Coronavirus dooddoener voor Europese competities

Terwijl de Belgische clubs tegen het einde van de week weten in welke afdeling ze volgend seizoen zullen zijn ondergebracht, treft het Corona-virus ook de andere Europese competities. We gingen even na hoe het eindigde in die landen, waar Belgische spelers of speelsters actief waren.

Frankrijk

Op 13 maart werd de competitie stilgelegd in Frankrijk. Zowel bij de mannen als de vrouwen waren toen 24 van de 26 wedstrijden afgewerkt.

Bij de mannen stond op dat ogenblik Tours met 49 pt aan de leiding gevolgd door Montpellier met 48 pt en Rennes met 47 pt. Sète van Arno Van De Velde en Lowie Stuer stond elfde met 31pt en Nice van Jolan Cox en Jelle Ribbens stond op de laatste plaats met 16 pt.

Bij de vrouwen stond Mulhouse met 60 pt aan de leiding gevolgd door Nantes met 59 pt en Le Cannet met 55 pt. Marq-en-Baroeul van Karolina Goliat stond met 38 pt op een zevende plaats en Paris-St-Cloud van Els Vandesteene stond elfde met 18 pt.  

Duitsland

De competitie werd hier definitief beëindigd. Er werd beslist dat geen team tot kampioen uitgeroepen wordt en dat er geen dalers zijn.

Bij de vrouwen speelden 11 ploegen in de eerste Bundesliga en waren 19 van de 20 wedstrijden afgehaspeld. Schwerin stond met 50 pt aan de leiding, gevolgd door Allianz Stuttgart van Celine Van Gestel met 49 pt en Potsdam met 43 pt. Rote Raben Vilsbiburg van Jodie Guilliams stond vijfde met 30 pt, Ladies in Black Aachen van Aziliz Divoux stond zevende met 28 pt en Wiesbaden van Nathalie Lemmens stond negende met 13 pt.

Bij de mannen speelden 12 teams in de eerste Bundesliga en werden 20 van de 22 wedstrijden gespeeld. Berln Recycling stond met 55 pt aan de leiding, voor United Volleys Frankfurt van Matthias Valkiers met 44 pt en Friedrichshaven dat eveneens 44 pt totaliseerde. Rottenburg van Christophe Achten stond negende met 20 pt.

Italië

Italië werd misschien wel het zwaarst getroffen dor het corona-virus en dan zeker het noorden waar de meeste topteams spelen. De laatste wedstrijden werden hier gespeeld in het weekeinde van 8 maart.

Bij de mannen speelden 13 teams in de Superliga. Hierdoor hadden sommige teams 20 wedstrijden en andere teams 21 wedstrijden gespeeld. Civitanova van Stijn D’Hulst stond aan de leiding met 53 pt behaald in 20 wedstrijden, Modena stond tweede met 52 pt in 21 wedstrijden en Perugia van Vital Heynen derde met 51 pt in 20 wedstrijden.

Bij de vrouwen speelden 14 teams in A1. De competitie werd gestopt 6 speeldagen voor het einde. Enkele teams hadden nog een inhaalwedstrijd te goed. Conegliano stond aan de leiding met 57 pt in 20 wedstrijden gevolgd door Busto Arsizio van Britt Herbots met 48 pt in 19 wedstrijden. Derde was Novara met 41 pt. Monza van Laura Heyrman volgde op een vijfde plaats met 36 pt. Chieri van Kaja Grobelna stond zevende met 27 pt en een wedstrijd minder. Cuneo van Lise Van Hecke stond tiende met 23 pt en eveneens een wedstrijd minder gespeeld.  Filottrano van Dominika Sobolska haalde de 12de plaats met 17 punten. In de A2 zijn er twee reeksen van elk 10 teams. Ravenna van Dominika Strumilo eindigde in de B-reeks derde met 32 pt in 18 wedstrijden.

Polen

Bij de mannen speelden 14 ploegen in de Plusliga en werd de competitie stilgelegd na 24 wedstrijden. Kedzierzyn stond toen met 61 pt aan de leiding voor Warszawa van Igor Grobelny dat 59 pt totaliseerde. Belchatow volgde met 50 pt op de derde plaats. Malow Suwalki van Kevin Klinkenberg was negende met 31 pt, Virtu Zawircie van Pieter Verhees was tiende met 27 pt en Resovia Rzeszow van Tomas Rousseaux was dertiende met 23 pt.

Bij de vrouwen speelden twaalf teams een volledige competitie en werden geen play-offs meer gespeeld. Na 22 wedstrijden eindigde Chemic Police op de eerste plaats met 60 pt gevolgd door Rzeszow met 59 pt. Budowlani Lodz (ex-)Charlotte Leys eindigde op een vijfde plaats met 38 pt.

Turkije

Zowel bij de mannen als de vrouwen speelden de 12 teams een volledige reguliere competitie maar werden er geen play-offs gespeeld.

Bij de mannen stond na de 22 wedstrijden Fenerbahce met 58 pt aan de leiding gevolgd door Arkas Spor met 50 pt en Galatasaray met 44 pt Hier speelden geen Belgen mee.

Bij de vrouwen stond Vakifbank met 63 pt aan de leiding voor Eczacibasi met 57 pt en Fenerbahce met 53 pt. Turk Hava Yollari van Freya Aelbrecht volgde op een zesde plaats met 34 pt, Nilüfer Bursa van Hélène Rousseaux op een achtste plaats met 25 pt. Hélène stond wel op de tweede plaats van de beste scorers in Turkije.

Griekenland

Bij de mannen spelen in de hoogste afdeling 10 teams. Er waren 16 wedstrijden gespeeld toen de competitie voorlopig opgeschort werd tot 30 april. Olympiakos van bondscoach Munoz stond toen met 41 pt aan de leiding gevolgd door PAOK van Bram Van den Dries met 39 pt en Panathinaikos met 38 pt.

Rusland

Sam Deroo stond na 19 wedstrijden met Dinamo Moskou op een vierde plaats met 39 pt. Aan de leiding staat Novosibirsk met 47 pt gevolgd door Zenit Kazan met 44 pt en Kemerovo met 42 pt. Zenit St.-Petersburg en Fakel Urengoy hebben ook 39 pt. Moskou was ook al de enige ploeg, die zich geplaatst had voor de kwartfinale van de play-offs na een 1-3 zege bij Surgut en een forfaitzege in de terugmatch. Normaal gezien had Dinamo daar Novosibirsk ontmoet. De andere teams speelden niet meer na 15 maart.

Roemenië

Bij de vrouwen spelen in de hoogste afdeling 11 teams. Na afloop van de reguliere competitie stond na 20 wedstrijden Alba Blaj met 57 pt aan de leiding gevolgd door Dinamo Boekarest met 52 pt en Targoviste van Ilka Van De Vyver met 47 pt. Daarna spelen de eerste zes teams opnieuw een competitie met 10 wedstrijden waarbij de vorige punten behouden blijven. Hiervan werden nog twee wedstrijden gespeeld. Alba Blaj heeft nu 63 pt, Dinamo Boekarest 55 pt en Targoviste 53 pt

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: CEV / Bart Vandenbroucke