BDO Haasrode Leuven is vrij uniek qua structuur en telt 39 ploegen

Fusieclub BDO  Haasrode Leuven, een club met een schitterende jeugdwerking , heeft een grote uitstraling in de Leuvense regio, speelt voor het tweede jaar op rij in de achtste finale van de Challenge Cup bij de mannen en is  tevens een kandidaat om de play-offs met vier te spelen in de nationale competitie.  De vrouwenploeg doet het ook niet slecht en draait mee vooraan in liga B.

VHL is in 2011 ontstaan uit een fusie tussen Volley Groot Leuven en VC Haasrode. Deze laatste club had in de vorige periode reeds tweemaal jojo gespeeld tussen eredivisie en eerste nationale. Volley Groot Leuven was meer gefocust op het vrouwenvolleybal.

Advocaat Jan Goedhuys, sinds 1997 reeds voorzitter van Haasrode, werd tevens voorzitter van de fusieclub en kreeg een ganse reeks enthousiaste medewerkers  ter zijner beschikking, bij wie de huidige CEO van Ageas, Bart Desmet , zeker de meest gekende was.

Oorspronkelijk bestond het kernbestuur uit tien personen maar zeer snel werd werk gemaakt van een professionele uitbouw. Er werd een organigram opgesteld waarbij de taken perfect verdeeld werden. De dagelijkse leiding kwam in handen van het viertal Jan Goedhuys, Bart Desmet, Roland Thonnon en Luc Van Isterdael. Vanaf dit jaar namen zij de gewoonte aan om elke maandag om 8u30 in een conference call een evaluatie te maken van de voorbije week en de initiatieven voor de volgende week te bespreken.

Groeien als club kan natuurlijk alleen maar als er voldoende financiële middelen zijn. Het aantrekken van sponsors die de filosofie en doelstellingen van de club, zijnde niet alleen topsport maar tevens  kwaliteit bieden in de opleiding en  een warme en familiale  club zijn,  was een belangrijke factor. Om dit laatste te bereiken werden een ganse reeks initiatieven genomen om iedereen te club beter te leren kennen en de ganse familie te betrekken bij de werking van de club. Met het accountants- en consultingbureau BDO, met de beveiligingsgroep SERIS, met Golazzo Energy Lab en AGEAS werden hierover concrete afspraken gemaakt. Hier kwamen dan nog een ganse reeks degelijke sponsors bij .

Tevens werden  nog een  reeks andere initiatieven gelanceerd om geld in het laadje te brengen. Zo organiseert VHL elk jaar een groot  event. Dit kent een massale belangstelling. Er wordt  met absolute toppers gesproken over business, politiek en sport . Dit jaar draaide het vooral over het WK wielrennen dat volgend jaar plaats grijpt in Leuven. Eddy Merckx, Johan Museeuw, Patrick Lefèvre, Bob Verbeeck, burgemeester Ridouani en nog enkel andere autoriteiten namen aan dit gesprek deel. Niet minder als 620 personen waren aanwezig in de Brabanthal. Vijftig bedrijven hadden een tafel gehuurd voor 10 personen, kostprijs 1150 euro.  Het jaar voordien waren Roberto Martinez, Nina Derwael en Johan Thijs van KBC bij de sprekers.

De laatste jaren is BDO Haasrode Leuven een vaste waarde geworden bij de mannen in liga A. De jongere talenten werden omringd door ervaringrijke spelers zoals Gert Van Walle en Seppe Baetens die voor meer stabiliteit moeten zorgen in de prestaties van het team. Kris Eyckmans,  actief in de volleybalschool van de VVB en assistent van Dominique Baeyens bij onze Red Dragons, is reeds zeven jaar actief als trainer en  verantwoordelijke voor de uitbouw van het fanionteam. Vijf jaar geleden heeft hij met het bestuur als doelstelling voorop gezet elk jaar een stap vooruit te zetten en dus beter te doen. Om dit te bereiken werd een uitgebreide staf  bestaande uit ambitieuze, intelligente en gemotiveerde mensen samengesteld om de kwaliteit en het volume van de trainingen te kunnen garanderen.

