Franse mannen en Turkse vrouwen naar de Spelen

Moesten de Red Dragons een beetje gefrustreerd het olympisch kwalificatietoernooi in Berlijn verlaten omdat ze – ondanks enkele goede mogelijkheden – geen set konden winnen van Duitsland of Slovenië, dan was de ontgoocheling wellicht nog groter bij de Yellow Tigers. Enkele vingertoppen verwijderd van een zege tegen Duitsland en na een schitterende terugkeer tegen Turkije pas verloren in de tiebreak en dan daarna zien dat Duitsland en Turkije de finale speelden in Apeldoorn. Het deed toch een beetje pijn. Bij de mannen greep uiteindelijk Frankrijk het laatste olympisch ticket, bij de vrouwen deed Turkije het hen na. Opmerkelijk: een toernooi organiseren voor veel geld – Duitsland in Berlijn, Nederland in Apeldoorn – biedt dus geen garantie op winst!

Onze Red Dragons konden zich dus niet plaatsen voor de halve finale van het olympisch kwalificatietoernooi. Zowel tegen Slovenië als Duitsland werd in de poule met 3-0 verloren hoewel ze in beide wedstrijden tweemaal dicht bij setwinst kwamen. Na een fel betwiste wedstrijd werd tegen Tsjechië wel de laatste plaats vermeden. Ook dat werd een dubbeltje op zijn kant want de tweede set werd met 28-26 gewonnen en de vijfde set met 19-17. Jolan Cox was topscorer met in aanval 34 op 57. Onze middenaanvallers Arno Vandevelde en Wout D’Heer scoorden ook uitstekend met allebei 8 op 11. 

In de eerste halve finale leek Slovenië na twee sets aardig op weg naar de finale. Frankrijk herpakte zich echter volledig en wist de volgende sets met 25-14, 25-21 en 15-9 te winnen. In de andere halve finale schakelde Duitsland Bulgarije uit via 3-1 (25-20, 25-23, 20-25, 25-23). In de finale verzekerden de Fransen van coach Laurent Tillie zich van een ticket voor Tokio. Duitsland werd verslagen met 3-0 (25-20, 25-20, 25-23). Een half fitte Grözer was met 20 punten topscorer van de wedstrijd. De Franse opposite Jean Patry lukte wel 4 aces en Le Goff 6 kill bloks. De vier Europese teams die dus naar Tokio mogen, heten Italië, Polen, Rusland en Frankrijk.

Ook onze Yellow Tigers konden niet doorstoten naar de halve finale. De eerste wedstrijd tegen Duitsland in de poule was, na de nederlaag van Turkije tegen Duitsland, reeds uiterst belangrijk. Zowel in set 1 als in set 2 was de overwinning binnen handbereik. Uiteindelijk werden deze sets met 33-31 en 26-24 verloren. In de derde set werden dan enkele wedstrijdballen gered. Een gelijk opgaande vierde set verloren met 25-22 bleek uiteindelijk het einde. Na winst tegen Kroatië zou een zege tegen Turkije nog altijd toegang geven tot de halve finale. Onze Yellow Tigers vochten als echte tijgers. Een 2-0 achterstand werd goedgemaakt maar de tiebreak werd met 15-10 verloren. Britt Herbots was topscorer met 22 punten.                                                           Grote ontgoocheling in Apeldoorn wanneer in de halve finale gastland Nederland met 3-0 de duimen moest leggen tegen Duitsland: 27-25, 25-23, 25-22. In de andere halve finale versloeg Turkije Polen met 3-2. Het team van Guidetti moest hiervoor in de vierde set wel vijf matchpunten neutraliseren. Zelfs die zware wedstrijd had geen invloed op de prestaties van de Turkse vrouwen in de finale. Dankzij de opslagen van Meryem Boz, de speelster met de blauwe haren, en het stevig blokwerk van Eda Erdem, lieten ze Duitsland gewoon kansloos: 25-17, 25-19, 25-22. Italië, Rusland, Servië en Turkije zijn de Europese deelneemsters aan de Spelen.

Bij de U18 speelde onze nationale selectie bij de jongens een kwalificatietoernooi voor het EK.     Dit toernooi ging door in Palencia (ESP). Onze boys klopten Spanje, Portugal, Nederland en Duitsland maar moesten in Frankrijk, vorig jaar Europees kampioen bij de U17, hun meerdere herkennen. Vermits alleen de eerste rechtstreeks geplaatst was, wacht hen nu in april een tweede ronde.

Onze meisjesU17 haspelden een kwalificatietoernooi voor het EK af in Viano do Castelo (POR). Ook hier kwalificeerde alleen de winnaar zich rechtstreeks voor het EK. Zeven landen namen hieraan deel onderverdeeld in twee poules. Onze meisjes speelden in een poule met vier landen. Tegen Duitsland en Frankrijk wonnen ze met 3-0, tegen Italië werd nipt met 3-2 verloren. In de halve finale was Nederland de tegenstander en tegen hen werd met 3-1 verloren (25-15, 25-23, 24-26, 25-20). In de strijd voor de derde plaats werd Spanje vlot met 3-0 verslagen: 25-18, 25-15, 25-19. Het ticket voor het EK ging naar Italië dat in de finale Nederland met 3-0 versloeg (25-17, 25-18, 25-19).

                        De volgende wedstrijden in de Europabekers komen eraan

Champions League

Onze twee Belgische vertegenwoordigers bij de mannen staan einde deze maand dadelijk voor een uiterst moeilijke opdracht om nog kans te maken op een volgende ronde.

Knack Roeselare wacht een superzware maand januari met competitiewedstrijden tegen Maaseik en Aalst gevolgd door de verplaatsing naar de Poolse landskampioen Kedzierzyn. Positief is dat Hendrik Tuerlinckx opnieuw volop mee aan het trainen is en normaal speelklaar zal zijn. Pieter Coolman revalideert voorlopig nog van zijn knieblessure. Geen gekwetsten bij Greenyard Maaseik dat voor de uitdaging staat om de stunt van de heenmatch tegen Zenit Kazan te herhalen. De voorafgaande competitiewedstrijden in Roeselare en thuis tegen Achel zullen belangrijk zijn voor de mentale instelling voor de wedstrijd in Rusland.

Voor Perugia van Vital Heynen lijkt de kwalificatie voor de volgende ronde al binnen. Zijn team heeft immers al 6 punten voorsprong op de tweede. Als in de resterende drie wedstrijden nog 4 punten veroverd worden, ligt de eerste plaats mathematisch vast.

Bij de vrouwen is nog één Belgische speelster actief in deze Cup. Celine Van Gestel heeft met Allianz Stuttgart een mooie uitgangspositie voor de terugronde. Allianz heeft immers 7 punten, twee meer als Novara en Commercecon Lodz. De volgende wedstrijd op 23/1 in Novara zou wel eens beslissend kunnen zijn voor de eerste plaats.

CEV Cup

Bij de vrouwen krijgen we in de achtste finales toch wel iets speciaals. Hermes Rekkenshop Oostende en Asterix Avo Beveren moeten in een onderlinge confrontatie uitmaken wie doorstoot naar de kwartfinale. Oostende speelt eerst thuis op 22/1.

Twee Belgische vrouwen zijn met hun team ook nog actief in deze 1/8ste finale. Laura Heyrman speelt met Saugella Monza tegen Dynamo Kazan en Britt Herbots speelt met Busto Arsizio tegen Rzeszow.

Bij de mannen wordt Lindemans Aalst geconfronteerd met Mladost Zagreb dat bye was in de vorige ronde. De laatste resultaten van Aalst laten hier het beste hopen.

Matthias Valkiers speelt met United Volleys Frankfurt tegen Arkas Izmir.

Challenge Cup

BDO Volley Haasrode Leuven krijgt Penzügyör Boedapest als tegenstander. Dit team speelt met een Braziliaanse libero en en Braziliaanse receptie-hoek speler. Opnieuw wordt alle moeite gedaan om tijdens de terugwedstrijd op 12/2 in de Sportoase te Leuven met de steun van een bomvolle zaal de kwalificatie voor de volgende ronde te verzekeren.

Bij de vrouwen zal Freya Aelbrecht proberen zich met THY Istanbul te plaatsen voor de kwartfinale tegen het Roemeense CSM Lugoj.

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: Bart Vandenbroucke/ CEV