Geen slapeloze nachten voor Cristina Moga ondanks ploeg van 19,5 jaar gemiddeld

Binnenkort ondergaat ze een nieuwe operatie aan de knie en dan herbegint haar leventje met rolstoelen, revalidatie en krukken, maar voorlopig staat Cristina Moga nog stevig op haar benen om ons te woord te staan over het ‘nieuwe’ Interfreight Antwerp, de ploeg uit Liga A, die ze binnenkort voor het vijfde jaar op rij zal leiden als coach.

Even dreigt er een knikje in die knie te komen als we haar vertellen dat de gemiddelde leeftijd van de Arenaploeg van 21,6 jaar gedaald is naar 19,5! “Jij wil mij zeker enkele slapeloze nachten bezorgen,” oppert ze met een stevige glimlach. Maar dan begint ze op haar typische manier haar club te verdedigen en geef ze eens ongelijk? “Waar trainen ze meer en krijgen de jongere speelsters vooral ook veel meer speelkansen? Bij ons natuurlijk!”

Zijn de vrouwen van Interfreight Antwerp reeds opnieuw aan het trainen?

Cristina Moga: “Nee. We liggen eigenlijk stil sinds 11 maart. Eerst konden en mochten we niet trainen en bijna gans onze jonge ploeg is nu bezig met blokken en examens afleggen. In juli zullen we allicht herbeginnen, maar de definitieve start van de trainingen zal pas begin augustus gebeuren.”

Je zit nu toch wel met een écht jonge ploeg. Allicht de jongste uit de Liga A?

“Ik kijk er eerlijk gezegd met een tikkeltje schrik, maar ook met veel trots tegenaan. Ik denk dat vele clubs uit de Liga A ons gek verklaren, want het ideaal van een goede club bestaat uit een mixte van enkele jongeren, gekoppeld aan ervaren Belgische speelsters en aangevuld met enkele buitenlanders. Maar wij zien het eigenlijk wel een beetje anders: wij willen de eigen jongeren vooral veel speelkansen bieden en daarmee willen we ons steentje bijdragen om op korte of middellange termijn speelsters de kans te bieden om voor de nationale ploeg uit te komen.”

Gaan de betere jongeren niet eerder hun kans wagen in het buitenland?

“Dat klopt. Maar wij hebben een aantal speelsters tussen 15 en 18 jaar, en die zijn daar nog niet klaar voor, al hopen wij dat dit mettertijd wel het geval zal zijn. Want het is niet alleen een kwestie van talent en de juiste werkhouding hebben, het hele plaatje moet kloppen. Voor onze club is het belangrijk dat wij jongeren de kans bieden om topsport te combineren met hun soms zware studies. Dat is dikwijls de reden waarom ze voor ons kiezen. Wij hebben toch vier trainingen per week, bij de mannen gaan ze zelfs naar vijf oefenstondes. Ik denk dat het voor jonge volleytalenten in België een unieke kans is, omdat bij ons de trainingen allemaal ’s avonds zijn. En met 18 uur goed gebruikte trainingsuren, zitten we toch behoorlijk dicht bij het trainingsschema van een aantal topclubs.”

Zagen jullie toch niet enkele belangrijke ervaren speelsters vertrekken?

“Dat is juist. Met Sarah Coppens, Britt Ruysschaert en Britt Thielemans zagen we de ruggengraat van onze ploeg gedurende de laatste jaren vertrekken. Met hun talent, hun werklust, hun persoonlijkheid en hun karakter namen wij afscheid van drie toppers. Langs de andere kant zijn we ook fier dat de enige drie aanwinsten van kampioen Asterix Avo Beveren uit onze ploeg kwamen: Britt Ruysschaert, Linde Hervent en Eline van Elsen. Vergeet ook niet dat wij als club pas in het komend seizoen beginnen aan ons vijfde seizoen.”

Samen met de aanwerving van een aantal jongeren, lijken jullie toch ook wel kwalitatief versterkt in het middencompartiment en op de oppositekant?

“Ik denk dat vele clubs een beetje afgunstig zijn op het feit dat wij Sarah Cools konden overtuigen bij ons te spelen. Zij was voor mij ook de enige speelster die ik in staat achtte om Sarah Coppens op een waardige wijze te vervangen. Zij is gewoon een topper in de Liga A. We gaan met haar ook duidelijke afspraken maken in verband met de combinatie met het beachvolley. Ze heeft ook haar studies beëindigd en dus kan ze eventueel haar werk, het beachvolley en het zaalvolley perfect combineren. Ze traint op die manier ook even veel als bij haar vorige Limburgse ploeg, ze kan veel dichter bij huis spelen en de vermoeiende verplaatsingen  naar Tongeren en As achterwege laten. Ze is gewoon één van de beste middenspeelsters uit onze competitie en ik denk dat ze ook de juiste keuze maakte.”

Jitse Verbinnen kwam terug van Hermes Rekkenshop Oostende…

“Ik denk dat het voor haar een terug thuis komen wordt. Toen ze hier vertrok, heb ik haar oprecht heel veel succes gewenst in Oostende, maar dat ze de impact van de verplaatsingen tussen Aarschot en Oostende niet mocht onderschatten. Je zag dat er soms vermoeidheidsverschijnselen optraden. Jitse is iemand die wij kennen, die met haar 24 jaar – de oudste van de ploeg, hihi! – toch een pak ervaring meebrengt. Ik zal me blijven herinneren hoe ze enkele jaren geleden, dankzij schitterende verrichtingen in haar twee wedstrijden tegen Oostende, ons meehielp om een Europees ticket te veroveren. Speelde ze bij Oostende misschien wel iets meer met de stress om te moeten winnen in een ploeg die de titel en de beker wilde winnen, dan zal dat bij ons iets minder stress veroorzaken, denk ik.”

Wat wil je bereiken met deze groep?

“Mijn doelstelling is het alleszins om te trachten iedere speelster afzonderlijk beter te maken. Wij hebben niet zo maar naar jonge speelsters gekeken, maar vooral ook naar meisjes met nog voldoende groeipotentieel zoals Anouck Van Bouwel, die uit het Hasseltse komt, maar die vele jaren meedeed met de ploeg van de Topsportschool in Vilvoorde.”

Wordt het niet moeilijk om van al deze individuele talentjes ook een uitstekende spelersgroep te vormen, waarbij iedereen vecht voor iedereen?

“Wij zullen er vanaf de voorbereiding alles aan doen om dat groepsgevoel te creëren. Vorig seizoen zorgden enkele meisjes die b.v. samen uit Leuven kwamen, zelf voor enkele leuke initiatieven. Britt Thielemans en Sarah Coppens waren ook speelsters die daar een bijzondere aandacht voor hadden. Ik denk dat we in het komend seizoen wel op de verantwoordelijkheid van Sarah Cools, Jitse Verbinnen en Lize Timmermans een beroep kunnen doen. Het is natuurlijk een proces dat ook wat tijd vergt. Maar ik verwacht b.v. heel veel van libero Luna Van Peer, niet alleen op het terrein, maar ook iemand die naast het terrein met haar persoonlijkheid kan ontbolsteren.”

Mik je op een bepaalde plaats in het klassement?

“Ach, niks moet. Alleen moeten ze mijn – soms zware – discipline aanvaarden. Ik heb ooit in een vergelijkbare situatie gestaan met zeven speelsters – niemand méér – bij Zandhoven. Nu hebben we twaalf speelsters en in een Liga met negen ploegen is er dit seizoen geen daler. Dat er geen daler is, bezorgt ons een schitterend cadeau. Vorig seizoen was de doelstelling dat we niet mochten degraderen naar de Liga B. Nu kunnen we alle speelsters zo veel mogelijk speelkansen bieden en kunnen we misschien al spreken van een overgangsjaar, waardoor we voor de competitie 2021-22 kunnen aantreden met een volwaardige groep Liga A-speelsters. Ik had verwacht dat meer ploegen van deze gelegenheid zouden gebruik maken om ook met jongere talenten aan te treden. Want wat ben je ermee om jouw ploeg aan te vullen met twee, drie buitenlandse speelsters om hooguit twee plaatsen te stijgen in het klassement?”

De spelerskern van Antwerp Interfreight:

Lize Timmermans (21), Noor van den Heede (19), Aline Vervekken (19), Sara De Donder (20), Luna Van Peer (19), Julie Alaers (16), Clara Wellens (20), Caitlin Van de Perre (17), Sarah Cools (23), Jitse Verbinnen (24), Anouck Van Bouwel (18), Katrien Vanheusden (19).

Tekst: Marcel Coppens

Foto’s: Bart Vandenbroucke