Koen Aerts: “Beachproject 2020 een stap vooruit voor BDO Haasrode-Leuven”

BD0 Haasrode Leuven is de vijfde Vlaamse club die met de jeugd de status van vijfsterrenclub in de wacht kon slepen. In alle drukte van het eigen clubkampioenschap vanaf 10 augustus vond Koen Aerts tussendoor nog de tijd om ons te woord te staan.  Hi is ook verantwoordelijk voor de opstart van alle trainingen. Niet eenvoudig in coronatijden.

Had je verwacht dat je vijf sterren zou krijgen? Is dat beter of minder goed dan vorig jaar?

Koen Aerts: “We zijn op zich niet zo bezig met het aantal sterren in het jeugdsportfonds. We bouwen de club vanuit onze eigen visie op jeugdvolleybal uit en we geloven dat we sterk werk leveren. Wat ons betreft , verdient elke hardwerkende vrijwilliger, trainer, bestuurslid, ouder en speler van VHL zelfs zes sterren. Het is geen eenvoudige taak om een jeugdwerking in punten uit te drukken, maar we begrijpen dat de federatie met het sterrenlabel enkele belangrijke initiatieven wil promoten. Heel positief.”

Op basis waarvan denk je dat jouw club uitverkoren werd bij de top vijf?

“VHL heeft een vrij grote werking, overwegend jeugd, wat automatisch leidt tot heel wat ploegen, die in de verschillende competities, zowel provinciaal als op Vlaams niveau actief zijn. Ook beschikt de club over een aantal toptrainers, die de jonge aankomende trainers begeleiden. Ook dat aspect zorgt voor heel wat punten. En als surplus hebben we de laatste jaren een groot contingent spelers kunnen afleveren aan de Topsportschool in Vilvoorde. Spelers met het nodige talent en een grote ambitie, die we graag alle kansen gunnen in de Topsportschool. Daar hebben ze toch nog altijd meer mogelijkheden dan we in de club te bieden hebben.”

Heb je een aantal zaken moeten aanpassen om zo ver te komen in vergelijking met vorig jaar?

“Het jeugdsportfonds is geen doel op zich. We voeren onze werking door vanuit onze eigen visie op het jeugdvolleybal. Door hard te werken volgen de resultaten vanzelf, zowel sportief als via het jeugdsportfonds. Al bekijken we natuurlijk altijd wel waar we nog punten laten liggen. Het grote struikelblok blijft het aantal vrijwilligers op wie een club draait. We kunnen gelukkig rekenen op een heel leger enthousiaste en hardwerkende vrijwilligers, maar extra handen komen altijd van pas.”

Wat zijn jullie sterke punten op gebied van jeugdbeleid?

“We hebben een zeer geïndividualiseerde aanpak waarbij we iedere jeugdspeler volgens zijn/haar talent en ambitie naar een zo hoog mogelijk niveau willen brengen. We denken niet zozeer in functie van ploegen. De trainers binnen het jeugdopleidingstraject staan allemaal achter de clubvisie waarbij soms talentvolle spelers mogen doorschuiven naar een hogere ploeg als ze er klaar voor zijn.”

Zie je nog werkpunten met het oog op volgend jaar?

“Een belangrijke stap vooruit is de verdere uitbouw van het VHL Beach2020 project. Dat is ontstaan uit de nood om in dit gekwelde seizoen weer aan het volleyballen te geraken. Outdoor kon er al wel gestart worden, zo zijn we op die kar gesprongen. Voorheen had VHL geen beachproject, maar er zijn nu enkele medewerkers rechtgestaan, die de ‘beachkar’ in de toekomst zullen trekken.”

Wat ga je specifiek doen met de financiële tegemoetkoming die je krijgt als club met vijf  sterren? Hoeveel toelage is in jullie geval toegekend?

“Ik ken het exacte bedrag niet. Maar iedere euro is mooi meegenomen, zeker in moeilijke tijden. Lidgelden alleen zijn niet genoeg om alle kosten te dekken. Gelukkig heeft ons bestuur een goed doordachte financiële visie. In onze jeugdwerking kunnen we ook mee genieten van een aantal voordelen van onze mannen A in de Liga A. Hun naamsbekendheid en bijvoorbeeld de Europese wedstrijden in Sportoase in Leuven voor bijna 3000 toeschouwers trekken leuke sponsors aan. Met dank dat dit fenomeen van die grote toevloed in Sportoase duidelijk zijn impact heeft op onze jeugd en onze jeugdopleidingen.”

Tekst: Leo Peeters

Foto: BDO Haasrode Leuven