Het ‘nieuwe VDK Gent’ met Stijn Morand als voorzitter-coach

Zes jaar leidde hij VDK Gent vrouwen naar o.a. bekerwinst en een landstitel, nadien verhuisde hij voor vijf mooie jaren bij Paris St.-Cloud en in 2019 stopte hij in de Franse hoofdstad – ondanks een contract tot 2020 – om een ‘sabbatjaar’ te nemen.

Hij zette zijn familiaal leven weer op de juiste poten, verloofde zich met spelersmakelaar en ex-speelster Julie Rumes en vervolgens stapte Stijn Morand toch weer met volle enthousiasme in het volleywereldje. “Terug naar de ‘club van mijn hart’ klinkt het uit volle overtuiging en na een driekwart sabbatjaar lezen we in de media: ‘Stijn Morand wordt de nieuwe voorzitter van VDK Gent vrouwen’. Dat hij ook nog coach wordt van die ploeg, blijkt pas later.

Michel Preudhomme mag dan bij Standard wel trainer en ondervoorzitter zijn, maar in het volley is de combinatie voorzitter-trainer vrij ongewoon. Daarover seffens meer. Kan je ons even vertellen waarom je een klein jaar uit het actieve volley verdween?

Stijn Morand: “Ik las in jullie artikel in Volleymagazine dat het ook voor Brecht Van Kerckhove moeilijk was om zijn familie in het buitenland te missen. In het voetbal kan het wellicht dat de familie mee gehuisvest wordt in de buurt van het buitenlandse clubstadion. In het volley gaat dat niet. Daarom besloot ik na vijf jaren in Frankrijk eindelijk eens zelf te bepalen wat ik met mijn week-end deed. Ik had tenslotte ook een zoontje en die wilde ik zien opgroeien zonder veel andere bekommernissen om het hoofd. Dat jaartje heeft mij deugd gedaan. Ik heb het volley dan ook meer vanuit de tribune gevolgd in plaats van aan de zijlijn…”

Maar de microbe om ergens actief in te grijpen, kwam stilaan weer?

“Omdat ik vond dat er nog iets meer visie en structuur in de club mocht komen. Ik heb van alle trainers en van alle besturen wel iets geleerd. In Frankrijk waren de coaches meestal meer dan alleen maar coach. Ze waren tegelijkertijd een soort technisch directeur, een manager, die zich bezighield met de uren van de trainingen, met de aanwervingen, met de logistiek… En veel groter takenpakket dus. Ik heb daar de positieve en de negatieve gevolgen van gezien. Bij Paris heb ik met een beperkt budget mooie resultaten behaald, maar ik heb pas recent mijn achterstallige vergoedingen ontvangen. De club heeft dit seizoen in januari nog gauw drie speelsters aangeschaft om te ontsnappen aan de degradatie en voor het nieuwe seizoen hebben ze de libero en een middenspeelster uit de eigen jeugdopleiding als enigen behouden. Ze beginnen compleet opnieuw. Ik heb daaruit ook geleerd dat je een budget niet alleen moet besteden voor de aanwerving van speelsters, want dat is denken op korte termijn. Wil je een goede, blijvende structuur, dan moet er ook geld zijn voor de organisatie, de marketing, investeren in een coördinator, een jeugdcoördinator…”

Ben je nu gelukkiger in Gent?

“Absoluut. Mijn zoontje komt best overeen met de zoon en de dochter van Julie. Familie is wel degelijk belangrijk, want als trainer ben je eigenlijk vrij eenzaam in het buitenland.”

Waarom wilde je absoluut voorzitter worden?

“Toen ik de analyse gemaakt had van de club, vroeg ik mij af hoe ik ze het beste kon helpen. Er deden nogal wat negatieve verhalen de ronde over de club en dus heb ik mijn kandidatuur gesteld en het bestuur stond er voor open om een nieuwe wind doorheen de club te laten waaien. Ik heb in het begin een  nieuw organigram geïnstalleerd en daar komen dan zowel positieve als negatieve reacties op. Maar iedereen wist dat ik goede bedoelingen had. Ze kenden mijn verleden en ze weten dat ik zou vechten voor deze club.”

