Greenyard Maaseik en Knack Roeselare willen starten met winst in Champions League

De Supercup ging niet naar Greenyard Maaseik maar naar Knack Roeselare. De West-Vlamingen versloegen de Limburgers ook voor een startbewijs in de bekerfinale op 16 februari 2020 tegen Lindemans Aalst. Voor de vijfde keer op een rij staat Knack op een zucht van nieuwe cupwinst. De bekereditie 2020 tegen het ambitieuze Lindemans is een replay van de editie 2019. Maar eerst staat voor de Belgische top een nieuwe Europese campagne in de steigers.

De poulefase gaat in de Champions League van start op woensdagavond  4 december. Knack Roeselare vloog naar München en stapte daar over op een autocar voor een vrij lange rit richting VfB Friedrichshafen (Dui). Greenyard Maaseik is afgereisd naar het Turkse Halkbank Ankara. Op papier horen twee Belgische openingszeges tot de mogelijkheden. We voelden enkele tenoren aan de tand die de eindscore misschien een winnende wending kunnen geven.

Bij Greenyard Maaseik zijn onze gesprekspartners kapitein en receptie-hoek Jelte Maan en Yurii Semeniuk (25 jaar, 2m10, schoenmaat 50/51) uit Oekraïne. De nieuwkomer in het midden spreekt slechts een mondvol Engels. Dat is een handicap, maar Semeniuk tracht snel stappen te zetten in zijn Engelse communicatie. “Voor mij is het een beetje wennen. Al leerde ik de Maaseikse oefenmeester Joel Banks als coach van Finland al een beetje kennen. De Finnen waren een tegenstander in poule C van de European Golden League. Ik speel voor het eerst in het buitenland. Ik moet mijn vrouw Marina en zoontje Artam wel enkele maanden missen. En dat is niet zo gemakkelijk, omdat ik familie en vrienden hoog in het vaandel draag. Maar het lukt voorlopig wel. Ik houd van koken, dus kan ik altijd mijn favoriete maaltijden bereiden.”

Deze laatbloeier begon pas op zijn twintigste met volleybal. Hij stootte na twee jaar zonder omkijken door naar de nationale ploeg en schopte het tot MVP en beste middenblokker in zijn land. “Mijn eerste maanden bij Greenyard zijn me zeer goed bevallen. Ik herken in competitie trouwens enkele Red Dragons, die ik met Oekraïne op het EK kon kloppen. België is een hele belangrijke stap voor mij. Voor het verwerven van meer naambekendheid. Voor het eerst kan ik mijn talent bovendien tonen in de Champions League. Want volleybal is in Oekraïne geen grote sport. Op de eerste plaats komt boksen. Te danken aan de legendarische zwaargewicht Klytsjko. Daarna volgt – je mag één keer raden – de voetbalsport.”

Tijdelijk krachtenverschil

Of het seizoen na de gemiste bekerfinale een beetje naar de knoppen is, wil Jelte Maan niet met zo veel woorden gezegd hebben. “Ik rekende na heenverlies thuis met 1-3 op de kwalificatie in Schiervelde via de golden set. De invoering daarvan heb ik overigens nog meegemaakt. Maar het is ons niet gelukt. Na drie sets en 2-1 was het voor ons voorbij. Er is dus wel degelijk iets veranderd bij Knack. De Griek Fragkos is aanvallend een enorme aanwinst.  Vorig seizoen wonnen we vaak in Schiervelde. Bijna altijd. De alweer vroege bekerexit is uiteraard zwaar ‘balen’. Maar we moeten verder. Het hernieuwen van de titel wordt nu de nieuwe grote uitdaging.”

 Over het huidige krachtenverschil met Knack Roeselare wil Maan kort zijn. “Dat lijkt mij van tijdelijke aard. We moeten vijf nieuwe spelers integreren. Een diepgaande vergelijking of een evaluatie op dit ogenblik zijn ‘not done’. Daarvoor is het gewoon te vroeg. Strenge oordelen kan je pas vellen na een veel langere periode. Op het einde van het seizoen of zo. Het kan er over een maand al heel anders uitzien. Ik herinner me vorig seizoen. Ook toen moesten we even zoeken naar het juiste ritme.”

