van Volley Vlaanderen indoor in het EVC in Vilvoorde en in Redingenhof in Leuven. De Topsportschool beachvolley wordt geleid door Rik Donckers en Tim Van de Wielle. Een beetje kruisbestuiving is natuurlijk altijd mogelijk.

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Zara Vandeven