Wat was de eerste optie?

“De schulden aflossen. De club had daar nog twee jaar voor voorzien, maar dat is intussen nu al opgeklaard. Daar heb ik uiteraard niet alleen de verdienste aan, maar een hele groep mensen heeft daarvoor een steentje bijgedragen. Want ook dat was er nog positief aan de club: er bestonden heel veel goede ideeën, maar die bleven op tafel liggen. Dikwijls door een gebrek aan mankracht. Daar wilde ik ook een duwtje aan geven. En als het schuldenprobleem opgelost was, konden we onze tijd en energie opnieuw steken in het uitschrijven van een visie, van een beleid…”

Heeft het wegwerken van de schulden toch geen weerslag op het sportieve?

“Ja. We spelen komend seizoen inderdaad zonder buitenlandse speelster. Maar eigenlijk vind ik dat niet erg, want in de zes jaren dat ik hier vroeger was, hebben wij ooit maar één buitenlandse speelster gehad en de resultaten mochten er toch ook zijn. Het is dus zeker geen stap terug. Wij hebben in het verleden met een smalle kern toch ook de beker gewonnen. Wel proberen wij opnieuw te starten met een project waarin 20 uur per week trainingen zijn opgenomen. Dat is meer dan bij sommige Franse profclubs! En het is een vereiste om aanspraak te kunnen maken op speelsters uit de topsportschool.”

Maar is het mogelijk om alle speelsters te motiveren om 20 uur per week te trainen, vermits sommigen toch met werk en studies zitten?

“Wij bieden 20 uren training aan voor alle talenten binnen de club. Vergeet niet dat we voor het unieke feit staan dat we zowel een ploeg in Liga A hebben als in Liga B. Iedereen zal bij ons kunnen spelen op haar niveau, maar ze zullen kunnen trainen op het niveau van Liga A. Wij geven ze een opleiding, zoals ze dat ook bij Volley Limburg United As-Tongeren gaan doen. Bij ons zitten de meisjes echter wel al verder qua studieniveau: derde graad of hoger onderwijs. En ze krijgen training van Frederik De Veylder (ex-Hermes Rekkenshop Oostende) en van mezelf.

We beseffen ook dat er periodes zullen zijn dat niet iedereen op elke training kan aanwezig zijn wegens b.v. een stage bij de studenten of werkomstandigheden. Dat zal echter telkens voor een korte periode zijn, want er moet een goede balans zijn met werk of studies, anders leiden ook de sportieve prestaties daaronder. Maar we bieden dus wel 20 uren aan en we rekenen erop dat er wel steeds minstens twaalf aanwezigen zullen zijn.”

Jullie hadden in het verleden goede afspraken met Hogeschool Gent en met UGent. Is dat opnieuw het geval?

“Wij hebben nog steeds goede contacten met hen. Het zijn meestal nog oud-collega’s van mij. De speelsters kunnen er rekenen op topsportfaciliteiten. Als er problemen mochten opduiken, kunnen we natuurlijk trachten te bemiddelen. Om het echter ook nog gemakkelijker te maken voor de meeste studenten zullen we de meeste trainingen geven in de sporthal aan de wielerpiste. Meer centraal, dus minder tijdverlies.”

De combinatie voorzitter-trainer is wellicht niet evident. Hoe denk je daarover?

“Het is misschien inderdaad een rare combinatie en het was zeker niet mijn eerste optie. Maar op deze manier is het goedkoper voor het clubbudget en het heeft de volledige steun van het bestuur en van de hoofdsponsors. Het is evenwel een tijdelijke oplossing. Want ofwel komt er volgend jaar een nieuwe voorzitter, ofwel een nieuwe coach. Het eerste jaar zal deze combinatie wel extra zwaar worden, maar het voordeel is dat er intussen al een betere structuur tot stand kwam en dat de taakverdeling duidelijk omschreven is. Sinds gisteren hebben we een nieuwe uitbater gevonden voor onze zaal, waar zowel de mannen als de vrouwen hun wedstrijden spelen. Wij hebben met Eric Meskens iemand die zich uitsluitend met de jeugd zal bezig houden als jeugdcoördinator. Hij zoekt er mee naar aangepaste trainers, terwijl Frederik De Veylder en ikzelf voor de sportieve overkoepeling werken.”

