Gert vande Broek: “Trofee dankzij de steun van mijn mentoren”

Panathlon Antwerpen en PCU Antwerpen deelden deze week twee trofeeën uit. In de stijlvol gerestaureerde Kapel van de Grauwzusters – een gebouw van de universiteit  Antwerpen – mocht Gert Vande Broek dit jaar de award van Panathlon Antwerpen Sportpersoonlijkheid 2019 in ontvangst nemen. De andere trofee ging naar Marion Decrop (Biomedische wetenschappen – Ju-jitsu) die als topsportstudente de verdienstelijke sportprestaties prachtig combineert met haar studies.

Vanzelfsprekend werd er tijdens deze viering gerefereerd naar het uitgebreid palmares van succescoach Gert Vande Broek. Zijn beginjaren als speler van Vabco Mol, toen hij de passie voor het volleybal ontdekte.  Zijn eerste stappen in de Universiteit van Leuven, waar hij later prof werd. Zijn vele jaren bij Asterix Avo waar hij van de prestatieclub een opleidingsclub maakte. De ontelbare prijzen als landskampioen en bekerwinnaar. Het veroveren van vele supercups en natuurlijk de CEV Top Teams Cup in 2001. De Yellow Tigers kwamen ook aan bod. Hoe het professionalisme – eerst in de club en later bij het nationale volleybalteam – werd geïntroduceerd. Er werd ook teruggeblikt naar zijn taken als chef sport bij het kabinet van Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport, met het meer inhoudsgericht werken en het stimuleren van de groeiende topsportcultuur in Vlaanderen. In verband met fair-play prijzen was Gert Vande Broek niet aan zijn proefstuk toe. Hij won in 2013, toen de Yellow Tigers brons veroverden op het EK, de fair-play trofee van het CEV. In 2014 kreeg hij een soortgelijke prijs in Wallonië.

“Ik denk dat ik deze trofee te danken heb aan mijn verdienste op beleidsvlak in het kabinet Sport, op onderzoeksvlak als prof aan de Universiteit van Leuven en op sportief vlak als trainer-coach bij Asterix Avo en de Yellow Tigers”, glundert Gert Vande Broek met de bloemen en de trofee in zijn handen.

“Er is één rode draad die door mijn carrière loopt. Mijn mentoren hebben mij ongelooflijk geholpen. Aan hen heb ik veel te danken. Eerst was er Jan Geboers, mijn jeugdcoach bij Vabco Mol. Hij deed een fantastische job en dankzij zijn inspirerende rol ben ik later de weg als trainer-coach ingeslagen. Mart Buekers was mijn prof in Leuven én hij was trainer-coach bij het toenmalige Asterix Kieldrecht. Hij heeft mij naar die volleybalclub gebracht en zo is het allemaal begonnen. Ook Bart Vanreusel, van de faculteit Bewegings- en Revalidatiewetenschappen, prof Sportsociologie en voorzitter van de Vlaamse Sportraad heeft mij ontzettend veel bijgebracht en geholpen in mijn loopbaan. Karel Van Eetvelt, een jaargenoot op het sportkot in Leuven, ex-gedelegeerd bestuurder bij Unizo en CEO van Febelfin, nu CEO bij voetbalclub Anderlecht, heeft mij de tip gegeven om met minister Philippe Muyters samen te werken. Al deze mensen – ook minister van Sport Philippe Muyters natuurlijk – hebben een bijzondere invloed gehad. Zij waren mijn mentoren en mijn voorbeelden.”

“Ik heb steeds getracht om op integere wijze de verschillende jobs uit te voeren”, vervolgt Gert Vande Broek. “Misschien is het daarom dat ik deze fair-play prijs heb gewonnen. De taak om de nationale ploeg te blijven motiveren is ontzettend zwaar. De combinatie club en Yellow Tigers is zeer belastend voor de speelsters. Ik heb een paar weken geleden een keuze kunnen maken om een andere stap in mijn trainerscarrière te zetten. Ik ben niet ingegaan op de meest lucratieve aanbieding die ik ooit gekregen heb. Ik stond heel dicht bij een volgende stap in mijn loopbaan maar heb het niet gedaan, omdat ik mijn engagement ten opzichte van deze speelstersgroep niet wou doorbreken.”

Tekst: Walter Vereeck