Ook Europese successen voor Lindemans Aalst en BDO VHL Haasrode?

Na de dubbele zege van de Belgische vertegenwoordigers Greenyard Maaseik en Knack Roeselare op de openingsdag van de Champions League willen Lindemans Aalst en BDO VHL Haasrode ook ‘winnend’ hun entree maken, resp. in de CEV Cup en de Challenge Cup.

Lindemans Aalst trekt in de zestiende finales eerst op verplaatsing naar Orion Doetinchem (Ned) in Gelderland. BDO VHL stapte zondag al op het vliegtuig richting het verre Tokat in Turkije. Een heel eind ten oosten van hoofdstad Ankara. Een reis met problemen trouwens, vermits de Brabanders zondagavond in Istanboel moesten overnachten, nadat de vlucht naar Sivas afgelast werd. Lindemans Aalst onderneemt de goedkope trip met enkele busjes. Een heel verschil: Haasrode moet wel diep in de geldbuidel tasten.

Johan Devoghel (Lindemans Aalst): “Ik zie eerste Europese opdracht zitten”

Johan Devoghel, coach bij de Ajuinen, klinkt optimistisch in zijn zevende seizoen als hoofdtrainer met een contract voor onbepaalde duur. Dat is positief werken. De verhuis van het Molenbos in Zellik naar sporttempel Schotte in Aalst is een voltreffer geworden.

“Ik word zoals Knack Roeselare en Greenyard Maaseik wel geconfronteerd met een groot verloop van spelers. Maar het bestuur kiest resoluut voor de professionalisering. Er is op die manier heel veel ‘standvastigheid’ geschapen. We staan ook voor de derde keer in de finale van de Belgische beker, waarin we wonnen tegen Antwerpen en verlies noteerden tegen Knack Roeselare. In de 1/16de finales van de CEV Cup zat de loting mee. We kunnen met busjes de verplaatsing doen naar Orion Doetinchem in Gelderland (Nederland). Klaren we die klus, dan wacht ons in de achtste finales Mladost Zagreb (Kro), dat in de voorronde van de Champions League werd uitgeschakeld door Benfica Lissabon.”

Devoghel: “Op ons succes in de Belgische beker valt – na veel twijfels door een dip in onze thuiswedstrijd – niets af te dingen. Na 2-3 thuisverlies volgde een klinkende 0-3 bij rivaal BDO Haasrode. Ook aan het Europese front hebben we een traditie te verdedigen. Met pieken in het verleden tegen Dinamo Moskou. In de Champions League 2016 haalden we de play-offs 12 tegen Trentino (Ita). Daarvoor moesten we uitwijken naar Maaseik. Dat je moet uitwijken wegens zaalperikelen is ook geen ‘cadeau’. Sorry. Veel overschot hadden de Italianen niet. Vorig jaar overleefden we de voorronde van de CL niet tegen het Spaanse Teruel na verlies van een ‘golden set’. Ook in de CEV Cup zijn we te vroeg gestrand tegen Galatasaray Istanboel (Tur). Ik denk dat het nu anders zal lopen. Al had ik op basis van een vrij wisselvallige voorbereiding niet verwacht dat de EM Volley League ons zo zou toelachen. We staan aan de leiding. Dat is mooi meegenomen. Ik ben heus verrast.”

Orion Doetinchem was landskampioen in 2012 en 2019 en won drie Supercups en evenveel Nederlandse bekers. Bekend in ons land zijn middenman Bas Van Bemmelen (2m07, ex-Precura Antwerpen) en ook oud-speler en nu assistent-coach Joris Marcelis. Jelle Hilarius doet een belletje rinkelen op de opposite. Net als de 29-jarige Australiër Adam White (2m03) op receptie-hoek. Hij keert na een eerder verblijf van 2009 tot 2012 (versierde mee de eerste titel voor Orion) terug van de Duitse landskampioen Recycling Volleys Berlin. Na een aantal omzwervingen bij Verona (Ita) en Tours (Fra). Hij heeft getekend voor twee seizoenen. “Ik ga er niet van uit, dat Orion een ‘makkie’ wordt”, stelt Devoghel. “Het is een tegenstander met veel fysieke mogelijkheden en een hele brok opslaggeweld. Ze staan vierde na leider Draisma Dynamo Apeldoorn, Groningen en Sliedrecht. Dat is toch nog ‘andere categorie’. Dus presteert Orion niet zo echt geweldig. Maar ze zijn wel kwartfinalist in de beker. ik wil elke vorm van onderschatting afzweren. Ik werk momenteel met nogal wat jongeren zoals Seppe Van Hoyweghen en de Est Markkus Keel aan de pass na het vertrek van de Pool Firley naar Katowice. We rooien het ook met libero Tim Verstraete in plaats van Dennis Deroey (Knack Roeselare), Jeroen Oprins (25 jaar, ex-Amigos Zoersel), de Pool Jakub Rybicki en de Fin Samuli Kaislasalo. Natuurlijk bieden Simon Van de Voorde en de Nederlanders Tim Smit en Twan Wiltenburg wel enige ervaring. Zo leef ik op goede hoop tegen Doetinchem.”

