Lindemans Aalst met volle focus naar de bekerfinale

Zondag 16 februari is D-day voor de Belgische bekerfinalisten. Regulier kampioen Lindemans Aalst bekampt nummer twee Knack Roeselare en bekerabonnee Asterix Avo Beveren vecht het uit met Rekkenshop Hermes Oostende. De kustploeg speelt haar tiende finale. Het Sportpaleis gaat helemaal plat voor de twee clashes om 14u (mannen) en 17u30 (vrouwen). We pleegden een belletje naar de Aalsterse coach Johan Devoghel en secretaris Lieven Van der Wulst.

Volley Vlaanderen heeft een prachtige randanimatie gepland met een ‘Club Inspiration Day en een clinic van zijne eminentie Emile Rousseaux over de coachlicentie A en B. Als pareltje volgt de heel aparte ‘KIDS VIP’ onder de welluidende benaming ‘StarsOfTheFuture’. Een event voor de jeugd. Kortom: 16 februari krijgt alle allures en een dito omkadering voor een onvergetelijke volleybalbeleving.

Willen de finalisten ook hun duit in het zakje doen?

Lindemans-coach Johan Devoghel: “Ja, graag. We zullen ons bestje beentje voorzetten. Wij gaan voluit. Met de volle focus na het behalen van de reguliere titel in Achel.”

Was Tectum Achel een goede generale repetitie voor komende zondag?

“Je slaat de nagel op de kop. We hebben in Noord-Limburg hard moeten knokken. Zo’n strijd verwacht ik ook in Antwerpen. Ik bespeurde in Achel enige wisselvalligheid. Die moet er zo snel mogelijk uit. De reguliere slotmatch had korter gekund. Maar op verplaatsing is het soms lastig voor ons. Gelukkig kon ik terugvallen op een meute uitstekende invallers. Met Roeselare als tegenstander staat er overigens nog een rekening open. Twaalf maanden geleden ondergingen we in de bekerfinale de wet van de sterkste in vier sets tegen uitblinkers Hendrik Tuerlinckx en Matthijs Verhanneman. En ik ben ook nu op mijn hoede: we leden in de reguliere competitie twee nederlagen in veertien wedstrijden. Je mag raden tegen wie: tegen de West-Vlaamse pletwals. Greenyard Maaseik kreeg tegen ons twee keer geen kans. Maar wat voor de Limburgers niet lukte, dat realiseerde Knack dus wel tegen ons. Twee op twee. Heel verrassend. Ik moet dus oplossingen bedenken.”

Even blikken we terug in het verleden. Vier bekers heeft Lindemans Aalst (°2016) voorheen Asse-Lennik en VC Lennik, in zijn trofeeënkast na winst in 1985 onder de Tsjechische coach Pavel Tresnak, in 1992 en 1993 met een dubbelslag onder de verrassende Marc Spaenjers en de laatste zege dateert van 2015 tegen Antwerpen onder Johan Devoghel. Asse-Lennik speelde vijf jaar terug voor het eerst in het Sportpaleis De club werd gesticht in 1967, draait sinds 1984 zesendertig seizoenen mee in eredivisie en veroverde de landstitel in 1987 en 1988.

Johan Devoghel: “Die finale van ’93 in zaal Forum in Aalst staat op de netvliezen gebrand. Drie-nul voor Opel Lennik tegen Maaseik, 15-0 in de derde set. Ik was toen jonge supporter. Onwaarschijnlijk hoe Delfosse, Delanghe, Demeersman, Baetens en de Canadezen Greves en Paddock dat allemaal klaarspeelden. Die finale werd bijna niet gespeeld, omdat de club in financieel zwaar weer zat. Marc Spaenjers kreeg ons zo ver dat we toch tussen de lijnen kwamen. Naderhand zou wijlen Maurice Van Snick het team weer vlot trekken. Via de overstap in ’97-’98 naar hal Molenbos in Zellik. Huidig voorzitter Jan Luppens wist in 2010-2011 op zijn beurt een tweede kritische situatie recht te trekken.”

De verhuis naar Molenbos had helemaal geen uitstaans met club Zellik zelf of toch?

Lieven Van der Wulst, oud-speler van Liedekerke, rolde via zoon Maarten eerst in het jeugdbestuur: “Neen, Zellik had eerst Voorwaarts Ternat opgekocht en kwam in zijn laatste bestaansjaar onder headcoach wijlen Erwin Croes bij ons aankloppen. Ze hadden de bekerfinale verloren tegen Maaseik. Eerder wilden ze onze topvedette Johan Baetens aantrekken. Maar door zijn jammerlijk heengaan is er dat nooit van gekomen. Sommigen denken dat we gefusioneerd zijn met Zellik. Niets is minder waar: Het huidige Lindemans Aalst speelt nog altijd onder het oude stamnummer van VC Lennik.”

