Frank Thieleman (Asterix Avo Beveren): “Ik duim voor een normaal seizoen. Ook Europees.”

Hoe gaat het met dertienvoudig Belgisch kampioen en vijftienvoudig bekerwinnaar Asterix Avo Beveren in deze hardnekkige coronatijden? Behoorlijk goed, alle omstandigheden in acht genomen. Toch moet de club haar 47ste edidie van het jaarlijkse grastoernooi op 14 en 15 augustus afblazen. “We hebben een volledig coronaplan uitgewerkt. Op de risicomatrix scoren we heel groen”, zegt PR-man Frank Thieleman. “Toch vinden we het niet verantwoord om het toernooi te laten doorgaan. De organisatie van de wedstrijden, de tweedaagse op de camping met barbecue en een grote fuif zijn te complexe gegevens.

Te lande gaan de besmettingscijfers spectaculair de hoogte in. De versoepeling wordt omgebogen naar een verstrenging van de maatregelen. Dat zijn voor ons doorslaggevende argumenten. We kunnen helaas niet garant staan om alles ‘coronaproof’ te organiseren.”

Frank Thieleman: “Ik ontken niet dat corona ook voor ons een tegenvaller betekent. Het gemeentebestuur van Beveren wil het aantal aanwezigen op evenementen verder beperken. De minister van Sport laat ook geen ruimte. De sporthallen en de cafetaria’s in de regio gaan mogelijk een tijdje volledig dicht. Nochtans wil ik graag duidelijk stelllen dat Asterix Avo Beveren niet aan doemdenken wenst te doen. Wij houden de moed erin. Met een positieve instelling voor onze vijfentwintig ploegen: vijf bij de seniors, zeventien teams bij de jeugd en drie bij de recreatie. Dat aantal is voor Asterix Avo een nieuw record.”

Hoe verloopt de aanloop naar het nieuwe seizoen voor Asterix Avo?

“Omdat geen kampioen werd aangeduid, wordt de Supercup geannuleerd. Voor onze Yellow Tigers zijn de trainingen evenwel al begonnen. Geleid door bondscoach Gert Vande Broek in de topsporthal in Leuven.Van 21 tot 23 augustus staat een stageweekend op de planning in het Sporta Centrum in Tongerlo. Weliswaar onder voorbehoud. Op zaterdag 29 augustus organiseren we in de Topsporthal van Beveren een ‘startdag’ voor de volledige club. Met een trainings- en een fotosessie en een oefenwedstijd van onze Ligaploeg tegen Saturnus Michelbeke. Als corona geen roet in het eten gooit, start onze competitie op 26 september bij LVL Ladies Volley Limburg. Onze eerste thuiswedstrijd volgt op zaterdag 3 oktober tegen Tchalou.”

Jullie hebben dit keer gekozen voor een volledig Belgische ploeg. Een mix van vooral Vlaamse en enkele Waalse speelsters. Wat zijn de uitgangspunten?

“Ja, dat klopt, wat de kern betreft: die kleurt volledig Belgisch. Vier speelsters zoeken andere oorden op, drie komen erbij en het volledige kader blijft intact (zie overzicht helemaal onderaan). De uitgangspunten van de club zijn eerder geformuleerd. Al moeten we op de korte termijn rekening houden met de fratsen en de kronkels van het coronavirus. Ik ga er vanuit dat we dus eind september de interclub kunnen opstarten. Met publiek. Misschien in beperkte mate: 100 kijkers indoor met mondmaskers… Dat is koffiedik kijken. Liefst met ook de mogelijkheid voor onze supporters om weer (een beetje) te ‘socializen’. Voorts komen we ook in deze barre periode al onze engagementen na. Tegenover de federatie, de VVB en de Topsportschool. Dat hebben we trouwens altijd gedaan. Dat zullen we ook in de toekomst blijven doen.”

Het wordt een competitie met slechts negen ploegen. Aubel heeft afgehaakt?

“Inderdaad. Waarom zonder Aubel? Zijn de oorzaken sportief, logistiek of financieel te kaderen? Dat zou je aan Aubel zelf moeten vragen. De grote kloof tussen Liga A en Liga B (voortaan eerste nationale geheten) zit er wellicht voor iets tussen. Je ziet het fenomeen ook bij de mannen: wie wil nog stijgen naar de veeleisende Liga A? Gekoppeld aan de uitbouw van een veel grotere structuur. Met een fiks budget. De vrijwilligers lopen niet dik. Dat is dus geen gemakkelijke opdracht. Dat we maar met negen clubs zijn, beschouw ik door de huidige gezondheidscrisis niet als echt nefast. Er bestaat in ons land overigens geen mogelijkhed om de competitie over een langere periode te spreiden. Zonder Aubel komen er twee weekends vrij. Vergeet niet dat wij afgelopen seizoen eenendertig wedstrijden hebben afgewerkt: achttien in competitie, zes in de beker, plus de Supercup en zes duels in Europa. Dat diende te gebeuren op iets meer dan vijf maanden! Het aantal wedstrijden had nog een pak hoger gekund, maar de play-offs werden geschrapt. Die eindfase had maximaal nog negen supplementaire confrontaties vereist voor de titel. Zo speel je gemiddeld vijf tot zes wedstrijden per maand. Er rest nauwelijks tijd voor een opbouwende individuele begeleiding. De trainers moeten zowaar met de speelstersgroep fysiek en mentaal roteren om het allemaal vol te houden.”

We kennen je als een positivo en een fervent verdediger van vrouwenvolleybal. Je pleit in dat perspectief voor overleg en onderling respect tussen de clubs?

