Britt Herbots: “Wachten op hetgeen Italiaanse bond en CEV beslissen”

Met Lise Van Hecke (Cuneo), Laura Heyrman (Monza), Dominika Sobolska (Filottrano) en Kaja Grobelna (Chieri) maakt Britt Herbots (Busto Arsizio) het aantal Belgische topspeelsters vol in de Italiaanse Serie A. Zeker voor Herbots en Heyrman is het oppassen geblazen voor het coronavirus. Hun clubs liggen in de buurt van Milaan in de rode gevarenzone. De Italiaanse en Europese competities zijn onderbroken. Het indijken van de besmettingen krijgt de grootste prioriteit.

Maar Britt Herbots wil helemaal niet aan doemdenken doen. De Truiense youngster heeft haar vriend Piet Proesmans op bezoek. Hij voetbalt in de amateurklasse bij Spouwen Moperingen. Ook de speelse hond Mats, een Shiba Inu, is uit België overgekomen. “We hebben dat beestje vorige zomer samen gekocht. We krijgen van het dier veel plezier terug.”

Hoe is de sfeer ondertussen in en rond Milaan?

Britt Herbots: “Ik woon in Fagnano Olona, een heel klein stadje, 7,5 km ten noorden van Busto Arsizio, dat zelf op 40 km van Milaan ligt en ruim 83.000 inwoners telt. In Fagnano Olona is weinig of niets te beleven. Maar gelukkig zit de ploeg er samen in één grote residentie. Dat valt best mee, al moet contact worden vermeden. We zijn door corona in een andere wereld wakker geworden. Niets mag nog in groep gebeuren. We mogen nog wel buiten komen om een frisse neus te halen.”

De Amerikaanse speelsters zijn echter vertrokken?

“Dat klopt. Deels uit angst dat ze door de pandemie hun eigen land niet zouden binnen kunnen. Ik vrees dat we onze opposite Karsta Lowe en middenaanvalster Haleigh Washington niet snel zullen terugzien. Zij moeten in de VS meteen twee weken in quarantaine en bovendien sluit Amerika zijn grenzen. Terugkeren wordt zo goed als onmogelijk. Hun seizoen lijkt me afgesloten, want ze worden al snel opgeëist door Karch Kiraly voor de nationale ploeg.”

De Chinese Simin Wang is nog wel bij jullie?

“Inderdaad, zij is onze tweede libero. Zij ondervond heel veel problemen om mee naar Kazan (CEV Cup) te reizen. In Rusland zaten ze met de schrik dat ze als Chinese misschien het coronavirus zou verspreiden. Zo moest ze zich in Kazan elke dag bij een Russische dokter melden. Die nam haar temperatuur, keek in haar keel en ook in haar oren. Op zoek naar eventuele ziektesymptomen. Daar verloren we met 3-0. De return bij ons in Italië is door de CEV trouwens uitgesteld. We wilden die terugwedstrijd eventueel in Maribor in Slovenië spelen. Maar daarvoor kregen we geen toelating.”

Je bent zelf van plan nog een tijd in Italië te blijven?

“Ja, alles is uitgesteld tot 3 april. Zo lang blijf ik hier. Zo lang ik dus niets hoor over het verdere verloop van de competitie. Ook omdat in België een beetje hetzelfde aan het gebeuren is (ondertussen alles volledig afgelast, nvdr). Hier schijnt het zonnetje gelukkig al flink, de hele toestand is voor mij nog niet het einde van de wereld. Maar als ze mij morgen het slechte nieuws melden dat alle sportieve activiteiten worden gestopt dan zal ook ik mijn valiezen pakken en terugkeren. Wellicht zal de Italiaanse bond en ook het CEV begin april belangrijke beslissingen moeten communiceren. Goed ziet het er allemaal niet uit.”


Je hebt nu meer tijd voor andere leuke dingen van het leven?

“Ja, mijn vriend is op bezoek. Dat is natuurlijk heel aangenaam. We kunnen ons ook amuseren met de hond. We hebben de tijd om allerlei recepten uit te proberen. Zeg maar, de ietwat specialere menu’s. Voorts probeer ik weer een stukje van mijn studie bedrijfsmanagement aan Vives Kortrijk af te werken. Al laat dat diploma wellicht nog enkele jaren op zich wachten. Ik doe het rustig aan, omdat ik nu de volle focus op mijn carrière wil richten. Ik heb als 20-jarige na mijn vertrek uit België, via eerst die tussenstap naar het Franse ASPTT Mulhouse en nu naar Italië geweldig veel progressie gemaakt. Vorig seizoen werd ik met Busto Arsizio vijfde in de Serie A en wonnen we de Europese CEV Cup. Op dit ogenblik is Conegliano leider en staan we op de tweede plaats. We verloren onlangs tegen hen de finale van de Italiaanse beker met 3-0. Ik kan leven met die finaleplaats in de cup. Conegliano is zonder meer de sterkste ploeg in de interclub.”

Heb jij contact met de andere Belgische vrouwen?

“Toch wel.Ik hoor ze zo nu en dan. Via whatsapp. Dan praten we vooral over hoe we de situatie beleven en wat er in de club allemaal gaande is.”

Civitanova hervat de trainingen

De Italiaanse topclub Cucine Lube Civitanova hervat op woensdag 18 maart haar fitnessprogramma. Daarvoor werd een protocol opgesteld om een maximale veiligheid te garanderen.

  • Slechts twee atleten tegelijk mogen met de trainer aan de slag in de fitness, waar vooral met gewichten wordt gewerkt.
  • De toegang tot de fitness van de sporthal kan alleen ​​als de atleet een paar ontsmette schoenen draagt, zijn lichaamstemperatuur laat meten en ook de volgende procedure toepast: handdesinfectie met een speciale gel bij het binnenkomen en bij het vertrek.
  • In elke fase moet elke atleet minimaal twee meter afstand houden. De fitnesstrainer wordt uitgerust met een masker en met handschoenen.
  • Er moeten minimaal 15 minuten verstrijken tussen de ene trainingssessie en de andere om een grondige reiniging en ontsmetting mogelijk te maken.
  • Tenslotte krijgt elke atleet een masker om te gebruiken voor transfers van en naar de fitness in zaal Eurosoles Forum. Er wordt overigens getraind achter gesloten deuren.


Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Britt Herbots