De topsportschool in tijden van corona (1) : “Opgelucht dat we de ernst snel en goed ingeschat hebben”

Sinds 13 maart is ook de topsportschool volleybal in Vilvoorde in lockdown. Coaches volgen de potentiële Yellow Tigers en Red Dragons op via de telefoon en de webcam. Volleybalchallenges, Netflix-documentaires en recepten voor smoothies vanuit huis, tuin en keuken. Aan creativiteit, enthousiasme en betrokkenheid geen gebrek. Dit is een eerste stuk in een reeks over hoe de topsportschool verder werkt in tijden van de coronacrisis.

Vrijdag 13 maart verzamelen de leerlingen van de topsportschool in Vilvoorde voor een voorlopig laatste keer in het EVC. Kort want Dominique Baeyens, directeur van de topsportschool, staat er op dat de leerlingen voor het spitsuur van het openbaar vervoer naar huis trekken. Physical coach Fons Vranken heeft de fysieke schema’s – uit te voeren in huis, tuin en keuken – uitgelegd en de coaches spreken af met hun teams hoe ze de komende weken via telefoon, webcam en computer zullen coachen. Du jamais vu, zelfs voor Baeyens.

“Net voor de krokusvakantie sijpelden de eerste onheilspellende nieuwsberichten uit Italië door,” vertelt Dominique Baeyens, directeur van de topsportschool. “Er ontstond ongerustheid maar de discussies waren vaak nog banaal. ‘Het is maar een griepje.’ We hebben de klemtoon voor de krokusvakantie al gelegd op een goede basishygiëne. Na een sanitaire stop de handen wassen, maar daar bleef het ook bij.”

“Tijdens de krokusvakatie werd het duidelijk dat het in Italië aan het mislopen was en dat er na de skivakanties een hoop besmette leerlingen de scholen zouden overspoelen. Op maandag 2 maart zaten onze dokter Luc Van Itterbeek en ik snel op dezelfde golflengte: extra maatregelen! We hebben onmiddellijk Jan Walravens, de directeur van het topsportinternaat, erbij betrokken en een reeks maatregelen afgesproken. Bij de opstart van de sportieve programma’s hebben we die bekendgemaakt aan de leerlingen, de trainers en de werknemers van de federatie.”

Baeyens: “We hebben de klemtoon voor de krokusvakantie al gelegd op een goede basishygiëne.”

Tot 20 keer per dag de handen wassen

Dokter Luc Van Itterbeek spreekt diezelfde dag nog de volledige groep toe. “De handen veelvuldig en grondig wassen. Tot twintig keer per dag,” benadrukt de dokter. “Voor het eten, na het eten, voor en na elke sanitaire stop, voor en na de baltraining, tijdens de powertraining Sommige reacties van de leerlingen deinen nog wat naar lichte lacherigheid maar al snel domineert de sérieux. “Vermijd zo veel mogelijk lichaamscontact. Raak je gezicht niet aan. Nies en hoest in je elleboog…” De opsomming lijkt nu evident, maar was toen indrukwekkend.

“Ook tijdens de trainingen laten we zo veel mogelijk de aanrakingen achterwege,” vult Baeyens aan, “echt niet evident in een teamsport waar na elke actie spontane handshakes plaatsvinden. Op verschillende plaatsen in het Eurovolleycenter plaatsen we desinfecterende handgel, ook in het internaat en in de fitnessruimte. Zo veel mogelijk lichaamscontact wordt vermeden. Geen handen geven of kussen meer bij een begroeting. Dat laatste was niet echt bedoeld voor de leerlingen.”

“Ook op internaat waar een vijftigtal leerlingen dicht bij elkaar leven, studeren en slapen hebben we ons onmiddelijk georganiseerd,” voegt Jan Walravens toe. “Bij de minste verkoudheids- of griepverschijnselen halen we de leerlingen uit het programma en krijgt hij of zij een aparte kamer, volledig afgescheiden van de rest. Bij de minste koorts moeten de ouders hun kind komen ophalen.”

“Niet vergeten, dat is allemaal beslist op 2 maart, toen er volgens sommigen nog altijd niets aan de hand was, twee weken vooraleer de scholen zouden sluiten. Voorlopig werkten we nog normaal en werden alle maatregelen goed opgevolgd. Buiten een enkele verkoudheid werden we nooit geconfronteerd met erge ziektesymptomen. De sportieve programma’s kenden een normaal verloop,” aldus Baeyens.

Anticiperen op een sluiting van de scholen

“Vanaf maandag 9 maart wordt het duidelijk dat er vanuit de regering maatregelen gingen opgelegd worden. Het hing in de lucht dat de scholen niet lang meer gingen open blijven. Tot woensdag werken onze trainers gewoon door, maar op donderdag 12 maart anticiperen onze trainers op het dichtgaan van de scholen en een mogelijke quarantaine thuis voor onze atleten.”

“Dinsdag of woensdag stond Dominique bij ons in het trainerslokaal,” legt Robin De Bont uit, “en hij voorspelde toen al dat de situatie in Italië onhoudbaar zou worden. Donderdag heb ik de meisjes van mijn divisieploeg enkele baloefeningen laten bedenken voor binnenshuis of in de tuin. Elke oefening en elke uitbreiding hebben we gefilmd.”

(Lees verder onder het filmpje.)

Ook de divisiejongens van Mieke Moyaert trokken het park in om baloefeningen en balhandigheidjes te bedenken. In totaal bedenken de leerlingen meer dan zeventig filmpjes.

(Lees verder onder het filmpje.)

“Opnieuw een goeie zet,” volgens Baeyens, “want die avond maakt de regering naast een resem andere maatregelen bekend dat de scholen vanaf maandag 16 maart sluiten. Die laatste schooldag op vrijdag 13 maart was voor mij echt bevreemdend. Elke trainer besprak de thuisprogramma’s met zijn groep en physical coach Fons Vranken deelde de fysieke schema’s uit. Onze gastjes vertrokken huiswaarts met de boodschap om er alles aan te doen om gezond te blijven maar ook met een duidelijke signaal dat er ging doorgetraind worden in weliswaar uitzonderlijke omstandigheden. Het ‘Coachen vanop afstand’ kon beginnen. Coaches en leerlingen waren er klaar voor. Ik ben vooral opgelucht dat we de ernst van de situatie zo snel en goed ingeschat hebben en ik vind het geweldig om te zien hoe onze spelers thuis werken en hoe onze coaches hen begeleiden.”

Hoe dat laatste precies in zijn werk gaat, leest u de komende dagen hier.

Meer filmpjes van de leerlingen van de topsportschool vind je op:
de facebookpagina van Topvolley Belgium
de youtubepagina van Volley Vlaanderen
– op het tiktok-kanaal van @topvolleybelgium

Tekst: Dominique Baeyens en Kris Eyckmans
Foto’s en video’s: Bart Vandenbroucke en topsportschool Vilvoorde