Jelle Decoene nieuwe jeugdvolleybalcoördinator in Kortrijk

Vanaf 1 juli is ex-speler van de Topsportschool Jelle Decoene de nieuwe jeugdvolleybalcoördinator in Kortrijk. Hij kreeg van het stadsbestuur de opdracht om de jeugdwerking van de vier Kortrijkse clubs, met name Bidavo, Mardavo, Marke-Webis en Balti Kortrijk, naar een hoger niveau te tillen. Schepen van sport Arne Vandendriessche hoopt dat dit project een eerste stap is naar een Kortijkse ploeg in de hoogste reeks, zowel bij de mannen als de vrouwen.

“Het idee komt inderdaad van het stadsbestuur, met schepen Vandendriessche die ernaar streeft om op termijn in elke sport een Kortrijks team in de topreeks te hebben”, begint Jelle Decoene het verhaal. “De basketbalclub Kortijk Spurs, die ontstaan is door een fusie van twee clubs, en momenteel de grootste club van België is, is ongetwijfeld een voorbeeld of inspiratiebron.”

“Er is in het verleden zeker al menig overleg geweest tussen de vier Kortrijkse volleybalclubs. Zij werkten ook samen om de organisaties rond de Red Dragons en de Yellow Tigers in sporthal De Lange Munte in goede banen te leiden. Het is de bedoeling om dat alles nog wat nieuw leven in te blazen op het vlak van de jeugdwerking. Ik hoop dat het mij lukt om een goede professionele jeugdwerking uit te bouwen en een voor een goede doorstroming van de jeugd naar de senioresploegen te zorgen.”

Decoene had al een paar gesprekken en heeft de indruk dat de betrokken clubs er voor open staan.
“In het begin zal ik natuurlijk alle clubs nog beter moeten leren kennen. Waar zitten de gaten die ik kan proberen op te vullen? In eerste instantie wil ik de clubs helpen om nieuwe projecten op te starten waar ze zelf op basis van hun vrijwilligers niet toe kwamen. Een groot accent zal liggen op het aantrekken van meer leden. Dat kan bijvoorbeeld door sportkampen, steunpunttrainingen, enzovoort. Ik ben ook van plan meer clinics naar West-Vlaanderen te halen. Dat moet dan weer de kwaliteit van de jeugdtrainers ten goede komen. Omdat wij weten dat steeds minder jongens beginnen volleyballen, zouden wij bijvoorbeeld meer smashvolley kunnen aanbieden. Maar concreet staat nog niets op papier. Dat zal pas gebeuren nadat alle verkennende gesprekken met de mensen van de clubs afgelopen zijn. Ik zal ook niet alles ineens kunnen realiseren, maar stap voor stap gaan.”

Decoene was lid van de Topsportschool in Vilvoorde van het vierde middelbaar tot zijn eerste jaar hoger onderwijs. Hij studeerde LO aan de VUB, waar hij nu nog iedere vrijdag volleyaltraining geeft aan de studenten LO. Hij begon ooit te volleyballen bij Kuurne, waarvan hij afkomstig is. Na de Topsportschool speelde hij twee jaar bij Lendelede en daarna vier jaar bij Ruiselede, waar hij nog altijd actief is.
“Ik heb nog geen overdreven ervaring als jeugdtrainer”, zegt Decoene. “Maar ik heb natuurlijk wel mijn opleiding mee en leerde veel uit mijn periode in de Topsportschool. Daarnaast heb ik een half seizoen de U15 van Kuurne onder mijn hoede gehad en geregeld jeugdtrainingen overgenomen. Ik ken het Kortrijkse volleybal natuurlijk uitstekend en ben in ieder geval supergemotiveerd om dit project tot een goed einde te brengen.”

Tekst: Philippe Cryns
Foto’s: Bart Vandenbroucke