Competitiehervorming start zonder Guibertin in Liga A

Wordt het in het volleybal een moeilijk seizoen door corona? Niemand kan die vraag beantwoorden. Er zijn wel enkele zekerheden. Een eerste is dat de reekshervorming met Liga A aan de top van de piramide en drie nationale reeksen bij de mannen en de vrouwen op het spoor op staat.

Andere zekerheid is een Liga A met slechts acht ploegen. Axis Guibertin voldeed volgens de licentiecommissie eerst niet aan de voorwaarden voor toetreding tot de hoogste reeks. De Waals-Brabantse club verloor daarna het pleit in beroep bij het BAS, het Belgisch Arbitragehof voor de Sport. Guibertin kan niet anders dan de beslissing aanvaarden en gaat als kampioen van de Liga B van start in dezelfde reeks als vorig seizoen. De naam Liga B is verdwenen en is veranderd in eerste nationale.

Guibertin kon de sociale arbeidsvoorwaarden niet invullen en kampt ook met het probleem van een correcte financiële fairplay. Er is de openstaande schuld aan de Liga, à rato van 8.000 à 9.000 euro. Als Guibertin in 2021 alsnog opnieuw wil promoveren, dan moet dat achterstallige, openstaande bedrag alleszins eerst aan de Liga betaald worden.

Ook geen voorlopige licentie

“We hadden gehoopt op een voorlopige licentie”, zuchtte Filip Van der Bracht, de T1 van Guibertin, in een eerder gesprek met deze redactie. “Helaas moeten we onze wensen opbergen om onze stek op het hoogste niveau weer in te nemen. Het is voor iedereen een moeilijke periode geweest. Het is een beetje bizar dat een schuld, daterend van 2018, plots wordt gebruikt om ons de promotie te ontzeggen. Er werd overigens nooit een juridische invorderingsprocedure van deze schulden opgestart door de Liga. Het was in de gegeven omstandigheden heel moeilijk om een nieuwe ploeg te vormen, omdat we niet meteen wisten op welk niveau we mochten aantreden. Ik geef graag een stand van zaken: de vertrekkers zijn Wim Tormans (gaat recreatief spelen bij BDO Haasrode Leuven), Sander Deruyck (naar Ename) en Joachim Delie (naar Nivelles). Nieuw zijn Gil Hofmans (vorig seizoen bij het Zwitserse Chenois en vervanger op de opposite voor Tormans) en Gertjan Vande Velde (receptie-hoek, ex-Booischot). Mijn nieuwe T2 wordt Wannes Rosiers. Hij lost Joost Van Kerckhove af, die eerst had toegezegd, maar een andere opportuniteit kon vinden. De blijvers zijn Guillaume Godart, Iwan Verelst (beiden passeur), Sébastien Dumont (libero), Niels Huysegoms, Romain Van Helmont (beiden midden), Jens Christiaens, Robin Foret (beiden receptie-hoek). Drie jongeren trainen mee: Julien Plapp (pass), Arthur Lebrun (midden) en Toine Lamy (libero).”

Johan Somers: juiste modus nog niet bekend

Competitieleider Johan Somers moest na de beslissing van het BAS in zeven haasten zijn huiswerk opnieuw maken. “Tja, de kalender van eerste nationale (vroegere Liga B, nvdr.) was kant en klaar. Omdat Guibertin dus niet kan stijgen, is één en ander hertekend. Maar oké: het opzet van de hervorming tot drie nationale reeksen is gelukt.”

Wat is de bedoeling van de hervorming?

“Als een afspiegeling van ons land zelf, was het volleyballandschap in België te zeer versnipperd.  Je hebt de nationale federatie. Er zijn vervolgens Vlaamse en Waalse federaties en daar onder bestaan subfederaties in de verschillende provincies en/of regio’s. Gevolg: het is niet alleen een probleem van (te) veel besturen, maar ook de complexiteit van verschillende reglementen en aanpak. Bovendien vertoonde de algemene niveaustructuur hiaten. Ver van ideaal voor een goede doorstroming van ploegen en talenten.”

Guy Juwet, voorzitter van Volley Belgium, vond de tijd rijp om de boeg om te gooien.

“Ja, inderdaad. Van bij zijn aanstelling als bondsvoorzitter van het KBVBV wilde Guy Juwet werk maken van een nieuwe formule. De competitiehervorming is dan ook opgezet in de schoot van Volley Belgium en heeft tot doel het creëren van een ruimer kader waarin in België volleybal gespeeld wordt. De beslissingen werden genomen in overleg met de competitieverantwoordelijken van de FVWB (federatie Wallonië/Brussel) en van VV Volley Vlaanderen en werden goedgekeurd door de raden van bestuur van beide vleugels. De geplande hervorming betekent absoluut een zeer grondige wijziging van de competitiestructuur. Tegelijk ook een noodzaak om door te kunnen groeien binnen het geheel van het volleyballandschap. De ingrepen konden niet slagen zonder een gelijkschakeling van reglementen, homologatievoorwaarden en financiële kosten.”