Maaseik en Roeselare speelden vaak voor grote boeman?

Van der Wulst: “Ja, we verloren in 2000 in Luik tegen Maaseik. Ook in 2005 in Bree lukte het niet onder coach Gewehr met Van Goethem, Joosen, Ricardo De Paula en ondermeer Tom Schrijvers. Het jaar 2015 leverde eindelijk onze vierde voltreffer op. Dat was zeer lang geleden. De ploeg ging toen op afzondering en had zich optimaal opgeladen voor de finale. Je voelde het dat de jongens koste wat kost die keer zouden winnen. En jawel, we domineerden vanaf het eerste punt en wonnen vrij gemakkelijk met 3-0. Onze Nederlanders draaiden super: Andringa op receptie-hoek (nu bij het Poolse Olsztyn), hoofdaanvaller Robin Overbeeke (nu bij Paris Volley), Diefenbach (ex-Montpellier, ondertussen gestopt) en libero Daan Sparidans (inmiddels ook gestopt). Antwerpen kreeg met de Fransman Moureau, de Nederlandse spelverdeler Van Harskamp, Dennis Deroey (nu Knack Roeselare) en Tom Van Walle geen schijn van kans. We speelden ook al vier keer Champions League in een periode van ruim 20 jaar Europees. In de CEV Cup hopen we af te rekenen met het Kroatische Mladost Zagreb in zaal Schotte. Dat moet een hoogdag worden. Ik vind dat onze schare supporters in Aalst zich gaandeweg uitbreidt.”

Lindemans Aalst wil de lange zegereeks van Knack Roeselare afbreken. Geen vijf op een rij voor de West-Vlamingen?

Johan Devoghel: “Dat is de bedoeling. Maar ‘een makkie’ wordt het niet. Roeselare vervroegde zijn laatste reguliere interclub tegen Waremme naar de midweek en speelt zijn CL-match tegen VfB Friedrichshafen af op dinsdag 11 februari. Ze kunnen iets meer rust inbouwen. Wij treden op woensdag 12 februari aan in de return van de achtste finales van de CEV Cup tegen Mladost Zagreb. Op Kroatische bodem drukten we zonder veel overschot 2-3 af: 13-15 in de tiebreak. Ik hoop uit de grond van mijn hart dat wij kunnen doorstoten naar de kwartfinales. Dan wacht wel een zware en zeer dure reis naar het Russische Novosibirsk in Siberië. Maar met de kwalificatie bij de laatste acht op zak kunnen we met een onbeschadigd mentaal front de bekerfinale aanvatten.”

Vergelijkende indrukken (pluspunten)

Lindemans Aalst

+ Spelverdelers Markkus Keel en Seppe Vanhoyweghen kunnen complementair vlot afwisselen.

+ Simon Van de Voorde biedt zekerheid en stabiliteit in het midden. Twan Wiltenburg en Tim Smit moeten het Knack-geweld bedwingen.

+ Veel opties op receptie-hoek met Janusz Gorski, kapitein Staszewski, de wendbare Pool Jacub Rybicki en niet te vergeten ‘joker’ Gertjan Jakke Claes (ex-Knack), altijd goed voor enkele lucratieve aces.

+ Opposites: de Fin Samuli Kaislasalo mept er niet langs. Met als back-up Jeroen Oprins.

+ Jonge libero Tim Verstraete. Hij is uit het goed hout gesneden. Klepper met verbazingwekkend veel inzet. Heel beweeglijk. Wellicht krijgt hij zware West-Vlaamse opslagdruk te verduren.

+ Enthousiaste ‘zevende man’.

Knack Roeselare

+ Zeer constant in de passing met Brett Walsh en Sander Depovere. Meer ervaring in topevents.

+ Twee Canadezen  – Brett Walsh en Daniel Jansen Van Doorn – in de flow van de Olympische Spelen in Tokio.

+ Taai en hoog middenblok met Pieter Coolman, Rune Fasteland en blokmachine Daniel Janssen Van Doorn.

+ Op de libero: Dennis Deroey, ervaren rots in de branding.

+ Sterke kerels op receptie-hoek: de slim aanvallende Griekse powerboy Andreas Fragos, vaste waarde Matthijs Verhanneman,youngsters Mathijs Desmet en Stijn Van Schie.

+ Opposite: ‘straffen’ Hendrik Tuerlinckx met de Amerikaanse springveer Joseph ‘Joe’ Norman in zijn spoor.

Wie rijft de beker 2020 aan boord? De pronostieken zijn geopend.

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke