Hoe staat het met de olympische kwalificatiekansen van Koekelkoren-van Walle?

De wereldwijde epidemie Covid-19 heeft ook het beachvolleybal getroffen. Dries Koekelkoren en Tom Van Walle – na lange trainingsmaanden tijdens de winter nog steeds in volle voorbereiding op de kwalificatie voor de Olympische Spelen – waren voor de eerste keer na de winterstop actief in Doha tijdens een FIVB viersterrentoernooi.

“De kwalificatieronde hebben we in Qatar goed ingezet tegen een Turks team, zodat we meteen in de hoofdtabel zaten”, herinnert Dries Koekelkoren zich nog. “Door onze resultaten op het einde van vorig jaar moesten we op de vierde plaats starten in de eerste poulefase. We waren erg gemotiveerd om tegen het Braziliaanse topduo Bruno-Evandro te starten. Hen hadden we tijdens de World Tour nog nooit ontmoet. Na erg strijdvaardig volleybal konden we van hen een set afsnoepen, maar toch verloren we uiteindelijk met 2-1. We speelden vrijuit en met veel lef en net dat ontbrak tijdens onze tweede match tegen de Duitsers Thole-Winter. De wedstrijd verliep weliswaar in evenwicht. De felle wind bepaalde uiteindelijk het wedstrijdbeeld. Het eindigde allemaal in een ontgoocheling, want die eerste poule hebben we na deze tweede verliesmatch niet kunnen doorspartelen. Dit was niet het resultaat waarop we gehoopt hadden.”

Niet alleen in België wordt het beachkampioenschap uitgesteld tot einde mei, ook het FIVB kondigt forse kalenderwijzigingen aan in de internationale beachkalender. De wereldwijde uitbraak van het coronavirus verplichtte de organisatoren, in samenspraak met het FIVB, om het viersterrentoernooi van Cancun in Mexico uit te stellen. Het risico lag veel te hoog. De deelnemers konden daarenboven door de internationale reisbeperkingen in verschillende delen van de wereld niet tot in Mexico geraken. De gezondheid en het welzijn van atleten, officials en fans is de topprioriteit van het FIVB en de wederzijdse beslissing om het evenement uit te stellen werd genomen in het belang van alle partijen. 

“Dit is een nieuwe klap”, beseft Dries Koekelkoren. “De kwalificatiekansen worden almaar kleiner. We weten momenteel echt niet hoe het verder zal evolueren. Ook de tweede ronde van de Continental Cup – dat door ons met stip was aangeduid – wordt uitgesteld. Na de meimaand komen we akelig dicht bij de finaleweek van de Continental Cup in Eindhoven. Ik vrees dat het steeds waarschijnlijker wordt dat ook de Olympische Spelen in gevaar komen.

We kregen net het bericht dat we nog wel buiten mogen trainen met één vriend. Ik heb meteen Tom van Walle opgebeld. (oef, onze Belgische beachvolleybaltoppers zijn nog steeds vrienden…) Deze week – omdat alles zo escaleert – blijven we binnen. We hebben zodoende meer tijd om naar locaties en oplossingen te zoeken. Iedereen moet dat doen. We staan in nauw contact met alle beachvolleyballers en met het Belgian team van het BOIC. Iedereen zit in de problemen met de planning.

Ook in Nederland behelpen de beste beachteams zich met een beperkt fysiek programma. Ik heb nog het voordeel dat ik met mijn vrouw en mijn kinderen in de tuin met een bal kan spelen. Maar daarmee geraken we niet op de Olympische Spelen. Voor de rest is het voorlopig ook alleen werken met medicineballen, rekkers, halters en elastieken. Dat is wel goed voor een tijdje, maar op lange termijn is dat niet de beste oplossing. Nu iedereen deze epidemie veel ernstiger aanpakt, hoop ik dat de curve afgevlakt wordt en we snel weer aan de slag kunnen.”

Het FIVB heeft contact met het IOC en de Wereldgezondheidsorganisatie over een mogelijke herziening van het kwalificatiesysteem voor beachvolleybal voor de Olympische Spelen Tokio 2020. Eventuele wijzigingen zullen in een later stadium aan alle relevante belanghebbenden worden meegedeeld. Wordt vervolgd.

Tekst: Walter Vereeck

Foto’s: Bart Vandenbroucke