Kris Eyckmans (BDO VHL Haasrode): “Ambitie voor achtste finales”

Enkele uren na afloop van de interclub thuis (0-3) tegen Lindemans Aalst stapte BDO VHL Haasrode zondag al op het vliegtuig voor de verre trip naar Tokat Belediye Pevne, 400 km ten oosten van de Turkse hoofdstad Ankara. Tokat (130.000 inwoners is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De vlucht ging in twee etappes: eerst tot in Istanboel, dan een binnenlandse vlucht naar Sivas, gevolgd door een rit met de autocar van honderd kilometer doorheen het binnenland van Anatolië. Kost ook veel tijd. Kon BDO in het licht van zijn Europese wedstrijd in de competitie een revanche afdwingen tegen bezoeker Aalst na de uitschakeling in de halve finales van de Belgische beker? Neen, dat lukte niet: andermaal 0-3. Na 8-13 in de eerste set en 14-19 in de tweede fase. De derde set werd de betere. Via 20-24 scoorde BDO VHL nog drie keer voor 23-24. Maar tot een verlenging van de wedstrijd kwam het niet.

In de Belgische beker had coach Kris Eyckmans meer weerbaarheid en verzet verwacht. “Maar Lindemans speelde veel agressiever. Mijn jongens hadden zichzelf te nerveus gemaakt. Dat had een nefaste uitwerking op de opslagdruk. Overigens waren we niet ‘top’. En dat moet je in zulke matchen wel zijn, wil je die winnen. Die voorwaarde konden wij niet inlossen.”

Ook Kris Eyckmans hoopt op een stevige Europese campagne. “Het is onze tweede en symbolisch ook een beloning voor de goede werking van mijn club. Het bestuur levert forse inspanningen. Sponsor BDO, een internationaal opererende accountantsorganisatie met hoofdzetel in Zaventem, levert heel knappe ondersteuning. Ik hoop nog beter te doen dan vorig seizoen. We konden CSKA Sofia (Bul) wippen bij ons debuut (1-3 uit, 3-0 thuis). Maar Kfar Saba (Israël) bleek te sterk. We wonnen in eigen huis de tiebreak: 3-2. Maar in de buurt van Tel Aviv moesten we ons met 3-1 gewonnen geven.”

Wordt Tokat een makkelijk ‘hapje’?  “Ik denk het niet. Turkije heeft een stevige competitie. Met heel veel financiële middelen. Vandaar de komst van nummer 10 Velizar Chernokozhev, een ‘Bulgaarse toren’ van 2m15 op de hoofdaanval. Absoluut niet te onderschatten. Hij werkte met Lorenzo Bernardi bij Perugia en deed ook ervaring op bij Halkbank Ankara. Anderzijds is de linkshandige Slovaak Julius Firkal ook geen doetje. Hij trad aan bij Düren in de eerste Duitse Bundesliga. En hij leerde de Red Dragons kennen tijdens hun campagne in de European League.”

Kris Eyckmans: “Ik beschik in verband met Tokat over vrij veel beeldmateriaal. De Turken kwamen in de Challenge Cup terecht door hun zege in de Balkan Cup. Een beetje een rare kronkel. Maar oké, de loting zit goed: we zijn niet gestuit op Italiaanse of Russische ploegen, zodus bespeur ik een reële kans om een ronde verder door te stoten. Tokat staat overigens op een weinig benijdenswaardige twaalfde plaats in de Turkse eerste Liga. Met slechts twee overwinningen. Dan doen wij het een heel eind beter. Daarna  zouden we uitkomen tegen de winnaar van Penzügyör Boedapest tegen Omonia Nicosia (Cyp). Ik wil met de nieuwe groep alleszins graag een ronde verder komen. Dat moet zeker onze ambitie zijn. Daarna zien we wel waar we uitkomen.”

BDO VHL heeft niemand voor langere duur in de lappenmand. Het blijft bij enkele kleinere kwaaltjes. Alleen dit: libero Quentin Albert, nieuw na vijf seizoenen Borgworm, heeft als ambulancier geen vrijaf gekregen van zijn werkgever. Beetje spijtig. Hij wordt vervangen door Kevin Bossée, een product van de Topsportschool in Vilvoorde en overgekomen van Caruur Gent.

Voor de return in Sportoase is er geen toegangscontrole gepland. Iedereen kan er gratis in, maar dient wel een entreekaart te tonen. Die worden her en der gratis verspreid. Vorig seizoen barstte Sportoase met 3000 kijkers uit haar voegen. Dat record wil BDO graag herhalen.

Programma 1/16de finales

Dinsdag 10 december (Challenge Cup)

Tokat Belediye Plevne (Tur) – BDO VHL Haasrode.

Aanvang Belgische tijd:  17u00

Woensdag 11 december (CEV Cup)

Orion Doetinchem (Ned) – Lindemans Aalst

Aanvang Belgische tijd: 20u00

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke