Knack Roeselare organiseert eerste International Volley Trophy

Red Dragons te gast in demo tegen Egypte

Knack Roeselare gaat vrijdag, zaterdag en zondag het toernooi van ‘De Witte Molen’ of het Flanders Volley Gala in Sint-Niklaas achterna. Dat event staat op netvlies gebrand van menig volleyballiefhebber. Organisator Marc Pincé en zijn ploeg haalden topteams uit alle continenten naar het Waasland. Brazilianen, Amerikanen, Australiërs, Italianen, Chinezen en dies meer. Duizenden sportliefhebbers zakten af om een bont allegaartje wereldvedetten uit Europa en alle andere continenten van de wereld aan het werk te zien.

De sfeer in de stedelijke sporthal van Sint-Niklaas steeg tot het zenit. Het waren memorabele hoogdagen voor het volleybal. “Precies die ambiance willen we weer oproepen met onze eerste ‘International Volley Trophy’”, zegt Johan Eeckhout, de gedreven public relationsman van Knack Roeselare. “Inderdaad, de kalender zit barstensvol. Zo moeten we onze spelverdeler Brett Walsh en middenman Daniel Janssen Van Doorn afstaan aan Canada voor hun olympische kwalificatie in Vancouver. Hendrik Tuerlinckx wordt opgeëist door de Red Dragons voor dezelfde campagne begin januari in Berlijn. We kunnen Hendrik, op voorwaarde van herstel, en de andere Belgen op zondag 29 december in Schiervelde aan het werk zien in een vriendschappelijke interland (16u30) tegen Egypte, dat ook zelf in hoofdstad Caïro één van de resterende vijf olympische kwalificaties organiseert.” Overigens wordt Egypte gecoacht door de Nederlander Guido Vermeulen.

De kalender lijkt al jaren te kraken onder de overbelasting. Blessures strooien gruis in de machine. Akkoord?

Johan Eeckhout: “Misschien wel. Maar in de materie van een beter gespreide kalender moeten de nationale bonden, de Europese CEV en de FIVB hun verantwoordelijkheid nemen. De druk ligt momenteel zeker heel hoog voor veel spelers. Hendrik Tuerlinckx (teen) en Pieter Coolman (knie) hebben problemen, dat klopt. We verloren zo Europees tegen het Poolse Kedzierzyn-Kozle en ook bij VHL Leuven. Maar we zijn gelukkig afgelopen week door de valkuil gesparteld die Decospan Menen heet: 2-3. De grensploeg onder hoede van Frank Depestele lijkt stilaan uit het dal te kruipen. Toch wil ik onze eerste League Trophy warm aanbevelen. Ook omdat andere jongens zoals Sander Depovere of Stijn Van Schie, Mathijs Desmet en Rune Fasteland zich kunnen tonen.  Met zijn ruime spelerskern moet Knack de komende hindernissen kunnen nemen. En ja, er is in Schiervelde heel zeker topvolley te beleven. Ik ervaar veel sportief en organisatorisch enthousiasme. En we leggen ook een link naar het verleden: Yves Cnudde (Witte Molen) keert bij ons terug in zijn vroeger functie als toernooidirecteur.”

Graag ook je oordeel over het verloop van de Europese CL-campagne?

“We wonnen vlot bij het Duitse VfB Friedrichshafen. Dan bleek Kedzierzyn-Kozle veel te sterk. Het was cruciaal voor het vervolg van onze campagne in de Champions League dat we 2-3 uit de brand konden slepen in Novi Sad (Ser). Het laatste woord is voor de kwalificatie voor de kwartfinales dus nog niet gevallen. Coach Steven Vanmedegael is voor twee seizoenen verlengd. Hij heeft zonder probleem iedereen van het bestuurscomité overtuigd van zijn kwaliteiten. Zo mag hij als vorm van vertrouwen zijn werk twee seizoenen verder zetten. Hij kan op die manier zijn eigen stempel drukken en nog meer uit de schaduw treden van de legendarische Emile Rousseaux.”

Laat jij je licht even schijnen op de vijf andere deelnemers  van de International Volley Trophy naast Knack.

TOURS VB (Fra)

Johan Eeckhout: “Dit is een gevestige waarde. Vijf supercups, acht titels, negen bekers. Winst van de CL in 2005 en de CEV Cup in 2017. Boeiend nevenaspect: het wordt een weerzien met onze vroegere Spaanse spelverdeler Angel Trinidad de Haro. Andere kleppers zijn Kameroener Nathan Wounembaina, de Est Timo Tammemma en de Let Hermans Egleskalns. Jongens die in de Belgische Liga hebben gespeeld. Andere topper is de Kroaat Konstantin Cupkovic. Ze spelen in de huidige CL in poule D tegen Warschau, Benfica Lissabon en Perugia, het topteam van Vital Heynen en zijn assistent Brecht Van Kerckhove.”

CARUUR GENT (BEL)

“Hun middenman Wout D’Heer zit nu wel in de selectie van de Red Dragons. Gent verraste vorig jaar Maaseik met 2-3 in de kwartfinale van de Trofee van de Liga, ook hier in Schiervelde. Gent dwong Aalst daarna in de halve finale tot vijf sets: 2-3. Toen viel ons hun jonge Nederlander Stijn Van Schie op, die van Knack een tweejarig contract kreeg. “

*Henk Silversmet (Caruur) vult dolgraag aan. “We overleggen op regelmatige basis met het bestuur en de medewerkers van Knack. Het is geen zeer nauwe samenwerking, dat niet, maar een uitwisseling van standpunten en ideeën. Ik geef wel toe: onze buitenlanders wilden in eerste instantie sneller naar hun familie. Maar ze hebben zich loyaal opgesteld en de uitnodiging met open armen ontvangen. Kwestie van ‘fysical niveau’ en de confrontaties met onbekende teams. Anderzijds: we presteerden een jaar geleden super tegen Maaseik en ook Aalst moest heel diep gaan voor de zege. Kunnen we dat stuntwerk herhalen? Dat zou leuk zijn. Een finale Knack Roeselare-Caruur Genk betekent voor mij een fantastisch geschenk voor het eindejaar.”

 ACH VOLLEY LJUBLJANA (Slov)

Johan Eeckhout: “Dit is het vroegere ACH Bled. Landskampioen en ook MEVZA-kampioen. De ploeg is aan de slag in CL-poule B. Met tweemaal verlies, uit tegen Berlin (Dui) en de Russen van Novy Urengoy. Maar het team pakte verrassende 3-2-thuiswinst tegen de Russische kampioen Kemerovo. Via 19-17 in de belle. Die stand veroorzaakte een opwindende spanning in de slotfase van het duel op het scherp van de snee. Top is hun Servische hoofdaanvaller Bozidar Vucicevic.”

SAMEN LYCURGUS GRONINGEN (NED)

“Na Apeldoorn is Groningen het nummer twee in Nederland. Met drie titels in de periode 2016-2018. Kleppers zijn de 37-jarige Wytze Kooistra. Hij acteerde zowat overal: bij Trentino, Roma, Modena (Ita), Piraeus (Gri), Radom en Belchatow (Pol). Voorts bekend zijn Stijn Held, Frits Van Gestel en Dennis Borst. Groningen is een nuttige tegenstander voor Knack en Gent om het Belgische niveau te vergelijken met het Nederlandse. Groningen is trouwens het vroegere team van onze Stijn Van Schie, bekend in ons land van een eerste passage bij Caruur Gent. Groningen treedt aan in de CEV Challenge Cup of Europacup 3. Ze schakelden het Hongaarse Kaposvar uit en spelen de achtste finale tegen Montpellier (Fra).”

DRAISMA DYNAMO APELDOORN (NED)

“Meest bekende oud-speler is Bas Van de Goor, olympisch goud met Nederland op de O.S. Atlanta 1996. Nog meer bekend: Jelte Maan, de kapitein van Maaseik. Draisma heeft een breed palmares: twaalf titels, negen bekers, acht supercups en goud in de Top Teams Cup, nu CEV Challenge Cup. Toen baadde Nederland nog in weelde, nu is dat budgettair wel wat minder geworden. Coach is Redbad Strikwerda, topper is Jeroen Rauwerdink, ex-Piraeus (Gri). Het team speelt dit seizoen in de CEV Cup. De Britten van IBB Polonia Londen vormden allerminst een hindernis. Nu volgt de dure en zware trip naar Siberië tegen Lokomotiv Novosibirsk (Rus), dat – als referentie – het Franse VB Chaumont uitschakelde.”

********

VRIENDSCHAPPELIJK BELGIUM-EGYPTE (zo 29/12 om 16u30)

Johan Eeckhout: “Op onze derde toernooidag zijn de Belgische Red Dragons te gast voor een vriendschappelijke interland tegen Egypte. Beide teams zitten versneld in de voorbereiding op de beslissende olympische kwalificatietoernooien. Voor Belgium in Berlijn, voor Egypte in Caïro. De Belgische bondscoach Dominique Baeyens heeft beslist dat de Belgische Red Dragons op ons toernooi voor Belgium spelen en niet voor hun club. Begrijpelijk: de voorbereiding op het OKT in Berlijn (5-10 jan.) is zo kort dat onze oud-trainer niets aan het toeval wil overlaten. De Dragons spelen een dag eerder op zaterdag in de Leuvense Topsporthal aan de Tervuursevest ook al tegen Egypte achter gesloten deuren.”

Team Red Dragons

De selectie van vijftien wordt voor de interland tegen Egypte uitgebreid met een zestiende speler: jonge middenman Elias Thys van Greenyard Maaseik. De kern van 16 wordt voor het OKT in Berlijn verminderd met twee spelers.

De selectie: Stijn D’Hulst en Matthias Valkiers (pass); libero: Tim Verstraete, Jelle Ribbens, Louis Stuer; midden: Elias Thys, Arno Van de Velde, Pieter Verhees, Wout D’Heer. Hoofdaanval: Hendrik Tuerlinckx, Jolan Cox, Jeroen Oprins. Receptie-hoek: Sam Deroo, Thomas Rousseaux, Kevin Klinkenberg en Igor Grobelny.

Wedstrijdschema

Reeks 1: Ljubljana, Gent, Apeldoorn.

Reeks 2: Tours, Roeselare, Groningen.

Vrijdag 27/12

Vanaf 11u00: Ach Volley Ljubljana-Caruur Gent; om 13u00: Tours VB-Knack Roeselare; om 15u00: Caruur Gent-Draisma Dynamo Apeldoorn; om 17u00: Knack Roeselare-Samen Lycurgus Groningen; om 19u00: Ach Volley Ljubljana-Draisma Dynamo Apeldoorn; om 21u00: Tours VB -Samen Lycurgus Groningen.

*Op 27/12 ook een demo zitvolley in de annex-zaal van 10 tot 18 uur. Waregem is medeorganisator. Ook Ternat en Scabazoe Zoersel treden aan.  

Zaterdag 28/12

Wedstrijden van 15u00 tot 20u30. Verdere zifting en kruisfinales. *Ook jeugdtoernooi U15.

Zondag 29/12 (‘Best of 5’)

Om 14u00: plaats 5-6; om 16u30: Red Dragons-Egypte; om 18u30: troosting. Om 20u30: grote finale.

*Annex: toernooi U17 met ploegen uit Frankrijk en Nederland.

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke