Ook vijf sterren voor Amigos Zoersel en Lizards Lubbeek-Leuven

Bert Somers, verantwoordelijke voor de jeugd bij Amigos Zoersel, en jeugdcoördinator Dries Hoeyberghs bij Lizards Lubbeek-Leuven, lichten wat graag de werking van hun jeugdbeleid toe. Hun clubs kregen namelijk ook het flatterende resultaat binnen van het Jeugdsportfonds om zich gedurende een jaar een vijfsterrenclub te noemen.

Had je verwacht vijf sterren te krijgen? Is dat beter/hetzelfde of minder dan vorig seizoen?

Amigos Zoersel: “Onze club presteert eigenlijk redelijk goed in het JSF. Vorig jaar waren zelfs een beetje ontgoocheld om de vier sterren. We verwachtten dit jaar opnieuw een stapje hoger te belanden en zijn dus echt blij met het behaalde resultaat. Onze club met haar ongeveer 450 leden met rond de 200 jeugdleden, onder wie een 100-tal in de onderbouw (U7 tot U13) geeft veel mogelijkheden om een degelijk pakket aan te bieden voor de jeugd.”

Lizards: “We koesterden veel hoop en namen veel initiatieven, maar we hadden eerlijk gezegd niet verwacht in het selecte clubje van vijfsterrenclubs te eindigen. Vorig seizoen behaalden we drie sterren. De club heeft haar jeugdwerking nog aangezwengeld. Met de opbouw van onderuit. Dat was nodig. In de bovenste regionen bij U17 en U19 hebben we de laatste jaren veel ‘drop out’ gekregen. We zijn blijven werken en hebben nooit opgegeven. Lizards wil haar enthousiaste jeugdspelertjes maximaal ondersteunen.”

Op basis waarvan denk je dat de jury jouw club heeft uitverkoren om 5 sterren te verkrijgen?

Lizards: “Ons dossier werd in alle eer en geweten ingevuld. Onze vernieuwde aanpak werd beloond. We zijn weer een bewegingsschool opgestart. Met de gemeente Lubbeek werd een plan uitgewerkt om G-volley aan te bieden. We nemen ook deel aan de initiatieven van Volley Vlaanderen met Vriendjesdagen en Start2Volley. We trachten zelf nieuwe spelertjes aan te trekken via sportkampen of schoolfeesten.

En Lizards is ook het beachvolleybal zeer genegen. Een andere zeer waardevolle investering zijn onze trainers. Wij hebben een zeer gevarieerd trainerskorps. Ze bezitten allemaal minstens het diploma van initiator. Verder proberen we onze eigen jeugdleden op te leiden tot goede trainers. We begeleiden de kandidaten zo goed mogelijk en we pushen ze om cursussen en bijscholingen te volgen.”

Amigos Zoersel: “In augustus is pas de eerste bestuursvergadering en daar zal dit zeker  aan bod komen. Wat we wel al konden vaststellen, is dat door de topteams uit de Liga te halen er meer mogelijkheden kwamen voor de uitbouw van de jeugdwerking. Er was meer tijd, geld en zelfs meer administratie mogelijk. Meer enthousiaste medewerkers waren beschikbaar en zo konden ze ook onze projecten beter begeleiden. Dit had echt wel een positieve weerslag op de jeugdwerking. Dit maakte echt wel het grote verschil.”

Heb je een aantal zaken moeten aanpassen in vergelijking met vorig jaar?

Amigos Zoersel: “Ik denk dat we vooral ingezet hebben in het zelf opleiden van jonge leden als trainer-coach. Momenteel tellen wij zelfs al een tiental trainers onder de 20 jaar uit onze eigen jeugdwerking, terwijl ook op de begeleiding van de allerjongsten sterk werd ingezet met een 100-tal leden in de onderbouw en een 20-tal bij de U7 en U9. Deze extra inspanning mocht wel.”

Lizards: “Niet echt. We hebben een visie en we werken volgens de normen en de waarden vanuit de club om het beleid zo goed mogelijk uit te voeren. Ik wil trouwens alle clubs feliciteren die aan een gedegen jeugdwerking doen. Wij hebben in België nood aan uniformiteit en aan een nieuwe wind in het jeugdvolleybal. Nieuwe, jongere mensen moeten het voortouw nemen en verfrissende ideeën toevoegen aan onze sport. Niet enkel gericht op kwantiteit, maar vooral op kwaliteit. Dat is de enige manier om het jeugdvolleybal in België opnieuw naar een hoger niveau te trekken. Laat iemand als Kristof De Loose een beleid uitschrijven, dat wordt uitgevoerd voor en door alle jeugd in het land. De Loose vangt met zijn projecten meer aanzien in het buitenland dan in België.”

Wat zijn intussen de sterke punten van jullie jeugdbeleid?

Amigos Zoersel: “Ons sterkste punt is: het totale plaatje dat Amigos aanbiedt.  Alles is aanwezig: van Bewegingsschool tot zelfs een fitness voor de senioren… Voor iedereen is plaats, iets om zich uit te leven. We hebben recreatie, een G-ploeg, competitie…”

Lizards: “ Wij kunnen rekenen op een kleine groep van ‘kerntrainers’ met Kobe De Becker, Gijs Bellers, Ann Vanwittenbergh, Joery De Weerdt en Ruben Dierckx. Deze vijf getalenteerde jeugdtrainers zetten zich met hart en ziel in voor de club. Ze voeren samen met mezelf – ik ben coördinator van de Lizards – het beleid uit. Al onze jeugdtrainers zijn al zeer lang aangesloten en hebben bij de Lizards alle categorieën doorlopen. We voorzien zeer kwalitatieve interne opleidingen, enkel en alleen toegankelijk voor Lizards-spelers. Dat is een zware kost voor het budget, maar het is een investering voor de toekomst. We bieden voldoende kwalitatieve trainingen aan in gedifferentieerde groepen. Iedere jeugdspeler kan trainen op zijn niveau en zal daarbij een rol opnemen als ‘leider’ of als ‘volger’. Zo ontwikkelen onze spelers zich ook op sociaal vlak. Ze moeten begrijpen wanneer ze het voortouw moeten nemen en wanneer ze voortgetrokken kunnen worden door andere en betere spelers. Anderzijds werken we zeer hard vanuit de onderste regionen. We proberen veel nieuwe jongeren warm te maken voor het volley door allerlei initiatieven. We focussen niet enkel op het indoorvolley, maar door de mooie faciliteiten in Lubbeek – zes terreinen voor beachvolley – kunnen we ons van mei tot september helemaal uitleven in het zand.”

Zie je nog werkpunten met het oog op volgend jaar?

Lizards: “Elke club wil altijd beter doen en meer leden werven. Ook Lizards heeft deze doelstelling, altijd met bewaking van de kwaliteit van onze opleiding. Onze concrete werkpunten zullen we intern bespreken en aanpassen. We willen niets wijzigen in het wilde weg en in tegenspraak met onze visie.”

Amigos Zoersel: “We hebben al wel een vrij volledig pakket. Toch zouden we een schooldag willen plannen voor de allerjongsten. Vorig jaar is dat er niet van gekomen.”

Wat ga je specifiek doen met de financiële tegemoetkoming die je krijgt als club met vijf sterren?

Lizards: “Aan Lizards is een subsidie van € 2.534,08 toegewezen. Dat bedrag is mooi meegenomen in coronatijden. Maar je mag niet denken dat de toelage volstaat voor onze investeringen in onze jeugdspelers en jeugdtrainers. We kopen nieuw trainingsmateriaal aan: hoepels, kegels en ballen. Voorts zijn we aan het einde van een cirkel met onze kledij. Die wordt altijd na drie seizoenen vernieuwd. Een kost van ongeveer 15.000 €. Ik wil ook beklemtonen dat we bij Lizards bezig zijn met een overdracht van het bestuur. Alle functies zijn momenteel dubbel bezet of zijn overgedragen naar een nieuwe jongere kracht. Dat allemaal om de toekomst van onze mooie club veilig te stellen. Met heel veel dank aan alle ouders van onze jeugdspelers, alle bestuursleden, al onze vrijwilligers voor of achter de schermen, onze trainers, onze sponsors en al onze trouwe leden.“

Amigos Zoersel: “Eigenlijk nemen we het mee op in het budget van de jeugdwerking. We hopen dat de geplande extra werkpunten naar schoolacties. Momenteel raken we niet aan de bijdrage van de jeugdleden, ook dankzij deze extra toelage. We hanteren al een onderscheid tussen wie al dan niet wedstrijden speelt. Het lidgeld varieert daardoor tussen 205 en 255€ voor een gans seizoen.”

Tekst: Luc De Leenheer / Leo Peeters

Foto’s: Amigos Zoersel en Lizards