Ook scheidsrechters hebben behoefte aan een voorbereidingsperiode

Marika Boulanger en Eric Humblet – tien jaar samen – zijn de twee Waalse arbiters die normaal gesproken ieder weekend de wedstrijden in de EuroMillions Volleyballeague in goede banen leiden. Maar ook voor hen stopte het allemaal in maart en volgde een volleybalarme zomer. Geen zaalvolleybal, geen beachvolleybal, geen internationaal volleybal.

De scheidsrechters waren technisch werkloos gedurende een half jaar…

Eric Humblet: “En dat kan echt een probleem worden. Wanneer we in oktober onze eerste matchen zullen afwerken, hebben de meeste arbiters weinig of geen inloopperiode gehad. Ook wij moeten terug op het ritme komen, net zoals de volleyballers toernooien nodig hebben om op het gewenste peil te geraken. De oefenwedstrijden in augustus zijn afgelast. Dus hebben alle scheidsrechters in september maar een viertal weekends tijd om eens een voorbereidingstoernooi te leiden. Daarvoor komt niet iedereen in aanmerking, want zo veel oefenmatchen zijn er niet. Koud, zonder voorbereiding een competitiewedstrijd fluiten, het zal niet gemakkelijk worden voor ons scheidsrechterskorps.”

Ook internationaal lagen jullie nagenoeg stil…

Marika Boulanger: “Het was gewoon een foute zomer voor het volleybal. Eric heeft één beachtoernooi gehad in Mortroux. De Champions League wedstrijden zouden door de CEV op één plaats georganiseerd worden, maar dat is uiteindelijk niet gelukt. Zo viel de kwartfinale van de Champions League en ook de match in Servië – waarvoor ik aangeduid was – in het water. We hebben nog geen berichten ontvangen voor de EK-wedstrijden in september en zeker niet voor de kwalificatiewedstrijden van het WK in januari 2021.“

Wat deden jullie dan gedurende deze lange periode?

Eric Humblet: “Ik heb me nog een beetje kunnen bezig houden met onze zonen – een tweeling – die in de zaal actief waren. Zij waren met hun veertien jaar de oudste spelers van de ploeg in tweede provinciale. Ik heb met hen meegespeeld om wat ervaring in het team te brengen. We zijn uiteindelijk tweede geworden.

Marika Boulanger: “Al onze kinderen staan voor een nieuwe uitdaging volgend jaar. Matthis is nu in augustus reeds begonnen aan de Topsportschool in Vilvoorde. Hij wordt waarschijnlijk 1.98m en hij is spelverdeler. Alexy gaat naar Leuven waar een gloednieuwe beachvolleybalschool wordt opgericht.

De tweeling wordt voor de eerste keer gescheiden. Als mama breekt mijn hartje toch een klein beetje. Maureen is al veel zelfstandiger en doet verder als libero bij Ladies Volley Limburg As-Tongeren en Yannick, ook al een twintiger die later met volleybal is gestart, speelt in eerste provinciale volgend jaar. Eigenlijk hoop ik dat het opnieuw druk wordt. Zelf wedstrijden leiden en dan overal naartoe rijden om de kids aan het werk te zien. Want dat wil zeggen dat het volleybal opnieuw aan het draaien is. Dat is toch het voornaamste, dat er terug kan gesport worden.”

Niet alleen op politiek vlak, ook in het volleybal merken we een verschil tussen Vlaanderen en Wallonië.

Eric Humblet: “Dat is typisch Wallonië. Zij willen hun eigen lijn trekken in plaats van samen te werken. Volley Vlaanderen volgt de richtlijnen van Topvolley Belgium terwijl de Waalse vleugel dat niet doet. Geen oefenmatchen in Vlaanderen, terwijl dit in het zuidelijke landsgedeelte wel kan. Weliswaar zonder scheidsrechters, want de scheidsrechterscommissie geeft daarvoor geen toestemming.

Ik geef nog een ander voorbeeld: Namen zoekt dringend een ploeg om deze maand aan een voorbereidingsmatch deel te nemen. Kunnen zij daarvoor alleen een andere Waalse ploeg uitnodigen. Mag een Vlaamse ploeg naar Namen reizen voor een oefenpartij, of schenden zij daarbij de regels die alleen in Vlaanderen gelden? Zo onduidelijk en verwarrend was het nog nooit. De data voor de aanvang van de competitie wordt alweer verschoven na een nieuw dispuut tussen de Liga en de bond.

Tongeren-As – de ploeg van mijn dochter Maureen – heeft resoluut haar voorbereidingsprogramma opgeschoven tot september. Ook de historie met Guibertin is mysterieus. Zij spelen niet in de Liga A volgend seizoen en dat heeft weinig te maken met financiële redenen. Dat is het gevolg van een dispuut tussen twee Waalse kopstukken. Ik wens dat we snel weer aan de slag kunnen en er opnieuw kan gevolleybald worden. Ik hoop dat er duidelijkheid komt tijdens de scheidsrechtersvergadering van 18 september. Voorlopig kunnen we alleen maar afwachten.”

Marika Boulanger: “Laat het plezier opnieuw primeren. Zoals tijdens de match met Eric als coach bij St.-Vith, toen ik hem een gele kaart onder de neus duwde. Toen is het met ons twee allemaal begonnen…”

Tekst: Walter Vereeck

Foto’s: Bart Vandenbroucke