In het totaal worden elke week negen trainingen georganiseerd : vijf baltrainingen en vier fysieke trainingen. Van de vijf baltrainingen gaan er drie ‘s namiddags en twee ’s avonds  door. De fysieke trainingen grijpen ’s morgens plaats en  staan onder de leiding van Fons Vrancken, die een CV heeft van hier tot in Tokio. Deze zomer neemt hij ten andere met wereldkampioen Polen als assistent van Vital Heynen aan de OS in Tokio deel.  BDO Haasrode Leuven is ook de  enige ploeg in eredivisie die reeds zeven jaar samenwerkt met een sportpsycholoog.

De doelstelling is duidelijk : met de ganse staf de werking van een topclub  benaderen en dit met een budget dat  maar 1/3de is van de Belgische topclubs.                                                                           “Ons streefdoel is natuurlijk dat zoveel mogelijk spelers op alle trainingen kunnen aanwezig zijn. Voor onze zes studenten lukt dat meestal wel. De werkende mensen leveren hiervoor speciale inspanningen zodat we toch wel altijd met minstens negen mensen op training aanwezig zijn. In de baltraining maken we onderscheid tussen development en performance momenten. Bij de ontwikkelingsmomenten worden zaken uitgetest en mogen er fouten gemaakt worden, bij de performancemomenten zijn fouten niet meer toegelaten.

Het sportieve doel dat we met deze groep in het begin van het jaar gesteld hebben, was een vierde of vijfde plaats veroveren in de reguliere competitie om in de volgende fase de top drie te vermijden en zich dan in een “the best of three”  te kwalificeren voor de play-offs. We zijn een typische Belgische ploeg die kansen biedt aan jonge spelers die we willen laten doorgroeien.  We maken met hen wel de volgende afspraak : als ze bij ons vast in de basis staan, vertrekken ze pas naar een andere ploeg als ze ook daar vast in de basis komen,” licht coach Kris Eyckmans toe.

BDO Haasrode Leuven heeft niet minder dan 37 teams  in competitie : 7 mannenteams, 6 vrouwenteams,  12 teams bij de jongens en  12 teams bij de meisjes. Hierbij komen nog twee recreatieteams. In het totaal telt de club 433 leden of 374 spelers en 59 vrijwilligers. Dit zal wel vrij uniek zijn in België.

  • De jeugdwerking is gebaseerd op vier fundamenten :                                                                   
  •    1. De individuele noden primeren op de ploegnoden;                                                                         
  •   2. De volleyballeeftijd primeert op de kalenderleeftijd;
  • 3. Het samenhouden van de groep is ondergeschikt aan het doorgroeien van het individu;
  •   4. Het groepsengagement is belangrijk maar loopt steeds over een seizoen.

De jeugdspelers worden onderverdeeld in opleidingsniveaus, die rekening houden met motorische, technische en tactische vaardigheden.    

Dat deze methode  succes heeft bewijzen de resultaten die vorig jaar met de jeugd behaald werden en vrij uniek zijn in België.

In Vlaams Brabant werd de titel veroverd in niet minder dan zes categorieën, nl. bij de U17, U15 en U13 jongens en bij de U15, U13 en U11 meisjes.

In de Champions League jeugd werd de titel veroverd bij de U17 jongens.                                              In de Vlaamse kampioenschappen won men goud bij de U15 en U13 jongens en bij de U15 meisjes.                                                                                                                                                         
In de Belgische kampioenschappen was BDO Haasrode Leuven kampioen bij de U17 en U13 jongens en bij de U15 meisjes. De club was tevens vice-kampioen bij de U15 jongens.

Tekst: Fernand Walder