Dries Koekelkoren: nieuwe coördinator beachvolley van Volley Vlaanderen

Nadat Liesbet Van Breedam en Wout Wijsmans in het verleden werden aangesproken om het beachvolleybal in Vlaanderen in de juiste banen te leiden, dacht Geert De Dobbeleer in volle Covidperiode aan Dries Koekelkoren om de nieuwe coördinator van het beachvolleybal te worden.

Na een aantal duidelijke gesprekken – waarbij deze nieuwe taak de sportieve ambities van het nationaal beachduo met Dries Koekelkoren en Tom van Walle niet in de weg mocht staan – hapte de profvolleyballer toe en ging hij meteen aan de slag.

 Resultaat: op het moment dat we dit verslag schrijven, hebben reeds 270 trainers zich ingeschreven voor het ‘Start 2 Beachvolley’ project en worden de starterspakketten voor het beachvolleybal aan een razendsnel tempo besteld. Vijfenzeventig pakketten zijn reeds bij de clubs geleverd. Het is – zoals in het nieuwe tijdperk past – netjes aanschuiven om een bestelling te plaatsen.

Voor vele volleyballers was het ploeteren door de vrijgekomen coronatijd en zochten ze wanhopig naar de juiste ‘resetknop’ om de moeilijke periode door te spartelen.

“Heel veel teams zijn door de nationale regelgeving begonnen met buiten te trainen”, verduidelijkt de 32-jarige beachvolleyballer. “In de zaal mocht het niet, ‘blijf in uw kot’ was niet de juiste prikkel voor sporters, dus gingen ze op zoek naar specifieke bewegingsmogelijkheden voor het volleybal, naast het wandelen, fietsen of joggen.

Zo ontstond er een grote behoefte om oefenstof bij te sturen, om trainersmateriaal aan te passen, enzovoort. Bij de federatie kwamen er veel signalen binnen – wat mag wel en wat mag niet – en kregen ze ontelbare vragen voor doelgerichte ondersteuning. Zo zijn we begonnen met een ‘kant en klaar dossier’ samen te stellen voor het beachvolleybal. We kregen al twintig aanvragen binnen om een nieuwe beachclub op te richten.

Iedereen krijgt in het nieuwe handboek de kans om het perfecte type zand, de juiste afmetingen, de beste opbouw voor de terreinen van het beachvolleybal te raadplegen. Het boek staat boordevol tips voor trainers en initiatiefnemers. Naast mijn onaangetaste sportieve ambities en die van mijn beachpartner Tom, zijn we tegelijkertijd gemotiveerd om het beachvolleybal in België te ontwikkelen, te stimuleren en vooruit te helpen.

Mijn taak is vooral coördineren, ik haal veel energie uit dit project. De ervaring van Tom is natuurlijk een extra meerwaarde aan de praktische zijde van mijn coördinatie in Start 2 Beacholley. Tom gaat mee voor een demonstratietraining, op voorwaarde dat dit past binnen onze sportieve planning. Onze eigen beachactiviteiten komen altijd op de eerste plaats en krijgen steeds voorrang.”

De vele regeltjes, die dan nog wekelijks veranderden, en de wildgroei in het beachlandschap wogen als een enkelband op de volleyballers en de clubs, die iets wilden organiseren.

“Daarom was er nood aan duidelijkheid”, weet Dries Koekelkoren. “Er waren reeds veel initiatieven rond beachvolleybal in de verschillende provincies, maar voorlopig waren dit afzonderlijke projectjes die los van elkaar stonden. Nu wil ik deze waardevolle projecten gestructureerd samenbrengen en sturen vanuit mijn rol als beachvolleybal coördinator.

We hebben opstart-pakketten samengesteld en het dossier staat vol oefenstof overzichtelijk, zonneklaar in een perfect aangepaste Covid-editie. Met iedere week een nieuw accent op een andere techniek. De drempel om zich als beachclub te registreren, is ontzettend laag. Gewoon een A4-formulier invullen en opsturen naar de Federatie.

Het geldt niet voor beachduo’s. Alleen indoor- of beachclubs komen in aanmerking voor een starterspakket. Zij kunnen een aanvraag indienen en zij mogen zich registreren. Er is een zeer voordelige deal samengesteld met ‘trainersmateriaal.be‘. Zij hebben onlangs een partnership aangegaan met Volley Vlaanderen. Tien ballen en het hele set potjes voor 125 euro, dat is een erg gunstige en rendabele overeenkomst.

Mijn taak is het ook om clubs te ontlasten. Ik kan ze helpen om doelgericht een beach-tak binnen de vereniging te ontwikkelen of een samenwerking aan te gaan met een bestaande beachclub in de regio. Zo ontstaat er als het ware een ‘beachvolley support’ zoals het op dit moment in Limburg bijvoorbeeld prima loopt. Door de krachten te bundelen kunnen clubs hun jonge spelers of speelsters een heel jaar lang entertainen, zowel indoor als in het zand. Deze nieuwe benadering slaat aan, het werkt fantastisch.”

Je klinkt erg enthousiast. Jouw eerste taken blijven wel de projecten naar de internationale beachtoernooien en jouw activiteiten als professionele beachvolleyballer?

“Dat was de voornaamste voorwaarde om deze nieuwe functie als beachcoördinator voor Volley Vlaanderen in te vullen”, benadrukt Dries Koekelkoren. “Op geen enkel moment mocht onze opbouw voor het nieuwe beachvolleybalseizoen in gevaar komen. We zijn erg veel bezig met onze conditie, met onze beachtrainingen en met onze doelstellingen. Aan dat schema wordt niet geraakt, maar als profvolleyballer heb je ook een paar vrije momenten. Overleg met clubcoaches, communicatie met clubs en coördineren kan vanop elke locatie.

Maar de focus gaat in de eerste plaats voor 200% naar onze eigen beachtraject. Mijn beachpartner Tom van Walle en onze headcoach Michiel van der Kuip kunnen op elk tijdstip op mij rekenen. De FIVB kondigde zonet aan dat er geen enkel internationaal beachtoernooi – met een 3, 4 of 5 sterrenlabel – zal plaats vinden voor half oktober. We zullen onze periodisering aanpassen, maar we blijven intensief verder trainen.

We hebben zelfs – in samenwerking met Topvolley Belgium – met Red Dragons Lowie Stuer, Arno Van de Velde, Martijn Colson en Sam Deroo ideale sparringpartners gevonden om samen te trainen in het zand. Dat zijn stuk voor stuk mannen die een aardig balletje kunnen slaan, goed kunnen verdedigen en zeer sterk kunnen blokken. Dat vormt een ideale combinatie tussen zaalvolleyballers en beachvolleyballers. De samenwerking tussen deze specifieke sporten gaat op deze manier hand in hand, er is geen concurrentie. We maken mekaar alleen maar beter naar de toekomst toe.”

Tekst: Walter Vereeck

Foto’s: Bart Vandenbroucke, Dries Koekelkoren