Wat zijn de specifieke intenties van de hervorming?

° Een stimulering van het niveau van alle competities door een beperking van het aantal ploegen en via een intensere samenwerking tussen beide vleugels.

° Herinvoering van de piramidevorm: meer ploegen op nationaal niveau dan in de regio’s. Herstel van de piramidevorm op regionaal niveau: te weinig ploegen bij de mannen, te veel bij de vrouwen.

° Verhoging van het aantal reeksen bij de vrouwen, gelet op het onevenwicht in ledenaantallen bij de vrouwen en de mannen.

° Optimalisatie van de reeksafdelingen.

Het ei van de hervorming is uitgebroed. Was dat een ‘makkie’?

“Zeker niet. Door alle vergroeide en verstrengelde structuren was het geen sinecure om alle neuzen in eenzelfde richting te krijgen of om de juiste beslissingen te nemen. Het eerdere voorstel van de vorige sportminister Muyters om het aantal federaties te beperken, had dat al duidelijk gemaakt.

Maar twee jaar later, na een resem vergaderingen en de tomeloze inzet van werkgroepen, zijn we dan eindelijk zo ver om het volgende seizoen in een ‘hervormde structuur’ aan te vatten. We engageren ons voor een langere periode, waarbij evaluaties en bijsturingen alleszins zullen volgen, indien nodig. We willen er over waken dat alle ‘scherpere’ kantjes weggewerkt worden.

De hervorming zal heel zeker aanpassingen vergen van de clubs omdat er inderdaad zeer verre verplaatsingen op het programma staan naar Wallonië. Tot in Doornik of naar Athus, in het zuidelijkste puntje van ons land, in de buurt van Aarlen en Virton.

De modus van stijgen en dalen is momenteel nog niet uitgeklaard. Dat antwoord moet ik u voorlopig schuldig blijven, omdat we eerst Axis Guibertin moesten inpassen in de kalender van eerste nationale.”

Corona- en andere weetjes

* Er zijn door Corona veel spelers aangeboden op de transfermarkt. Dat overschot zou de lonen drukken en op die manier een positief effect hebben op de loonmassa van de Belgische topclubs. Overigens krijgen alle eerstenationalers een bundel van de Liga in verband met de licentievoorwaarden. Zo komen eventuele kandidaat-stijgers niet voor verrassingen te staan. De Liga zoekt sociale vrede en kan ermee leven dat een stijgende ploeg naar de A-reeks slechts over twee in plaats van vier betaalde spelers moet beschikken.

* Door Corona kampen veel clubs met een daling van hun inkomsten via ticketing en ook VIP-catering en horeca. Er zijn vindingrijke geesten nodig om die leemtes op te vullen.

* De Europese Bond CEV geeft wegens Corona korting bij het doorvoeren van internationale transfers. De besparing voor de topclubs wordt geraamd op zowat 10.000 euro.

* Mogelijk wordt in sporthallen een kleurencode van groen over geel en oranje tot rood ingevoerd. Kwestie van de toeschouwers juist te informeren over de situatie ter plaatse. Misschien worden jeugdige ballenrapers afgevoerd of bieden handschoenen een oplossing?

* Door Corona is het opzet van een BeNeLiga afgeketst. Er werd daarover onderhandeld met de Nederlandse volleybalgoeroe Joop Alberda. Maar het niveau in Nederland is te laag en biedt zo geen commerciële meerwaarde of gegarandeerde extra aandacht in de media.

* Medische kosten voor wedstrijdorganisatie, alweer in verband met Corona, zouden betaald worden door de Liga. Een onafhankelijke arts controleert het medisch protocol. Hij/Zij mag geen binding hebben met de club.

* Het bedrijf MENSURA moet een COVID-vrije competitie garanderen. Mensura doet in dit verband een ‘audit’ bij de clubs en hun accommodatie. Veiligheid gaat boven alles.

* Matchen in de Liga A zullen beter gestreamd worden met een extra camera.

° Bij een vervroegde stop van de competitie is de reguliere stand de eindstand.

* De organisatoren van de bekerfinales, gepland in februari 2021, moeten allicht op zoek naar een latere datum. Het Antwerps Sportpaleis zou pas vanaf maart 2021 weer evenementen opstarten. Aan een aantal opties wordt alleszins gedacht

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke