Belgische teams en spelers succesvol in Europese bekers

Deze maand werden we geconfronteerd met wat we een historisch gebeuren durven noemen in het Belgische clubgebeuren. Zes Belgische teams hadden ingeschreven voor deelname aan een Europese beker en ze wonnen alle zes hun eerste wedstrijd. Nog straffer: vier mannenteams en één vrouwenteam wonnen op verplaatsing, vier maal zelfs met 0-3. Hoe het verder verliep en wat onze Belgen bij buitenlandse clubs presteerden kan je hierna lezen.

Champions League

 • Knack Roeselare versloeg de Duitse topper Friedrichshaven in eigen huis met een droge 0-3. Hendrik Tuerlinckx was met 18 pt topscorer. In aanval scoorde hij 14 op 26. Hierna volgde een te verwachten nederlaag tegen het Poolse Kedzierzyn. In Novi Sad werden  de kansen op een tweede plaats voorlopig veilig gesteld. Het werd wel nog even bibberen toen Tuerlinckx in de derde set uitviel wegens een blessure en een 0-2 voorsprong uit handen werd gegeven. De tiebreak werd onder impuls van Verhanneman met 15-12 gewonnen. Verhanneman was met 23 pt topscorer voor Fragkos met 21 pt.
 • Greenyard Maaseik deed het even goed. Eerst ging Maaseik in Turkije bij Halkbank Ankara met 2-3 winnen. Topscorer was Jonas Kvalen met 26 pt. In aanval scoorde hij 20 op 31. Daarna volgde in eigen huis een echte glansprestatie. Meervoudig Champions League-winnaar Zenit Kazan werd immers met 3-2 verslagen. De tiebreak was een echte thriller die eindigde op 20-18. Jastrzebski, tweede in de Poolse competitie, was hierdoor tijdens de derde wedstrijd ernstig gewaarschuwd en super geconcentreerd. Maaseik, nochtans moedig strijdend, kreeg in Polen geen schijn van kans.
 • Igor Grobelny won met Verva Warszawa de eerste wedstrijd tegen Tours met 3-0 maar verloor dan in Lissabon tegen Benfica met 3-1 en thuis tegen Perugia met 1-3. Leon Venero was hier outstanding. Hij scoorde in aanval 22 op 34. Het was ook een duel tussen twee ex-Red Dragons-coaches: Anastasi en Heynen.
 • Na 3-2 verlies in de eerste ronde bij Commercecon Lodz leverde Celine Van Gestel met Allianz Stuttgart in de tweede ronde een schitterende prestatie tegen de winnaar van de CL in 2019. Gorgonzola Novara werd immers in Stuttgart met 3-1 verslagen. Celine scoorde in aanval 9 op 22 en werd slechts één maal afgeblokt.De derde wedstrijd bij het Ukraïense Khimik Yuzhny werd met 1-3 gewonnen. Topscorer met 23 op 49 in aanval was de Amerikaanse Krystal Rivers. Celine scoorde 7 op 23.
 • Charlotte Leys speelt met Budowlani Lodz in een poule waar met de aanwezigheid van Eczacibasi en Fenerbahce een derde plaats het hoogst haalbare lijkt. De 3-1 zege n de eerste ronde tegen het Finse Salo was een aardige stap in deze richting. Charlotte scoorde in deze wedstrijd 7 op 13 in aanval. Hierna werd thuis tegen Eczacibasi en in Fenerbahce met 3-0 verloren.

CEV Cup

 • Lindemans Aalst kwalificeerde zich vlot voor de volgende ronde. Na een 0-3 zege in Doetinchem werd thuis de kwalificatie voor de 1/8ste finale tegen Mladost Zagreb veilig gesteld door opnieuw een 3-0 overwinning tegen de Nederlandse kampioen.
 • Avo Asterix Beveren won tegen Prostejov de eerst wedstrijd thuis met 3-2. In Tsjechië zag het er even slecht uit bij een 2-0 achterstand maar de volgende drie sets werd een stevige vuist gemaakt. Met 25-19, 25-19, 15-11 werd de kwalificatie veilig gesteld. Volgende ronde wacht Oostende.
 • Hermes Oostende ging eerst in Slovenië bij Nova Gorica met 0-3 winnen om vervolgens thuis de kwalificatie voor de volgende ronde te verzekeren met opnieuw een 3-0. Vermits Asterix de tegenstander wordt in de volgende ronde zijn we al zeker van een Belgische ploeg in de kwartfinale.
 • Drie Belgische speelsters waren met hun team actief in de CEV Cup. Britt Herbots had met Busto Arsizio weinig moeite met het Tsjechische Olomouc waarin nochtans vijf buitenlandse speelsters actief waren. Het werd tweemaal 3-0. Britt was zowel in de eerste als tweede wedstrijd topscoorster van haar team. In de volgende ronde wacht het Poolse Rzeszow.  Ilka Vandevijver slaagde er niet in zich met Targoviste tegen Nyiregyhaza te kwalificeren voor de 1/8ste finale. Na een 2-3 nederlaag thuis volgde opnieuw een 3-2 nederlaag in Hongarije.  Laura Heyrman schakelde met Monza Zaporizhzhya uit. Na 3-0 winst in Ukraïne volgde een 3-0 zege thuis. Tegen Dinamo Kazan wacht in de volgende ronde een zware dobber.
 • Matthias Valkiers verloor met United Volleys Frankfurt thuis de heenwedstrijd tegen  Soligorsk met 2-3, 15-17 in tiebreak. In Belarus werd de situatie echter rechtgezet en werd met 1-3 gewonnen. De volgende tegenstander is Arkas Izmir

Challenge Cup

 • BDO Volley Haasrode Leuven had een reis met hindernissen naar het Turkse Tokat Plevne waarbij zelfs een onvoorzienbare overnachting in Istanbul nodig was. In plaats van de voorziene negen uur waren ze niet minder dan dertig uur onderweg. Niettegenstaande dat won het team van Kris Eyckmans, na een moeizame 25-27 in de openingsset, de wedstrijd met 0-3. In de terugwedstrijd werd thuis voor 2000 toeschouwers de klus geklaard, hoewel moeizamer als verwacht. Het werd 3-1 met setstanden 25-19, 24-26, 25-22, 25-23 . Topscorer was Gert Van Walle met 24 pt waaronder 2 aces, 3 bloks en 19 op 30 in aanval. In de volgende ronde wacht Penzügyör Budapest. Hier spelen twee buitenlanders, namelijk een Braziliaanse libero en een Braziliaanse receptie-hoek speler.
 • Freya Aelbrecht schakeldemet THY Istanbul vlot het Spaanse 7 Palmas Gran Canaria van Tara Daerden uit via twee 3-0 overwinningen. Het Roemeese Lugoj wacht in de volgende ronde. 
 • Aziliz Divoux had met Aachen tegen het Zweedse Engelholm even weinig moeite. Aachen moet het in de volgende ronde opnemen tegen het Zwitserse Pfeffingen.

Italië boven in WK voor Clubs

Zowel voor de mannen als de vrouwen greep dit WK plaats van 3 tot 8 december.

Mannen

Slechts vier teams namen deel aan dit WK dat doorging in Betim (BRA). De formule was vrij bizar want de eerste drie dagen waren in feite een formaliteit. Iedereen speelde dan tegen iedereen alleen om te bepalen hoe de halve finales er zouden uitzien. De nr 1 speelde dan in de halve finale tegen nr 4 en nr 2 tegen nr 3. De winnaars van deze wedstrijden speelden de finale.    De rangschikking na drie dagen zag er als volgt uit : 1. Civitanova (ITA) 7pt; 2. Sada Cruzeiro (BRA) 6pt; 3. Zenit Kazan (RUS) 5pt; 4. Al-Rayyan (QAT) 0 pt.

Weinig spanning in de halve finales die allebei eindigden op 3-0. Civitanova versloeg Al-Rayyan met 25-15, 25-17, 25-22 . Yoandy Leal was met 18 pt topscorer bij de Italiaanse ploeg In Sada Cruzeiro – Zenit Kazan waren de setstanden 25-21, 25-22, 25-23. De Argentijn Facundo Conte was met 16 pt topscorer in het Braziliaanse team. Bij Kazan was dit Earvin N’Gapeth met 17 pt.

Pl 3 & 4 : Zenit Kazan – Al-Rayyan: 3-0 (25-21, 25-18, 25-17).

Pl 1 & 2: Civitanova – Sada Cruzeiro: 3-1 (25-23, 19-25, 31-29, 25-21).                        Juantorena en Yoandy Leal waren met allebei 20 pt topscorer bij Civitanova. Kamil Rychliki, twee jaar geleden nog spelend voor Maaseik, speelde de ganse wedstrijd en scoorde 7 op 16. Stijn D’Hulst viel enkele malen in. Bij het Braziliaanse team was Facundo Conte met 21 pt topscorer.

Het dreamteam zag er als volgt uit : 

Receptie-hoekspelers: Osmany Juantorena (CIV) & Facundo Conte (SC) 

Middenspelers : Robertlandy Simon (CIV) & Artem Volvich (KAZ) 

Spelverdeler : Bruno Rezende (CIV)

Opposite : Evandro Guerra (SC)

Libero : Fabio Balaso (CIV)

MVP : Bruno Rezende (CIV)

Vrouwen

Bij de vrouwen werd dit WK gespeeld in Shaoxing (CHN) en namen zoals de vorige jaren acht teams deel, onderverdeeld in twee poules van vier teams. Vier landen, namelijk Turkije, Italië, Cuba en China leverden elk twee teams. De rangschikking in deze poules zag er na drie dagen als volgt uit :

Poule A : 1. Conegliano 8 pt; 2. Eczacibasi 6 pt; 3. Guangdong Evergrande 3 pt; 4. Minas 1 pt.

Poule B : 1. Novara 7pt; 2. Vakifbank 7pt; 3. Tianjing Bohai Bank 3pt; 4. Dentil Praia Clube 1pt.

In de halve finale kregen we dus een dubbele confrontatie tussen Italië en Turkije.           De wedstrijd tussen Conegliano en Vakifbank was een fantastische thriller die eindigde met 3-2 in het voordeel van Conegliano. De setstanden spreken voor zich : 25-23, 20-25, 25-23, 21-25, 23-21. De topscoorster voor Conegliano met 38 pt was Paola Egonu. De aanvalsspreiding bij Vakifbank was veel groter. De Zweedse opposite Isabelle Haak was hier topscoorster met 23 pt.    Ook de andere halve finale tussen Novara en Eczacibasi werd beslist in de vijfde set maar hier trok het team uit Istanbul aan het langste eind. De setstanden waren 21-25, 25-23, 11-25, 25-23, 13-15. Jovana Brakocevic was met 26 pt topscoorster bij Novara, Tijana Boskovic was dit met 31 pt bij Eczacibasi.

Pl 3 & 4 : Vakifbank – Novara: 3-0 (26-24, 25-23, 25-21).

Pl 1 & 2 : Conegliano – Eczacibasi :3-1 (22-25, 25-14, 25-19, 25-21).

Paola Egonu bleek praktisch niet te stoppen in deze finale. Zij scoorde 33 pt en lukte in aanval 29 op 48. Bij Eczacibasi was Tijana Boskovic topscorer met 24 pt. Zij lukte in aanval 21 op 42.

Het dreamteam van dit WK zag er als volgt uit :

Receptie-hoek : Kim Yeon-Koung (ECZ) en Robin De Kruyf (VAK)

Middenspeelsters : Zehra Gunes (ECZ) en Kimberly Hill (CON)

Spelverdeelster : Joanna Wolosz (CON)  

Libero: Simge Sebnem Akoz (ECZ) 

Opposite : Isabelle Haak (VAK) 

MVP : Paola Egonu (CON).

Nieuw rankingsysteem wereldwijd

 • FIVB maakte bekend dat ze – zowel bij de mannen als bij de vrouwen – vanaf 1 februari 2020 zal beginnen met een nieuw World Ranking Systeem voor landenteams. Dat zal rekening houden met de resultaten van alle officiële competities, waarbij zelfs de setwinst een rol kan spelen.

Komen hiervoor in aanmerking: de Olympische Spelen en de olympische kwalificaties, de wereldkampioenschappen (inbegrepen WK-kwalificaties), de Volley Nations League, de Volleybal Challenger Cup, de World Cup, de continentale kampioenschappen (inbegrepen de kwalificatiewedstrijden) en de internationaal door de FIVB erkende toernooien met een minimum van vier deelnemende ploegen.

 • De finale van de Volley Nations League bij de mannen vindt van 1 tot 5 juli 2020 plaats in Turijn.

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: Bart Vandenbroucke, FIVB