Altijd bouwen en bouwen

Vijf nieuwkomers: dat is natuurlijk best veel. “Ja, zij moeten zich ook allemaal ideaal kunnen ontwikkelen in een andere omgeving. Ieder op zijn eigenste manier. En zelf moet ik ook een beetje mijn weg zoeken tussen die nieuwe gezichten. (lacht) Ik sta nu met Lou Kindt, Semeniuk en Andri Aganits tussen drie reuzen. Voorts zitten ook Jonas Kvalen, Rasmus Nielsen en tweede set-up Xavi Folguera in dat aanpassingsproces. Vergeet niet dat het tijd vergt om Timo Tammemaa (Tours), Jolan Cox (Nice), ‘medical joker ‘ Grozdanov (Ravenna), Seppe Baetens (VHL Leuven), Pupart (onbekend), Stef Van Heyste (Feniks Haacht) en Jay Blankenau (Izmir) te vervangen. Met die spelers hebben we in Roeselare de titel veroverd na vijf ongelooflijke titelfinales. Het is voor ons altijd opnieuw beginnen. Altijd maar bouwen en bouwen en weer opbouwen.”

Top drie sloeg al een kloof

Jelte Maan won met Maaseik vijf titels en drie bekers. Hij trekt zich mentaal op aan de gedeelde eerste plaats in de EM Volley League. “Op gelijke hoogte van Lindemans Aalst en Knack Roeselare, die beiden wel teren op een licht beter setgemiddelde. Maar oké: de matchen die we thuis moesten winnen in de interclub, die hebben we ook gewonnen. Eén uitnederlaag in Aalst (3-0) kwam ook voor mij verrassend over. En natuurlijk is er nu de revanche van Roeselare na twee zeges in de halve finales van de Belgische beker. We verliezen afgetekend. Het plaatje is op dit ogenblik duidelijk: Roeselare is een stuk sterker. Maar dat hoeft niet zo te blijven.”

De Maaseikse skipper is verrast dat de top drie al zo’n grote kloof heeft geslagen. “Groter dan verwacht. Door de afslanking van tien naar acht clubs verwachtte ik meer slagkracht in de breedte. Dat is voorlopig niet het geval. Misschien verandert dat in de volgende fase met knock-out-wedstrijden tussen de regulier geklasseerden 1-8, 2-7, 3-6 en 4-5, alvorens de Final 4 begint. Het verfrissende Achel komt daarvoor bijna zeker in aanmerking.”

Champions League

Stijn Dejonckheere en Ruben Van Hirtum nog op Europese lijst van Knack

Steven Vanmedegael (Knack Roeselare): “Ik ben zeven jaar aan de slag bij Knack. Ik beleef mijn tweede seizoen als headcoach. Ja, het loopt opperbest, nu we dat gedroomde ticket voor de bekerfinale te pakken hebben. Ik ben ook tevreden dat mijn contract met twee seizoenen is verlengd. Het is tijdig bekend gemaakt, zo kan ik rustig voortborduren op ons pad van het succes. Net als Maaseik droom ik in de CL van een openingsstunt bij onze Duitse tegenstander VfB Friedrichshafen. Het is de eeuwige nummer twee in de Duitse Bundesliga achter Recycling Volleys RVV Berlijn. Toch is VfB al jaar en dag een gevestigde waarde aan het Europese firmament. Ik speelde ooit tegen Tomas Krisko (ex-Brno). Op de libero prijkt Markus Steuerwald. Ook Günthör, Balan en Juhkami kunnen één en ander met de bal. Anderzijds pakt ook het Poolse Kedzierzyn-Kozle met grote namen uit: Lukasz Kaczmarek, Simone Parodi, de Franse set-up Benjamin Toniutti, de handige Lukasz Wisniewski en hoofdaanvaller Arpad Baroti. De coach teert op een grote naam: Nikola Grbic. Ik verheug me graag op de dubbele confrontatie met Novi Sad (Ser). Het gaat om een nog vrij jonge ploeg, waarin de ervaren Milos Nikic (ex-Knack) zijn plaats opeist. De poulewinst gaat wellicht naar de Polen. Maar wij duelleren zeker voor de tweede plaats. Elk puntje en elke gewonnen set worden belangrijk.”

Nieuws in de rand: heel verrassend staan ook Stijn Dejonckheere en Ruben Van Hirtum – beiden zijn gestopt – nog op de Europese lijst bij Knack. “Dat is een bewuste zet van de club. Mocht het nodig zijn, dan kan het tweetal bij veel blessureleed alsnog worden opgeroepen”, besluit Vanmedegael, zoals altijd blakend van vertrouwen.

Jelte Maan (Greenyard Maaseik): “Ik vind dat we in de loting niet door het geluk zijn gediend. Echt zwakke ploegen doen op dit niveau overigens niet mee. Maar Roeselare krijgt met Novi Sad (Ser) wel een team uit de voorrondes over de vloer. Wij moeten knokken tegen Ankara (Tur), Kazan (Rus) en Jastrzebski (Pol). Willen we iets van onze nieuwe campage maken, dan winnen we best in de Turkse hoofdstad. Ik heb wat inlichtingen ingewonnen bij Jay Blankenau. Ankara staat midden in het pak in de Turkse Liga. Zo geweldig doen ze het niet. Toch blijven Dmitrii Bahov en Hakki Capkinoglu te duchten kleppers. Jastrzebski Wegiel uit de Poolse mijnstreek is een ander paar mouwen. Ze hebben al eens verrassend uitgehaald in de Steengoed Arena. Het is een sterke ploeg met een nieuwe trainer en flinke Duitsers zoals spelmaker Kampa en de bekende Fromm. De kwaliteit van Zenit Kazan staat buiten kijf. Met een pleiade aan vedetten: de Bulgaar Tsvetan Sokolov, Fedor Voronkov, Loran Alekno, enfant terrible Earwin Ngapeth (!), Alexander Butko en Valentin Golubev. Ik bespeur nochtans een waterkansje om thuis te winnen. Laat me even dagdromen. De Russen komen na het WK voor clubteams in Brazilië non-stop op dinsdag rechtstreeks vanuit Zuid-Amerika naar Maaseik. Vanuit Parijs, na hun landing, met de autocar. Vermoeidheid of ontgoocheling zouden hen een dag later zuur kunnen opbreken. Op voorwaarde dat wij ons allerhoogste niveau halen. In de Champions League kan je je geen dipjes veroorloven.”

Champions League

Poule C

Vier ploegen: VC Greenyard Maaseik, Halkbank Ankara (Tur), Zenit Kazan (Rus), Jastrzebski Wegiel (Pol)

Kalender (Belgische tijd)

Speeldag 1 op 4 december 2019: Halkbank Ankara- VC Greenyard Maaseik (15u30)

Speeldag 2 op 11 december 2019: VC Greenyard Maaseik-Zenit Kazan (20u30)

Speeldag 3 op 19 december 2019: VC Greenyard Maaseik-Halkbank Ankara (20u30)

Speeldag 4 op 29 januari 2020: Zenit Kazan-VC Greenyard Maaseik  (17u.)

Speeldag 5 op 12 februari: VC Greenyard Maaseik-Halkbank Ankara (20u30)

Speeldag 6 op 19 januari 2020: VC Greenyard Maaseik-Jastrzebski Wegiel (20u30)

Poule E

Vier ploegen: Knack Roeselare, Zaksa Kedzierzyn-Kozle (Pol), Vojvodina NS Seme Novi Sad (Ser), VfB Friedrichshafen.

Kalender

Speeldag 1 op 4 december 2019: VfB Friedrichshafen-Knack Roeselare (20u.)

Speeldag 2 op 10 december 2019: Knack Roeselare-Zaksa Kedzierzyn-Kozle (20u30u)

Speeldag 3 op 17 december: Vojvodina NS Seme Novi Sad-Knack Roeselare (18u.)

Speeldag 4 op 28 januari 2020: Zaksa Kedzierzyn-Kozle-Knack Roeselare (18u.)

Speeldag 5 op 11 februari 2020: Knack Roeselare-VfB Friedrichshafen (20u30)

Speeldag 6 op 19 februari 2020: Knack Roeselare-NS Seme Novi Sad (20u30)

Andere poules

Poule A: Cucine Lube Civitanova (Ita), Itas Trentino (Ita), HDI Sigorta Fenerbahçe Istanboel (Tur), Jihostroy Ceske Budejovice (Tsj).

Poule B: Kuzbass Kemerovo (Rus), Fakel Novy Urengoy (Rus), Berlin Recycling Volleys (Dui), Ach Volley Ljubljana (Slov).

Poule D: Sir Sicoma Monini Perugia (Ita), Benfica Lissabon (Por), Verva Warschau Orlen Poliwa (Pol), Tours VB (Fra).

Vijf poulewinnaars en drie beste tweedes stoten door naar de kwartfinales.

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke