Roeselare, Aalst en Beveren bij laatste acht in Europese bekers

Knack Roeselare en Greenyard Maaseik mogen terugblikken op een schitterend parcours in de poulefase van de Champions League. Beide ploegen eindigden immers op een tweede plaats in de poule. Roeselare won hiervoor tweemaal tegen Friedrichshaven en Novi Sad, Maaseik versloeg in eigen huis zowel Jastrzebski als meervoudig CL-winnaar Zenit Kazan. Vermits enkel de beste drie tweedes mochten doorstoten naar de kwartfinale viel Maaseik als vierde beste tweede spijtig genoeg uit de boot.

In de kwartfinale wordt Civitanova van Stijn D’hulst de tegenstander van Roeselare. Deze Italiaanse topclub is de huidige titelverdediger en winnaar van het WK voor clubs. Ze staat in Italië op de leidersplaats, samen met het Perugia van Vital Heynen. Zij komen op 4 maart naar Roeselare met vedetten als Leal, Bruno Mossa de Rezende, de genaturaliseerde Juantorena en ex-Maaseikenaar Kamil Rychlicki. De terugmatch wordt op 11 maart gespeeld.

De andere kwartfinales zijn: Trentino – Jastrzebski, Urengoy – Perugia (Vital Heynen) en Kemerovo – Kedzierzyn.

Lindemans Aalst schakelde in de achtste finale van de CEV Cup Mladost Zagreb uit. Na 2-3 winst in Zagreb werd thuis de klus geklaard via een 3-1 zege. In de kwartfinale wacht het Russische Lokomotiv Novosibirsk, de leider in de Russische competitie en normaal de grootste kandidaat op de eindzege. Heenmatch: 26 februari, terug in Aalst op 4 maart.

AVO Asterix Beveren verzekerde zich eveneens van een plaats in de kwartfinale van de CEV Cup door tweemaal met 3-2 te winnen tegen Hermes Oostende. De Oostendse vrouwen namen later wel met 3-2 revanche in de finale van de beker. In de kwartfinale was Schwerin, de leider in de Duitse competitie de tegenstander. De start thuis in de heenwedstrijd was veelbelovend voor Asterix. De eerste set werd zelfs met 25-16 gewonnen. Daarna stelde Schwerin echter orde op zaken en won de volgende sets met 25-20, 25-21 en 25-13.

BDO Haasrode Leuven kon niet doorstoten naar de kwartfinale in de Challenge Cup. Na 3-1 verlies in Budapest kregen we in de Sportoase van Leuven voor 2000 toeschouwers een echte thriller. Via 3-1 winst met setstanden 26-24, 25-23, 25-27, 35-33 werd wel een golden set afgedwongen die spijtig genoeg met 15-12 verloren werd.

In de kwartfinale van de Champions League bij de vrouwen speelt een Yellow Tiger. Celine Van Gestel speelt met Allianz Stuttgart tegen Conegliano. De andere kwartfinales zijn : Fenerbahce – Novara , D. Moskou – Vakifbank en Scandicci – Eczacibasi.

Belgen in het buitenland

Duitsland

Bij de mannen is als Belg enkel Matthias Valkiers als speler actief en Christophe Achten als trainer. Bij de vrouwen zijn er vijf speelsters actief namelijk Celine Van Gestel, Aziliz Divoux, Nathalie Lemmens, Jodie Guilliams en Laurine Vinkesteyn.

 • Matthias Valkiers staat met United Volleys Frankfurt met             35 pt behaald in 17 wedstrijden samen met Friedrichshaven op een gedeelde derde plaats. Berlin Recycling staat ongeslagen aan de leiding voor Hypo Tirol Haching dat 38 pt behaalde. Matthias behaalde in de rangschikking van MVP reeds 2x goud, 1x zilver en 3x brons.
 • Christophe Achten staat met Rottenburg achtste met 20 pt
 • Celine Van Gestel staat met Allianz Stuttgartmet 37pt behaald in 15 wedstrijden op een tweede plaats achter Schwerin, dat 38 pt heeft maar wel een wedstrijd minder gespeeld. Celine doet het uitstekend want zij behaalde in de rangschikking van MVP reeds 2x goud, 2x zilver en 4x brons. Een grote ontgoocheling was wel het verlies van de bekerfinale tegen Dresden met 3-2, 17-15 in de vijfde set na enkele matchballen gemist te hebben.. Celine speelde de ganse wedstrijd maar scoorde slechts 7 op 27. In de Champions League leverde Stuttgart een knappe prestatie. Als derde beste tweede werd een plaats veroverd in de kwartfinale. Hier wordt Conegliano de tegenstander.  
 • Aziliz Divoux staat met Ladies in black Aachen op een vijfde plaats met 25 pt maar wel een wedstrijd meer gespeeld           . In de Challenge Cup speelt Aachen in de kwartfinale tegen Béziers. De eerste wedstrijd werd in eigen huis verloren met 3 – 0.
 • Jodie Guilliams staat met Vilsbiburg op een zevende plaats met 24 pt
 • Nathalie Lemmens staat met Wiesbaden negende met 13 pt, op ruime achterstand van de ploegen voor hen.
 • Laurine Vinkesteyn speelt in tweede liga bij Bayer 04 Leverkusen. Haar team staat na 16 wedstrijden vijfde met 27 punten.

Frankrijk

 • Jelle Ribbens en Jolan Cox verspeelden op de 21ste speeldag hun ultieme kans om de laatste plaats te ontlopen. 0-3 verlies tegen het voorlaatste Narbonne zorgde immers voor een kloof van 9 pt die 5 speeldagen voor het einde vrij onoverkomelijk lijkt.
 • Arno Van de Velde en Lowie Stuer zijn met Sète teruggezakt naar een twaalfde plaats met 25 pt, 2 meer als Narbonne en 11 meer als Nice.
 • Karolina Goliat staat met Marcq-en-Barouel na 21 van de 26 wedstrijden met 29 pt op een negende plaats.
 • Els Vandesteene heeft geen vaste basisplaats meer bij Paris St.- Cloud. Haar team staat met 11 pt op een twaalfde plaats.

Italië

 • Stijn D’Hulst staat met Civitanova na 20 wedstrijden met 51 pt aan de leiding.
 • Vital Heynen behaalde met Perugia eveneens 51 pt maar zijn team heeft wel een wedstrijd meer gespeeld.
 • François Lecat staat in A2 met Peimar Calci na 18 wedstrijden met 33 pt op een vijfde plaats, 9 pt achter leider Siena.
 • Britt Herbots staat met Busto Arsizio na 19 wedstrijden met 48 pt op een tweede plaats, 6 pt achter Conegliano maar 10 pt voor nummer drie Novara. In de rangschikking van beste receptie-hoekspeelster staat Britt tweede met 283 gescoorde punten en 42,5 % punten gescoord in aanval. In de CEV Cup kroop Arsizio tegen het Poolse Rzeszow door het oog van de naald. Er was een golden set nodig om door te stoten naar de kwartfinale. Hier wordt Dinamo Kazan, dat Monza van Laura Heyrman uitschakelde, de tegenstander. Om door te stoten naar de halve finale zal een stunt nodig zijn want de heenwedstrijd in Kazan werd met 3-0 verloren, setstanden: 25-17, 25-12, 25-20.
 • Laura Heyrman staat met Monza met 34 pt op een vijfde plaats. In de rangschikking van beste middenspeelster staat Laura met 176 gescoorde punten op een vijfde plaats. In aanval scoorde zij 47,8 %.
 • Kaja Grobelna staat met Chieri met 27 pt op een zevende plaats. In de rangschikking van beste opposite staat Kaja met 298 pt op een vijfde plaats. In aanval scoorde zij 37,6%.
 • Lise Van Hecke staat met Cuneo met 23 pt op een tiende plaats. In de rangschikking van beste opposite staat Lise op plaats drie. In aanval scoorde zij 39,8 %.
 • Dominika Strumilo speelt met Ravenna in A2. Haar team staat na 18 wedstrijden met 32 pt op een derde plaats, 17 pt achter leider Trentino.

Polen

 • Igor Grobelny staat met Verva Warszawa na 19 wedstrijden met 51 pt aan de leiding in de Poolse competitie voor Kedzierzyn met 50 pt en Belchatow met 48 pt.
 • Kevin Klinkenberg staat met Malow Suwalki zevende met 25 pt.
 • Pieter Verhees volgt met Warta Zawircie op een negende plaats met 23 pt.
 • Tomas Rousseaux komt weinig aan spelen toe bij Resovia Rzeszow. Zijn team behaalde 21 pt en staat daarmee twaalfde.
 • Charlotte Leys staat met Budowlani Lodz met 32 pt behaald in 19 wedstrijden op een vijfde plaats. Chemic Police staat hier met 52 pt aan de leiding voor Rzeszow met 50 pt.

Turkije

 • Freya Aelbrecht staat met Türk Hava Yollari op een vijfde plaats met 33 pt behaald in 17 wedstrijden. Vakifbank en Eczacibasi staan samen met 48 pt aan de leiding. Fenerbabce volgt op drie punten. In de kwartfinale van de Challenge Cup speelt THY tegen Linz-Steg. De eerste wedstrijd werd vlot met 3-0 gewonnen in Linz. De setstanden 25-14, 25-17, 25-15 spreken duidelijke taal. Freya scoorde 3 op 7
 • Hélène Rousseaux staat met Nilüfer Bursa negende met 25 pt en in het klassement van beste aanvalsters prijkt ze op de tweede plaats.

Rusland

Sam Deroo heeft met Dinamo Moskou na 17 wedstrijden 36 pt en staat daarmee samen met Zenit Kazan op een tweede plaats. Kazan heeft wel twee wedstrijden minder gespeeld. Aan de leiding staat Lokomotiv Novosibirsk dat na 16 wedstrijden 41 pt heeft.

Griekenland

Bram Van den Dries staat met PAOK Saloniki na 13 wedstrijden op een derde plaats met 30 pt. Olympiakos staat aan de leiding met 35 pt en Panathinaikos staat tweede met 32 pt.

Roemenië

Ilka Van De Vijver staat met CSM Targoviste na 17 wedstrijden met 40 pt op een derde plaats. Alba Blaj staat eerste met 49 pt en Dinamo Boekarest tweede met 45 pt.

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: CEV en Bart Vandenbroucke