Twee succesrijke teams tegen mekaar in bekerfinale vrouwen

Frank Thieleman, de PR-verantwoordelijke van Asterix Avo Beveren dook fors in de geschiedenis van het volleybal – dat is wat anders dan duiken op een volleybalveld – en hij stelde vast dat de bekerfinale bij de vrouwen zal gespeeld worden door twee ploegen die een rijke historiek hebben opgebouwd tijdens de voorbije decennia.

“Hermes Rekkenshop Oostende won vorig jaar de Beker van België en bracht zo haar totaal van bekeroverwinningen op zes. Haar rijke volleybalverleden, ook wat de landstitels betreft, situeert zich vooral in de vorige eeuw. De jaren zeventig, tachtig, zeg maar. Maar wel met tien titels op een rij en vier maal dubbele winst met het kampioenschap en de beker in hetzelfde jaar”, begint Frank Thieleman met zijn uitgebreide opsomming.

“Asterix Avo Beveren heeft ondertussen – met haar eerste bekerwinst in het jaar 1995-1996 – al vijftien keer de ‘Belgian Cup’ in de lucht mogen steken. De club kwam vanaf 1990 in de ereklasse bij de vrouwen. Ze wonnen ondertussen tien keer de dubbel (beker + titel) en stonden 21 keer in de finale van het kampioenschap én 21 keer in de finale van de Belgische beker.

Wat het aantal landstitels betreft: beide topteams zijn elk al dertien keer tot Belgisch kampioen gekroond. Ook op Europees vlak hebben de beide bekerfinalisten een indrukwekkende lijst opgebouwd. Oostende heeft 78 Europese matchen op de teller. Asterix Avo is straks, vlak na de bekerfinale (met hun heen- en terugwedstrijd in de kwartfinale van de CEV Cup tegen SSC Palmberg Schwerin) aan haar 138ste en 139ste internationale wedstrijd toe na twee recente vijfsetters tegen de kustploeg. Bij het overzicht van die confrontaties in Europa steken voor het toenmalige Asterix Kieldrecht de twee medailles – goud CEV Top Teams Cup 2001 en zilver CEV Capital Challenge Cup 2010 – er bovenuit.”

De beide clubs kijken echter niet achterom, maar richten hun focus resoluut vooruit op deze bekerfinale in het Antwerpse Sportpaleis. De mensen in Oostende kennen nu de impact van de bekerwinst en welke publiciteit dit oplevert. Vorig jaar wonnen zij de finale tegen Michelbeke. Ze dromen aan de kust luidop van een tweede Belgische beker op rij. Dat zal een fantastisch afscheid zijn voor hun trainers en de verschillende speelsters die de club na dit seizoen verlaten. De ‘gouden driehoek’ Biebauw – Coolman – De Tant, waarrond de recente successen gebouwd werden, zal vanaf volgend jaar niet meer aan de kust te bewonderen zijn.

Voor bekerwinst moet je bij Jasmien Biebauw zijn. Dat weet men bij Hermes maar al te goed. Zij krijgt – wat ons betreft – de titel van ‘Miss Belgian Cup’. Reken maar uit: de ervaren spelverdeelster was acht keer bekerwinnaar met zelfs zeven bekerfinales op rij en zondag is zij aan haar negende bekerfinale toe.

Asterix Avo – de club heeft tonnen ervaring in bekerfinales – beseft dat de eindstrijd voor de Belgische beker met geen enkel duel, met geen andere confrontatie kan vergeleken worden. Volley Magazine vermeldde vroeger reeds dat de kustploeg en de ploeg uit het Waasland dit seizoen in de supercup, de competitie en de CEV Cup tegenover elkaar stonden. We plaatsen even de oefenwedstrijd in het voorbereidingstoernooi van Frasnes er niet bij. Binnenkort volgen op de laatste speeldag nog een competitiematch en daarna de play-offs.

Dat de Beverse club de Supercup pakte, dat Oostende de competitiematch won, dat de twee Europese wedstrijden telkens op een nipte vijfsetter eindigden, het telt allemaal niet meer mee wegens de erg speciale omstandigheden in een bomvol Sportpaleis. In de Antwerpse sporttempel gelden andere wetten. Het opvangen van blessures, de beheersing van de zenuwen, de vorm van de dag,… het zijn echt geen clichés. Het zijn de harde feiten – “the fear of missing out “ – die zullen bepalen wie er wint of wie verliest.

Tekst: Walter Vereeck

Foto’s: Bart Vandenbroucke