Sterke prestaties van onze Belgen in het buitenland

Stijn D’Hulst wereldkampioen met Civitanova

Stijn D’hulst pakt met Lube Civitanova de wereldbeker voor clubs.

Red Dragon Stijn D’Hulst mocht bij Civitanova meer dan bankzitten en tijdens de finale tegen het Braziliaanse Sada Cruzeiro stond hij regelmatig op de spelverdeling en op die manier droeg hij ertoe bij dat zijn Italiaanse ploeg voor de eerste keer wereldkampioen voor clubs werd. Kazan kreeg brons na 3-0 in de troosting tegen Al Rayyar uit Qatar.

Nog in Italië ging de competitie gewoon verder. In A2 werd François Lecat alweer topscorer (17p – 52%) bij zijn ploeg Peimar Calci, die met 3-1 won van Reggio Emilia. Perugia van coach Vital Heynen won in de Champions League met 3-1 van Benfica Lissabon.

Sam Deroo (op het truitje geschreven: Dery) stond in Rusland in de basisploeg bij Dinamo Moskou, dat met 0-3 ging winnen bij Belgorod. Maar Krasnoyarsk (coach Ivanovic) verloor nipt met 3-2 bij Kemerova.

In Polen behoorde Igor Grobelny twee keer bij de uitblinkers van zijn ploeg Warschau. Eerst scoorde 14 punten (44%) bij de 3-0 zege van zijn ploeg tegen Tours in de Champions League en in competitie scoorde hij 18 punten (44%) bij de 2-3 winst van zijn ploeg bij Katowice. Tomas Rousseaux (3p – 20%) bleek nog niet volledig op peil bij Rzeszov, dat met 0-3 verloor bij Jastrzewski. Pieter Verhees stond niet op het wedstrijdblad bij Belchatov – Zawiercie (3-0), Kevin Klinkenberg stond er wel op, maar speelde geen seconde in Radom – Suwalki (2-3).

Arno Van de Velde (12p – 88% en 4 bloks) was samen met Lowie Stuer (32 perfecte recepties) bij de beteren bij Sète, dat echter met 3-2 verloor bij leider Rennes. Jolan Cox, tot vorige week met 21,1 punten gemiddeld, nog gelauwerd als derde beste aanvaller in Frankrijk (na Michaelovic en Araujo), geraakte met Nice niet aan setwinst tegen Nantes. Jolan scoorde 14 punten (43%) en Jelle Ribbens pakte 29% perfecte recepties.

In Duitsland miste coach Christophe Achten met Rottenburg de finale om de Duitse beker na een 3-0 nederlaag in de halve finale tegen Düren. Op 16 februari is de andere finalist in Mannheim de leider van de competitie, Berlin, dat met 3-0 won van Herrsching.

Succesdagen voor Karolina Goliat en Britt Herbots

Britt Herbots presteerde afgelopen week erg sterk bij haar Italiaanse club Busto Arsizio.

Net als bij de mannen een succes voor Italië op het WK voor clubteams. Conegliano verloor geen enkele match en haalde het in de finale met 3-1 tegen het Turkse Eczacibasi.

Ook hier ging de competitie gewoon verder met een dubbel succes voor Britt Herbots, die in de CEV Cup tegen Olomouc met 17 punten (54%) eerst al topschutster was van haar ploeg Busto Arsizio en dat kunststukje nog eens herhaalde in de competitiematch tegen Casalmaggiore (3-0), waarin ze goed was voor 19 punten (48%).

Maar niet alleen zij blonk uit in Italië. Ook Laura Heyrman (11 punten – 71% !) droeg ertoe bij dat Monza met 0-3 ging winnen bij Chieri (Kaja Grobelna 8 punten – 22%). Om dan nog te zwijgen over de 30 punten (49%) die Lise Van Hecke scoorde voor Cuneo, dat daarmee met 3-1 won van Filottrano. In B2 verloor Ravenna (één invalbeurt voor Dominika Strumilo) met 3-1 bij Trentino.

In Duitsland ook een dubbel succes voor Aziliz Divoux en Aachen, dat eerst in de Challenge Cup met 0-3 won van Engelholm en in competitie met 3-0 de baas bleef over Suhl. Jodie Guilliams (9p – 29%) geraakte met Vilsbiburg niet aan setwinst bij Potsdam, evenmin als Wiesbaden (Nathalie Lemmens 4p – 25%) dat van Schwerin verloor in eigen huis. Woensdag worden de halve finales van de Duitse beker gespeeld met Dresden – Suhl en Stuttgart (Celine Van Gestel) tegen Schwerin, een finale ‘avant la lettre’.

In Polen verloor B. Lodz (Charlotte Leys 7p – 20%) met 1-3 tegen Legionowo.

Geen competitie in Turkije, maar in de Challenge Cup haalde Thy Istamboel van Freya Aelbrecht het met 3-0 tegen 7 Las Palmas, de ploeg uit Spanje, die het nog deed zonder Tara Daerden, die na een Belgische revalidatie naar haar club weerkeerde. Las Palmas won in competitie met 0-3 van Barça Barcelona.

In Roemenië verloor Targoviste (met Ilka Van de Vyver twee sets in de basis) in de CEV Cup met 2-3 tegen Nyiregyhaza, maar de club won in de competitie met 3-2 van Alba Blaj.

In Frankrijk blijft Marcq-en-Baroeul het uitstekend doen met Karolina Goliat (24 punten – 36%) als topscoorster en een 3-2 zege tegen het gerenommeerde Cannes. Paris St.-Cloud (met Els Vandesteene met twee invalbeurten in de ploeg) verloor met 3-0 van Terville.

Tekst: Marcel Coppens