“Heel zeker. De coronacrisis dwingt er ons nog meer toe dan voorheen, toen geen vuiltje aan de lucht was. Mogelijk worden we opnieuw geconfronteerd met een eventuele opschorting of een tussentijdse quarantaine. Dat zal het nog lastiger maken om een waarheidsgetrouwe (eind)rangschikking te maken. Maar ik denk dat het volleybal het niet kan maken dat er twee jaar na elkaar geen kampioen zou zijn. Dat zou geen cadeau zijn voor onze sport. Zoals het nu staat, spelen we een dubbele round-robin tot begin maart. Dan een play-off tot 18 april 2021, de einddatum opgelegd door FIVB. Asterix Avo prijst zich gelukkig dat er geen midweek of dubbele weekends geprogrammeerd staan. Dat maakt het eenvoudiger om een Europese marstabel in elkaar te knutselen.”

Europa, dat wordt afwachten door corona. Maar Asterix Avo wil stellig aantreden?

“Natuurlijk zullen problemen opduiken, als de pandemie niet onder controle raakt. Een VIP en een stevig aantal toeschouwers kunnen budgettair een zeer positieve invloed hebben. Elke euro is een euro. Spelen zonder publiek… dat kan nooit de bedoeling zijn. VDK Gent schrijft na vorig seizoen ook dit keer niet in, dat heeft de club al zelf gemeld. (Hermes Oostende, VC Oudegem en LVL Ladies Volley Limburg beraden zich, nvdr.) … maar wij zijn het onze status verplicht om onze vijfentwintigste Europese campagne op te zetten. Zo goed als een kwarteeuw zijn we ononderbroken present op het Europese front. Niet in de Champions League, wel naar traditie in de CEV Cup. Een belangrijk gegeven voor de uitstraling van het Belgische vrouwenvolley en het groeiproces van onze speelsters. Nogmaals, ik hanteer ook enig voorbehoud. Europa moet zijn grenzen openhouden en reizen toelaten. Er is nog geen vaccin, alles blijft onzeker. Nu woedt de tweede golf. Wat de wintermaanden zullen brengen, weet niemand. Ik denk persoonlijk dat enorm veel ‘chance’ nodig is om een (bijna) normaal competitieverloop te hebben. Als corona niet inkrimpt, wordt het voor alle ploegen meer en meer spartelen. Met veel druk om te overleven. Op die manier kan je geen plannen meer maken voor de toekomst. Onze clubstructuur kan wel een tik verdragen, maar toch. Ook voor ons zijn er grenzen.”

Je wil graag nog enkele aandachtspunten aankaarten?

“Ik reken op een grotere collegialiteit tussen de clubs. Samen zorgen wij voor veel uitstraling en een groter aantal spelende leden. Van bovenaf is in deze tijden liefst meer steun welkom. Met oog voor de problematische situatie van vele, zoniet van alle ploegen. Ook voor ons als topteam van het land mogen sommige aspecten veranderen. Ik vermeld graag de beker. In die Beker van België zijn we al vele jaren reekshoofd. Dat resulteert helaas in maximaal slechts één thuismatch, tenminste als je de halve finale haalt. We kunnen in de beker geen inkomsten genereren. Zo is de bekercompetitie voor ons verlieslatend, ook al haalden we tweeëntwintig keer de finale in vijfentwintig jaar. Er mocht iets meer tegenover staan.”

Is Europees spelen voor jullie misschien winstgevend?

“Niet echt. Maar als je het goed aanpakt, kan je een ‘break-even’ bereiken. Je moet wat geluk hebben bij de loting en bij de aanduidingen van de arbitrage. Hopelijk komen de refs uit een buurland. CEV mag daar belang aan hechten. Uiteraard is een Europese campagne zuiver een eigen keuze. Bedoeld als promotie voor onze sport in het algemeen. En in ons geval, met een rechtstreekse link naar onze visie. We moeten niet aan de klaagmuur staan, wat Europa aangaat. We maken zelf de keuze. Maar van bovenaf mag het bij deelname toch best wat meer worden dan een simpel goedbedoeld ‘schouderklopje’. Ook in enquêtes vergeet men soms het vrouwenvolleybal te bevragen. Ik ga nu niet hard staan roepen hoor, ik verkondig mijn opinie in alle rust. Soit hé, we zien wel: ik hoop maar één ding…. dat iedereen gezond blijft. En dat we nationaal en in Europa mooie competities voor de boeg hebben.”

Ter info: op de site van de CEV (www.cev.eu) kan u via de rubriek NEWS een gids van 11 pagina’s raadplegen in verband met alle hygiënische maatregelen, verplicht te nemen in de strijd tegen het coronavirus.

ASTERIX AVO BEVEREN

Uit: Paula Boonstra (Nl., Paris St. Cloud), Anke Waelkens (Saturnus Michelbeke), Caitlin Van de Perre (Interfreight Antwerpen), Lieke Clerckx (Nl., stopt).

In: Linde Hervent, Britt Ruysschaert, Eline Van Elsen (allen Interfreight Antwerpen).

Blijven: Julie D’Hondt, Bente Deckers, Marlies Janssens, Pauline Martin,, Britt Rampelberg, Manon Stragier, Silke Van Avermaet, Jutta Van de Vyver, Lien Van Geertruyden, Anna Valkenborg.

Kader: T1 Kris Vansnick, T2 Raf Vekemans, T3 Maarten Adriaensen.

Sportief en technisch directeur: Gert Vande Broek.

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke