Beachvolley volgend slachtoffer van Corona-epidemie

Ook het ‘Belgian Beachvolley Championship’ moet eraan geloven. Johan Van Riet, de voorzitter van de nationale beachcommissie, zag meer en meer lokale partners wegvallen omdat zij van hun stad geen toestemming kregen om deze zomer een manche van het Belgisch kampioenschap te organiseren. Daardoor hoort het beachvolleybal ook tot de coronasporten, waarbij geen anderhalve meter afstand kan gewaarborgd worden voor spelers en toeschouwers.

Maandag werd in Vilvoorde de definitieve beslissing uitvoerig besproken.

Hun officiële mededeling van vandaag luidde als volgt:

Geen enkel beachvolleybaltoernooi kan deze zomer georganiseerd worden. Dat heeft de Raad van Bestuur van Volley Vlaanderen maandagavond beslist. Dit betekent geen Belgisch kampioenschap in 2020, maar ook geen andere toernooien op nationaal, Vlaams, provinciaal en regionaal niveau (senioren en jeugd).

“Er waren te veel onzekerheden”, zucht Johan Van Riet vanuit ‘zijn kot’.

“Gent mocht niet meer organiseren van de burgemeester. Sint-Niklaas en Waregem vernamen hetzelfde vanuit hun stadsbestuur. Brussel hoorde ook al alarmkreten en crisismaatregelen, wie zou er nog allemaal volgen ?

Het was zinloos om hen opnieuw te verplichten om verder op te schuiven in de beachkalender. We wilden er geen welles-nietes spelletje van maken. We streefden vooral naar helderheid naar alle organisatoren toe. Tijdens de voorbije weken werd meer en meer duidelijk dat iedereen daar nood aan had.”

De beachcommissie heeft de voor- en nadelen overwogen en daar kwam de nuchtere conclusie uit dat het organiseren van een beachmanche veel te omslachtig zou worden met de extra maatregelen die opgedrongen worden door de veiligheidsraad.

‘Anderhalven’ is een kersvers werkwoord en wat ons betreft nu al het woord van het jaar. Ik anderhalf, wij anderhalven… Nieuwe begrippen zoals afstandsschaamte, ontwijkstress, zijlijnzwaaien, schijnveiligheid, moeten plots in de handleiding en het draaiboek van een sportactiviteit gestoken worden.

“Hoe zouden de afspraken in verband met mondmaskers, ontsmetting van alles wat aangeraakt wordt, afstand op en naast het veld, uitgevoerd moeten worden. We willen niet dat onze organisatoren plots als agenten of gendarmen moeten optreden. ‘Hé, jullie staan te dicht bij elkaar of jullie staan met een te grote groep rond elkaar. Nog nooit gehoord van anderhalven?’ Dat zorgt alleen maar voor onnodige nervositeit en een overbelasting, waar niemand vrolijk van wordt.”

In 2020 zijn er dus geen opvolgers van de Belgische kampioenen Sarah Cools en Lisa Van den Vonder bij de vrouwen en de broers Vandecaveye bij de mannen. De Raad van Bestuur van Volley Vlaanderen wacht de volgende beslissingen van de regering af om verdere activiteiten zoals trainingen, initiaties en volleybalkampen toe te laten. De federatie kon de gezondheid van atleten, officials, medewerkers en beachvolleyfans niet voor 100% garanderen en daarom koos zij niet om van start te gaan met volleybalcompetities op alle niveaus.

Dirk Vanantwerpen, één van de organisatoren van de manche in Kortrijk, heeft alle begrip voor de drastische beslissing van Volley Vlaanderen. “Wij waren reeds één van de eerste slachtoffers, want onze organisatie was aanvankelijk gepland tijdens de Hemelvaartperiode, het voorlaatste weekend van mei”, vertelt de man die reeds aan zijn 23ste beacheditie toe was.

“Dat was al een eerste mokerslag, want hier hadden we een bijzondere traditie opgebouwd met Volley Team Balti Kortrijk. We zouden eventueel later opgeschoven hebben, zeg maar eind juli, begin augustus. Maar daar kwamen al snel de nodige tegenargumenten: het is niet alleen beachvolleybal. We zijn de voorbije jaren ook in zee gegaan met beachrugby en beachhandbal. Die partners hadden ook al snel door dat een nieuwe organisatie gedurende verschillende weekends niet zo eenvoudig was. Het was praktisch niet uitvoerbaar. Voor de uitstraling van de club, de jeugd en de beachvolleyballers is dit gewoonweg erg, bijna dramatisch.

Ik hoorde deze week dat in Wallonië de hele zomer lang geen enkele sporthal of sportaccommodatie mag geopend worden, tot september. Dan komt de voorbereiding van het seizoen en ook onze volleybalsport helemaal op de helling te staan. Ik hoop dat dit coronatijdperk snel kan afgesloten worden. Ondertussen hebben we een zee van tijd om ons te herbronnen en om nieuwe mogelijkheden te ontdekken voor een eventuele volgende editie in Kortrijk.”

Tekst: Walter Vereeck

Foto’s: Bart Vandenbroucke