Zijn er nog taakverschuivingen en wat ga jijzelf volgend seizoen allemaal doen?

“Het is geen echte taakverschuiving, maar Guy Seeuws is de voorzitter van Liga A&B-ploeg en hij zal ons ook meestal vertegenwoordigen op de vergaderingen met de andere Liga A-clubs. Ikzelf geef nog half-time les in de hogeschool West-Vlaanderen (Howest), ik geef dus 20 uren training aan de talenten van VDK Gent en hier en daar zal ik eventueel nog personal trainer/high performance coach blijven van één of andere sportbeoefenaar.”

I

Hoe schat je de sterkte in van dit VDK Gent in Liga A?

“Buiten het feit dat ze meer trainingsuren krijgen – meer dan hetgeen gebeurt in drie vierden van de andere Liga-clubs – denk ik niet dat er grote verschillen tegenover vorig seizoen zullen opdagen. We eindigden daarin derde. We verliezen onze buitenlandse speelsters, maar met een iets kleinere kern en zonder veel blessurelast moeten we wellicht dat resultaat ook kunnen halen. We krijgen er de ervaring bij van Els Vandesteene, die één van mijn beste aanvalsters was bij Paris en er twee uitstekende seizoenen speelde.”

Spelen jullie Europees?

“Wij hebben in ons huidig budget al een buffer kunnen inbouwen – fier dat ik dat al kan zeggen – om eventueel Europees te spelen. Als je een Topsport-project aanbiedt, kan je het niet maken om niet Europees te spelen. Maar het hangt ook nog af van hetgeen het CEV (Europese volleybond) beslist over de formules die zullen toegepast worden. Spelen we de wedstrijden voortaan in toernooivorm? Of wordt er geloot met een regionale spreiding? Dat zouden we toch halfweg juni willen weten.”

Wanneer is Stijn Morand een tevreden man op het einde van het komend seizoen?

“Wij moeten zeker financieel gezond blijven en ik zou willen dat de club ook structureel kan groeien. Hoe beter dat lukt, hoe meer de sportieve ambities kunnen opgetrokken worden. Op langere termijn moeten bekerwinst of een titel opnieuw haalbaar zijn. Maar ik lees dat de Yellow Tigers zich op 7 mei 2021 moeten voorbereiden op de Volley Nations League, terwijl wij in België nog niet weten uit hoeveel ploegen Liga A zal bestaan. Tchalou zou nu toch in de hoogste afdeling mogen blijven, Aubel is de stijger maar zou stoppen. Komen we dan weer tot de gehate midweekmatchen om tijdig het seizoen te beëindigen? Ook daarover moet nog even gedacht en beslist worden.”

Samenstelling VDK Gent vrouwen

Blijvers:

 • Maud Catry
 • Lotte De Quick
 • Tine De Quick
 • Charlotte Desmet
 • Laure Flament
 • Iris Vandewiele
 • Sarah Vermote

Nieuwkomers:

 • Els Vandesteene (Paris St.-Cloud)
 • Julie Smeets (Lendelede)
 • Janne Devos (Michelbeke)
 • Liza Vandewiele (Lendelede B-kern)
 • Delphine Dewinne (Oostende B-kern)

Verlieten de club:

 • Alissa Coulter (Canada, stopt met volley)
 • Noora Kosonen (Finland)
 • Louka Maertens (Michelbeke)
 • Megan Vanden Berghe (Oostende)

Tekst: Marcel Coppens

Foto’s: Bart Vandenbroucke/Stijn Morand