Geen beachvolley deze zomer, geen beachfinales in Knokke-Heist?

Het hardnekkige corona-virus heeft de sportwereld flink in haar greep. De toekomst zal er na deze vreselijke epidemie helemaal anders uitzien. Gedaan met groepsknuffels na een gescoord punt, zelfs een simpele ‘hand shake’ hoort waarschijnlijk tot het verleden. In het zaalvolleybal koos men, bijna als eerste sportbond, om de competitie stop te zetten en geen kampioenen aan te duiden.

Het beachvolleybal lijkt dezelfde weg op te gaan. Of is er nog hoop voor deze aantrekkelijke zomersport ?

“Bijna twee weken geleden heeft de Belgische beachcommissie reeds besloten dat de manches – die in mei zouden georganiseerd worden – geschrapt worden”, verklaart Luc Declercq, voorzitter van de Sini-Beachclub uit Sint-Niklaas. “Voor alle organisatoren die in de meimaand een toernooi gepland hadden, wordt het puzzelen om een nieuwe organisatie op punt te stellen. Het is alleen niet evident om een nieuwe datum te vinden, het wordt gewoonweg moeilijk om de nodige steun en medewerkers te vinden die zich kunnen engageren. De sponsors worden ook geraakt door deze epidemie. De economische schok is nu al sterk voelbaar en de corona-piek is zelfs nog niet bereikt. Het lijkt trouwens ethisch ongepast om momenteel naar geldschieters te stappen, terwijl die in deze onzekere tijden zelf in moeilijkheden zitten.”

Wacht de Belgische volleybalbond af wat er door de regering op nationaal vlak wordt beslist om het Belgian Beachvolley Championship te laten doorgaan ?

“Alle grote manifestaties worden tot en met juni verboden”, stelt Luc Declercq vast. “Ook de stad Vilvoorde besliste om geen enkele organisatie meer toe te laten tot juli. Beachvolleybal is niet zo groot als – zeg maar – een wielerkoers of een voetbalwedstrijd, maar het blijft een evenement waar heel wat volk rondloopt. Het is een mes dat aan twee kanten snijdt. Wij hebben bijvoorbeeld met onze beachvolleyhappening (Memorial Annick Strijbol) in Sint-Niklaas al een aantal schikkingen getroffen en contracten afgesloten met zandleveranciers, plaatsers van de tribune, sanitair, douchecabines, enzovoort. Hoe sterk zijn deze afspraken, wanneer heel de boel alsnog moet afgelast worden? Welke financiële consequenties zal dit geven? Hoe reageren de andere partners en leveranciers waarmee we samenwerken? Aan de andere kant zijn er veel sporters die staan te popelen om er opnieuw aan te beginnen. Ik denk dat we niet te lang moeten wachten om duidelijkheid te scheppen. Op het einde van deze maand moeten we een definitieve beslissing nemen naar alle organisatoren en alle beachvolleyballers toe. Ik vrees dat – wanneer deze crisis voorbij is – de horeca en de evenementen als laatste aan bod komen om opnieuw te mogen starten. Men zal schermen met de afspraken in verband met ‘social distance’ en samenscholing. Het wordt een heel moeilijk verhaal, want ook onze beachers hebben amper kansen gehad om zich degelijk voor te bereiden.”

Johan Van Riet, voorzitter van de nationale beachfederatie, beseft dat er snel knopen moeten doorgehakt worden. “Hoe ziet u het vervolg van de nationale beachcompetitie?”

“We mogen de organisatoren zeker niet in onzekerheid achterlaten. We kunnen ze ook niet onnodig op kosten jagen. We moeten daarom zo snel mogelijk een beslissing nemen. Van de vier organisatoren (Brussel, Hechtel, Gent en Kortrijk) die in de meimaand een manche hadden gepland, hebben er reeds drie een signaal gegeven dat ze een oplossing zoeken en zeker verder willen gaan. Brussel schuift op naar het weekend van 1 en 2 augustus en Gent heeft als nieuwe datum het weekend van 5, 6 en 7 juni aangeduid. Op zaterdag en zondag zijn er met 11-12 juli en 25-26 juli nog twee mogelijkheden vrij. Kortrijk was aanvankelijk niet happig om in juli of augustus te organiseren, maar vermits iedereen deze zomer hier in België op vakantie zal gaan in plaats van naar het buitenland, denken ze wel verder na over deze optie.

De internationale competities die door TopVolley Belgium werden binnen gehaald, worden ook uitgesteld.  Dit wil zeggen dat de European Golden League wedstrijden in Brussel, Antwerpen en de nakende organisatie van de Final Four in Kortrijk niet zullen doorgaan. Dan komt er in de stad Kortrijk misschien wel ruimte vrij om de talrijke volleyballiefhebbers iets anders aan te bieden.

Wie weet moeten ook onze nationale sterren van het beachvolleybal, Dries Koekelkoren en Tom van Walle, terugkeren naar het Belgisch circuit, wanneer al die World Tour evenementen worden geannuleerd. Dit is een tijd waarbij de onbekendheid en de voortdurende veranderlijkheid voor twijfel zorgt. En toch gaan we door. Zelfs de organisatoren van de beachmanche in Ieper, die na het jammerlijk overlijden van hun verantwoordelijke Walter Seys toch verder willen doen, verdienen – net zoals iedereen die met het beachvolleybal betrokken is – ons respect en onze ondersteuning.”

“Is er een plan B?”

“Ik geloof nooit dat de hele beachcompetitie zal geschrapt worden”, benadrukt de voorzitter van het Belgian Beachvolley, “Geen enkele manche? Neen, zo ver zal het niet komen. Het is misschien wel mogelijk dat de Masterfinales in Knokke geannuleerd worden. Dat hebben we in het reglement voorzien. Maar dat is alleen maar in het geval dat er maar drie of vier manches konden plaats vinden.

Misschien kunnen we de datum van de finalemanche in Knokke nog een beetje opschuiven, maar dan zitten we snel in conflict met de voorbereiding met het indoorseizoen. Trouwens burgemeester Lippens van Knokke kondigde deze week aan dat hij alle evenementen tijdens de zomermaanden zal annuleren. We gaan er geen rampscenario van maken. We gaan – als al die berichten officieel worden – op zoek naar alternatieven. Misschien, en dan denk ik even hardop, kunnen Masterfinales in Kortrijk een oplossing zijn.

)

Misschien moeten we overschakelen naar een andere formule gespreid over twee dagen in plaats van drie. We gaan alvast een eindfase van het beachkampioenschap creëren, onder welke vorm, dat zien we dan wel. We moeten de kansen benutten. We verwelkomen dit jaar drie nieuwe beachorganisatoren: Waregem, Lommel, Herzele. We gaan er alles aan doen om zo veel mogelijk mensen de mogelijkheden te geven om hun beachtoernooi op te starten en te organiseren. We krijgen zelfs aanvragen vanuit het buitenland om sterke  teams bij ons kampioenschap in te schrijven.

Beachvolleybal blijft in populariteit stijgen. Daarom staan we voor enorme uitdagingen. Allemaal praktische zaken komen op ons af in een periode waarin alles onzeker is. Bijvoorbeeld het bestellen van de truitjes, de elektronische wedstrijdtafels: allemaal praktische dingen die moeten opgelost worden. Eerst moeten we zien of het allemaal nog wel mag.”

Iedereen hoopt dat het licht op groen springt. VolleyMagazine wenst iedereen een mooie, virusvrije zomer.

Tekst: Walter Vereeck

Foto’s: Bart Vandenbroucke