Lindemans Aalst wil Champions League spelen en de competitiehervorming

Voor de verdeling van de Europese tickets in de Liga A heren is geen rekening gehouden met de barrages, waarin Tectum Achel voorbij VHL Haasrode Leuven kon opschuiven naar de vierde plaats. Neen, de Europese pikorde wordt geregeld aan de hand van de eindstand van de reguliere competitie na veertien wedstrijden. De top vijf wordt gevormd door Lindemans Aalst, Knack Roeselare, Greenyard Maaseik, VHL Haasrode Leuven en Tectum Achel in vijfde stelling. Hoe worden de Europese tickets verdeeld?

Dat is voer voor overleg tussen Volley Belgium vzw (voorzitter KBVBV Guy Juwet) en de Belgische Volleyballiga vzw, zijnde de RCB: de Regulation Co-operation Body. Bij de dames komt er ook een overleg tussen Volley Belgium vzw en de Belgian Volley League Women.

Pascal Debels (Lindemans Aalst): “Voor mijn part spelen drie Belgische ploegen Champions League. Ik bedoel wij als nummer één, Knack Roeselare op twee en Greenyard Maaseik op drie. Wie weet trouwens op dit ogenblik hoe het landschap van topclubs in Europa er na Corona zal uitzien? Wij hebben alleszins de intentie om CL te spelen. Maar er is één voorwaarde: we moeten de capaciteit van zaal Schotte kunnen verhogen. Anders krijgen we wellicht geen goedkeuring. Bij een ‘verplichte verhuis’ naar een andere zaal verzaken we alleszins aan de CL. Maar de stad Aalst geeft zeer positieve signalen om ons vooruit te helpen, zodat de zaal via een update een licentie kan krijgen. Het vraagt evenwel tijd om alle praktische noden in kaart te brengen. Nu ja, de Europese bekers 2020-2021 liggen nog ver weg. Dat is een voordeel.”

Mathi Raedschelders (Greenyard Maaseik): “Geduld is een mooie deugd. Over de Champions League van volgend seizoen kan ik op dit moment weinig zinnigs vertellen. We weten niet in welke format, met hoeveel teams en wanneer de Europese wedstrijden worden georganiseerd. Dus is het wachten geblazen. Natuurlijk durf ik hopen dat we, al zijn we derde, een CL-ticket kunnen bemachtigen. Heel graag.”

Etienne Willekens (Tectuum Achel): “Al voor de Corona-crisis toonden we interesse voor de Challenge Cup. Maar door de pandemie is het wachten op de nodige bijkomende sponsoring.  Jammer overigens dat de barrages niet zijn meegeteld in de ranking. Daarover is volgens mij niet gecommuniceerd. Dat moet in een of andere besloten vergadering zijn beslist. We waren er alleszins niet van op de hoogte. Maar soit, het is wat het is. De club wil heel graag Europa in. Let wel: we schrijven pas in als we het budget rond krijgen. Corona maakt de situatie momenteel nog onduidelijk.”

En wat in de andere reeksen?

HERVORMING VAN DE COMPETITIE

NIEUWE STRUCTUUR MET VIER NATIONALE NIVEAUS

De hervorming van de competitie voor seizoen 2020-2021 stuit her en der op veel vragen. Sommige clubs zullen tevreden zijn, andere clubs reageren ontgoocheld. Het zit die clubs dwars dat de competitie niet volledig was afgerond. Zo misten ze kansen om mogelijk nog enkele plaatsjes hoger te klimmen. De ideale oplossing is niet voorhanden. Dat de nieuwe structuur er komt, is een zekerheid. Er is geen uitstel of afstel gepland. De nationale en de landelijke competitie worden geïntegreerd in vier nieuwe nationale niveaus. Liga A, eerste nationale, tweede nationale en derde nationale. Met een mengeling van Vlaamse en Waalse ploegen. Vanaf het vijfde niveau wordt de organisatie toevertrouwd aan beide vleugels, dus aan Volley Vlaanderen (zijn provincies) en de Franstalige tegenhanger FVWB. Voor de provinciale reeksen wordt de benaming PROMO ingevoerd. Van PROMO 1 (eerste provinciale) over PROMO 2 en PROMO 3 tot PROMO 4 (vierde provinciale). PROMO 5 en volgende voor eventuele gewestelijke reeksen.


“Door het uitbreken van de Covid-19 crisis hebben we een uitzonderlijke en ongewone afsluiting van het volleybalseizoen gekregen”, zegt competitieleider Johan Somers. Hij is mee de architect van de nieuwe volleybalpiramide.

Er werd een hele procedure opgestart om de hervorming concreet in de steigers te zetten.

Uitgangspunten zijn:

 • Er wordt dit jaar in geen enkele reeks een kampioenstitel uitgereikt.
 • Voor de bepaling van de eindrangschikking wordt er in elke reeks uitgegaan van het klassement op datum van de schorsing van de competitie, dus op 11 maart 2020 (= algemene regel). Wat de nationale reeksen betreft, vallen de andere reeksen (incl. Liga A , vrouwen D en eerste nationale mannen) onder deze algemene regel, behalve Liga A mannen (= uitzondering 1)
  – Voor alle reeksen (nationaal, divisie, provinciaal en gewestelijk) waar de ploegen geen identiek aantal wedstrijden hebben gespeeld wordt voor de berekening van de eindrangschikking volgende werkwijze gehanteerd (= uitzondering 2):
  * We berekenen het gemiddeld aantal punten per wedstrijd voor elk team van de reeds gespeelde wedstrijden. Dit zijn de punten die je krijgt bij een overwinning of nederlaag.
  * Dat gemiddelde wordt vervolgens vermenigvuldigd met de nog te spelen wedstrijden en bijgeteld bij de reeds behaalde punten.
  * Op basis van het nieuw puntentotaal van elk team wordt er een nieuwe rangschikking bepaald die zal gelden als eindrangschikking voor het bepalen van de stijgers en de dalers in de verschillende reeksen.
  * Het gemiddeld aantal punten per wedstrijd zal ook de doorslag geven bij het vergelijken van ploegen uit verschillende reeksen, waar normaal gesproken testwedstrijden zouden moeten worden gespeeld.

    -Wat de nationale reeksen betreft vallen de reeksen Liga B vrouwen en Liga B mannen onder uitzondering 2.

– Na het toepassen van bovenstaande regels verkrijgen we de eindrangschikkingen voor het seizoen 2019-2020.
Deze eindrangschikkingen zullen gebruikt worden voor:
– het bepalen van stijgers en dalers in de verschillende reeksen.
– als basis voor de herindeling van de competitiereeksen met het oog op de competitiehervorming waarmee van start gegaan wordt in seizoen 2020-2021.

Johan Somers: “Pas na 15 mei 2020, de afsluitende datum voor de inschrijvingen, kunnen we de nieuwe reeksen definitief in de juiste vorm gieten. Nu zijn de reeksen nog ‘virtueel’. Ik wil er ook op wijzen dat de vier ploegen van TSV Topsportschool Vilvoorde (2 mannen- en 2 vrouwenteams) geen betrokken partij zijn in het hele verhaal van herschikking. Hun rangschikking telt niet mee. Ze kunnen ook nooit kampioen spelen, stijgen of dalen. Ieder jaar opnieuw kiest de school op welk niveau haar teams zullen spelen.Vandaar dat zij ‘blanco’ vermeld staan”, aldus Somers. “Anderzijds hanteert de Waalse vleugel FVWB andere normen. FVWB laat hun ploegen ‘de keuze’ om te stijgen. Sommige ploegen laten die eer aan zich voorbijgaan en staan bijgevolg blanco. Dit is een duidelijk bewijs dat de twee vleugels (Volley Vlaanderen en FVWB) er eigen regels op nahouden. Vanaf volgend seizoen zal dat uiteraard niet meer kunnen omdat niveau 4 dan een nationale reeks – derde nationale – zal zijn. “

Somers besluit: “Hopelijk blijft iedereen gezond en kunnen we op korte of middellange termijn weer volleyballen en elkaar tijdens één of andere match ontmoeten. Ondanks de onzekere situatie met als grote vraag wanneer er weer activiteiten in groep zijn toegelaten, zijn de clubs alleszins bezig met de voorbereiding van het nieuwe seizoen. Dat stemt me hoopvol.”

Virtuele bezetting van vier ‘nationale niveaus’ bij de mannen:

Liga heren

Aalst, Roeselare, Maaseik, Haasrode, Achel, Menen, Gent, Borgworm + Guibertin (kampioen Liga B)

Eerste nationale

Noorderkempen A, Am. Zoersel, Booischot, Nivelles, Haacht, Marke, Puurs, Kruibeke, TS Vilvoorde (onder voorbehoud van keuze door de bond), Herve Mortroux, VC Zoersel + stijgers Hemiksem en Antwerp.

Tweede nationale

Guibertin, Stekene, Torhout, Oudenaarde, Ruiselede, SVC Doornik, Booischot B, Hasselt, Lint, Zonhoven, Esneux, Lanaken, Pepinster, Blaasveld, Wijgmaal, Geetbets, B. Kortrijk, Roeselare B, Kruikenburg Ternat, Brussel Est B, Nivelles B, Waremme B.

Eventuele extra stijgers naar tweede nationale: Booischot C, Zedelgem, Brussel Est A

Derde nationale

Gavere, Riemst, Averbode, Greenyard Maaseik B, Genk A, Hechtel-Eksel,  Am. Zoersel B, Lier, Hemiksem B, Leefdaal, Heist-Herenthout, Denderhoutem, Kalken, Ertvelde, Tielt, Poperinge, Herstal, Athus, Marchin B, O. Doornik, Nivelles C, Jurbise 1, Chaumont, Namur, Sporta Brussels A.

Volgende Vlaamse clubs vallen weg uit landelijke en dalen naar PROMO 1 (eerste  provinciale)

Noorderkempen B, Zele-Berlare, Hemelveerdegem, Krekenland, Moerbeke-Waas, Oudenaarde B, Ruddervoorde, Stekene B, Machelen, Lot, Wijnegem, Melsele, Lint B, Ekeren, TS Vilvoorde B, Maasmechelen, Dilsen-Stokkem, Pelt, Balen, Geel, Stevoort, Tectum Achel B.

Virtuele bezetting van vier ‘nationale niveaus’ bij de vrouwen:

Liga vrouwen

Avo Beveren, Ladies Volley Limburg, Gent, Oostende, Oudegem, Charleroi, Michelbeke, Antwerp.  + stijger Aubel. Noot: Lendelede stopt.

Eerste nationale

Kalmthout, Haasrode, Bevo Roeselare, Gent B, Wellen, Zandhoven, Noorderkempen, TS Vilvoorde (onder voorbehoud van keuze door de bond), Tchalou A  Tchalou B, VC Zoersel, Vamos Stekene, Namen A.

Tweede nationale

Blaasveld, Ottignies, Torhout, Waremme, Alken, Geel, Riemst, Tongeren B, Am. Zoersel A, Heist-Herenhout, Lint, Bissegem, Lennik, Nieuwkerken, Borsbeke, Aalter, Nivelles A, Romedienne, Tchalou C, Jemeppes, Chaumont, Gembloux, SL Waremme, Profondeville

Derde nationale

Beverlo, Beringen, Lanaken, Helchteren, Stevoort, Bouwel, Lier, Heist-op-den-Berg, Gooik,, Topsportschool  Vilvoorde (onder voorbehoud), Hemiksem, Kruikenburg, Wingene, Vlamertinge, Zele- Berlare, Londerzeel, Mechelen,Veltem-Beisem, Haasrode B, Beerse, Loppem, Oudegem B, Oudenaarde, Mortsel en Franstalige clubs Lessines, Basècles, Waremme C, Thimister, Nalinnes, Ixelles, Namur B, Baudour, selectie FVWB, Bouillon, Hermalle, Brussels Est en Ciney.

Eventuele bijkomende stijgers: DV Hasselt en Torhout naar derde nationale

Volgende Vlaamse clubs vallen weg uit landelijke en dalen naar PROMO 1 (eerste provinciale)

Dessel, Ekeren, Kasterlee, Waasland, Wevelgem, Lokeren

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke