Jarne van Schuerbeeck is de nieuwe voorzitter van de beachcommissie

Bij Volley Vlaanderen zitten ze in de wintermaanden niet stil. Terwijl Kristof De Loose in de Sutton Park School van Dublin Europa verovert met zijn Start2Volley, hebben ze ook een nieuwe voorzitter van de Vlaamse beachcommissie gekozen. Jarne Van Schuerbeeck (23) van Sporting Wolvertem zal tijdens de volgende vier jaar Herman De Rycke – jarenlang erg verdienstelijk in het beachvolleybal – opvolgen.

Je bent al aan het opklimmen als scheidsrechter, je bent nu voorzitter van de beachcommissie. Straks eindig je nog als voorzitter van Volley Vlaanderen ?

Jarne van Schuerbeeck: “Het is allemaal begonnen in het Redingenhof in Leuven. Nu volg ik nog avondschool voor ‘Sport en Event Manager’. Het volleybal en het organiseren zit dus in mijn bloed. Er was een vacature voor de Vlaamse beachcommissie. Ik was reeds actief in Beach Opwijk. Zo is het allemaal gegroeid, eerst als speler, dan in het bestuur en als scheidsrechter, nu ben ik gekozen als voorzitter.”

Er staat een behoorlijk takenpakket in de planning van Volley Vlaanderen.

“We organiseren het Vlaams beachkampioenschap voor de jeugd en de senioren. Ook het promoten van het beachvolleybal hoort erbij, uiteraard binnen de budgettaire beperkingen. En we onderzoeken de mogelijkheden om leden aan te werven en om de reglementering aan te passen. We sturen ook aan om een meer uniforme beachwerking in alle provincies te verkrijgen. Vooral jongeren willen we naar de beachvelden lokken. We zullen de zaalclubs aanmoedigen om ook een afdeling beachvolleybal op te starten. Met trainingen en oplossingen voor begeleiding die specifiek naar het beachvolleybal zullen gericht zijn.”

Hoe wil je dat allemaal realiseren ?

“Er is een wildgroei in het beachvolleybal ontstaan. Iedereen doet iets op lokaal vlak. Dat is positief, want dat wil zeggen dat er overal en op elk niveau interesse is voor deze specifieke sport. We gaan helpen om dat meer gestructureerd en duidelijker te maken. We hebben met Dries Koekelkoren en Tom van Walle twee uitstekende ambassadeurs voor het beachvolley. Zij gaan meewerken aan de promotie en de opleiding van de trainers. Er worden drie initiatiecursussen opgestart en ook voor een cursus trainer B komt er ruimte vrij. Liesbeth Van Breedam en Wout Wijsmans hebben met hun projecten ook al meegeholpen met een ‘start to beach’. We moeten het – in samenspraak met de Federatie – allemaal netjes in kaart brengen en coördineren. Johan Van Riet, de beachvoorzitter op nationaal niveau, heeft inspraak via het federaal gedeelte. Wij zorgen voor het provinciale luik en het Vlaams kampioenschap. De jeugdkampioenschappen in elke categorie zullen vooral onze bijzondere aandacht krijgen.”

Ik hoor je veel over de integratie van de jeugd praten. Is dat een prioriteit?

“We gaan de ‘best practices’ in de provincies met elkaar vergelijken. Er gebeuren heel veel goede dingen. De hoofdgedachte is dat – met de juiste werkmethode – een project uitgevoerd kan worden met minder problemen, minder onvoorziene complicaties en betere eindresultaten. Voor de U12 heeft men in elke provincie een probleem. We gaan dus initiatieven opstarten om bewust met jonge ‘beachers’ te starten. Deze sport moet voor de jeugd toegankelijker worden. Op zaterdag 14 december is er al een eerste werkvergadering met de provinciale beachcommissie van Vlaams Brabant. De andere provincies zullen volgen.

Vanuit de clubs willen we meer mensen bereiken. In elke provincie gaan we op zoek naar geschikte organisatoren. We gaan – in overleg – een nieuwe kalender voor 2020 opstellen en het puntensysteem verduidelijken. Ook in de federatie wil men externe organisatoren aanmoedigen. Het wordt een win-win situatie. Er wordt een vergoeding 15 euro – van het inschrijvingsgeld van 22 euro – vrijgemaakt voor de organisaties. De beroemde ‘Spetter-toernooien’ zijn in de provincie Antwerpen stopgezet. Maar die mogen niet verdwijnen. Het beachvolleybal groeit. Daarom wordt het belangrijk dat wij helpen via opleiding en structuur. We willen en kunnen de broodnodige ondersteuning aanbieden. Er zal veel werk en veel overleg nodig zijn om dat allemaal te realiseren. Maar zonder een ambitieus plan moet je geen voorzitter worden.

Tekst: Walter Vereeck

Foto’s: Bart Vandenbroucke