Belgische teams beginnen aan Europese campagne

Bij de mannen starten vier Belgische teams in december in één van de Europa Cups.

 • Greenyard Maaseik start op 4/12 in Ankara tegen Halkbank. Hier spelen twee buitenlanders, nl. de Bulgaarse spelverdeler G. Seganov en receptie-hoekspeler D. Bahov van Macedonië. Het team doet het niet zo goed in de Turkse competitie en staat in de middenmoot met vier overwinningen in negen wedstrijden. Op 11/12 volgt de thuiswedstrijd tegen Kazan dat in Rusland in zes wedstrijden toch al tweemaal verloor. Op 19/12 speelt Greenyard dan in Polen tegen Jastrzebski dat in Polen van zijn eerste elf  wedstrijden er acht won.
 • Knack Roeselare start op 4/12 in Friedrichshaven. Dit team is in de Bundesliga na acht wedstrijden nog altijd ongeslagen. Op 10/12 volgt dan de thuiswedstrijd tegen Kedzierzyn. Zeker geen eenvoudige opdracht want zonder Sam Deroo staat dit team met acht overwinningen in negen wedstrijden en 24 punten ook dit jaar aan de leiding in de Plus Liga. De derde tegenstander wordt Vojvodina Novi Sad. In dit team speelt slechts één buitenlander, nl. een libero uit Montenegro. Novi Sad staat na negen wedstrijden met acht overwinningen en 21 punten aan de leiding in de Servische superliga.
 • Lindemans Aalst start op 11/12 in de CEV Cup tegen Orion Doetinchem. De terugwedstrijd van deze 1/16de finale is op 18/12 in Aalst. Bij Orion spelen drie buitenlanders, nl. de 1,91m grote Duitse opposite R. Schneider, de 1,97m grote Shalev Saado uit Israel en de 2,05 m grote Adam White uit Australië.
 • BDO Volley Haasrode Leuven speelt in de 1/16de finale van de Challenge Cup eerst uit bij het Turkse TOKAT Belediye Plevne en terug op 17/12 in de Sportoase te Leuven. Via een massale aanbieding van vrijkaarten hoopt VHL opnieuw 3000 toeschouwers in de zaal te krijgen. Het Turkse team heeft twee buitenlanders namelijk de 2,15m grote Bulgaarse opposite V. Chernokozehv en J. Firkas, een receptie-hoekspeler uit Slovakije. Dit team staat op een voorlaatste plaats in de Turkse competitie met twee overwinningen in negen wedstrijden en 6 punten.

Bij de vrouwen treden twee teams in actie en allebei in de CEV Cup

 • Asterix Avo Beveren start op 4/12 thuis tegen het Tsjechische Prostejov. In dit team spelen ook drie Slovaakse speelsters. Prostejov staat in de Tsjechische competitie op een vierde plaats met negen overwinningen in veertien wedstrijden en 26 punten. De terugwedstrijd vindt op 19/12 plaats in Tsjechië.
 • Hermes Volley Oostende moet op 4/12 naar Nova Gorica en speelt de terugwedstrijd thuis op 18/12. In dit Sloveense team spelen drie buitenlanders namelijk Sara Kovac  (CAN) en Anna Spanou (GRE) als receptie-hoekspeelsters en de Servische spelverdeelster Melica Jovanovic. Dit team staat op een derde plaats in de Sloveense competitie met 4 overwinningen in zeven wedstrijden en 13 punten.

 Eerste titel in Italië voor Vital

Bij de start van het nieuwe seizoen wordt in Italië altijd de Supercup georganiseerd. Hieraan wordt deelgenomen door de vier topteams. In de halve finale won Modena met 3-1 tegen Civitanova en versloeg Perugia met dezelfde cijfers Trentino. De finale was een thriller van formaat gewonnen met 3-2 door Perugia. De setstanden waren 27-25, 23-25, 25-23, 18-25, 15-12. Wilfredo Leon Venero werd uitgeroepen tot MVP. Intussen is Brecht Van Kerckhove assistent-trainer bij Perugia.

FIVB-nieuws

 • Tijdens de Volley Nations League 2019 werden in het totaal 9291 uren TV uitgezonden in 131 landen. In You Tube werden 10 miljoen views vastgesteld.
 • De World Ranking beach zag er bij de mannen op 18 november als volgt uit :      1. Mol – Sorum (NOR) 7840 pt; 2. Krasilnikov – Stoyanovski (RUS) 6720 pt; 3. Alison – Alvaro Filho (BRA) en THole – Wickler (GER) 5680 pt.             Koekelkoren – van Walle stonden op plaats 39 met 2760 pt.
 •  Bij de vrouwen zag de top-drie er als volgt uit : 1. Pavan – Melissa (CAN) 6520 pt;     2. Klineman – Ross (USA) 6400 pt; 3. Ana Patricia – Rebecca (BRA) 6320 pt.
 • In het zaalvolley kregen we volgende World Ranking bij de mannen op 15 oktober: 1. BRA 335 pt; 2. USA 280 pt; 3. POL 272 pt; 4. ITA 206 pt; 5. RUS 204 pt. België stond op een dertiende plaats met 80 pt.
 • Bij de vrouwen zag de ranking op 29 september er als volgt uit :                             1. CHN 320 pt; 2. USA 266 pt; 3. SRB 252 pt; 4. BRA 220 pt; 5. RUS 208 pt.    België stond op een negentiende plaats met 42 pt

De Belgen in het buitenland

Frankrijk

 • Arno Vandevelde en Lowie Stuer zijn met Sète na een knappe start, eerste na viif wedstrijden, volledig teruggezakt in de rangschikking. De laatste vijf wedstrijden werden immers verloren. Enkel in Tourcoing kon nog een puntje geraapt worden. Sète staat na tien wedstrijden nu tiende met 13 punten.
 • Jolan Cox en Jelle Ribbens hebben zich met Nice, na een desastreuze start tijdens de laatste twee wedstrijden herpakt. In Narbonne werd met 0-3 gewonnen en daarna thuis tegen Toulouse eveneens met 3-0. Hierdoor staan ze niet meer laatste en hebben ze ook aansluiting gekregen hebben met hun voorgangers. Nice heeft nu 10 punten na tien wedstrijden.
 • Karolina Goliat heeft zich met Marcq-en-Baroeul na een slechte start met drie nederlagen op rij mooi herpakt. Na tien wedstrijden staat haar team zesde met 17 punten.
 • Els Vandesteene kruipt met Paris St.-Cloud stilaan uit een diep dal. In de eerste negen wedstrijden kon slechts tweemaal gewonnen worden en dan nog telkens met 3-2. Door een overwinning met 3-1 in de laatste wedstrijd verlaat haar team nu wel de degradatiezone en staat Paris St.-Cloud op een elfde plaats met 7 punten.

Duitsland

In de eerste Bundesliga spelen 11 teams bij de vrouwen

 • Celine Van Gestel staat met Allianz Stuttgart met zes overwinningen na zeven wedstrijden en 19 pt aan de leiding.
 • Aziliz Divoux behaalde met Ladies in Black Aachen ook zes overwinningen in zeven wedstrijden maar staat met 15 pt op de derde plaats. Bijzonder is wel dat Aachen haar vier wedstrijden op verplaatsing telkens won met 2-3. Zo werd in Stuttgart de tiebreak gewonnen met 23-25, waardoor Stuttgart tot nu toe zijn enige nederlaag leed.
 • Jodie Guilliams staat met Rote Raben Vilsbiburg na zeven wedstrijden met 4 zeges en 13 punten op een zesde plaats.
 • Nathalie Lemmens staat met Wiesbaden met 2 zeges en 5 punten op een negende plaats.
 • In de tweede Bundesliga staat Laurine Vinkesteyn na acht wedstrijden met Bayer 04 Leverkusen met 5 overwinningen en 14 punten op een vierde plaats.

Bij de mannen is alleen Matthias Valkiers als speler actief in de Bundesliga. Matthias staat met zijn team op de vijfde plaats met viif overwinningen in negen wedstrijden en 15 punten. Matthias werd tweemaal uitgeroepen tot MVP. Christophe Achten is trainer van Rottenburg. Zijn team staat na negen wedstrijden met 3 overwinningen en 10 punten op een zevende plaats.

Polen

Bij de mannen is het voorlopig niet echt zinvol om een rangschikking te geven omdat sommige teams al 11 wedstrijden gespeeld hebben en andere slechts zeven.

 • Igor Grobelny kende met Verva Warszawa een uitstekende start met 19 punten uit acht wedstrijden.
 • Pieter Verhees behaalde met Aluron Virtu Warta Zawircie 18 punten in tien wedstrijden.
 • Kevin Klinkenberg won in zeven wedstrijden tweemaal met Slepsk Malow Suwalki en behaalde 6 punten.
 • Tomas Rousseaux speelt na zijn blessure stilaan mee . Resovia Rzeszow startte het seizoen vrij zwak zonder hem. In elf wedstrijden werd tweemaal gewonnen en 8 punten behaald.

Charlotte Leys is de enige Belgische vrouw die dit jaar actief is in Polen. Haar team Grot Budowlani Lodz won zeven van haar tien wedstrijden en staat met 19 punten op een derde plaats.

Turkije

Hier spelen geen Belgische mannen maar wel drie Belgische vrouwen In Turkije tellen in de rangschikking eerst de overwinningen en daarna pas de punten. Bij de vrouwen werden reeds 11 wedstrijden gespeeld

 • Dominika Sobolska staat met Aydin met 5 overwinningen en 14 punten op een zevende plaats.
 • Freya Aelbrecht staat met Turk Hava Yollari met 5 overwinningen en 18 punten op een vijfde plaats. Haar team verloor al viermaal met 3-2.
 • Hélène Rousseaux behaalde met Nilüfer Bursa 4 overwinningen en 11 punten en staat daarmee op een achtste plaats.

Italië

Niet minder dan vijf Belgische vrouwen spelen in Italië waarvan wel eentje in A2 nl. Dominika Strumilo. In A1 spelen 14 teams en werden al negen wedstrijden gespeeld. Conegliano staat met 26 punten aan de leiding.

 • Britt Herbots doet het uitstekend met Busto Arsizio. Arsizio staat tweede met 21 punten.
 • Kaja Grobelna staat met Chieri op een elfde plaats met 10 punten maar speelde wel een wedstrijd minder.
 • Laura Heyrman staat met Monza met 15 punten op een negende plaats.
 • Lise Van Hecke behaalde met haar team Cuneo 6 punten en staat hiermee op een dertiende plaats.
 • In A2 heb je een reeks A en een reeks B met telkens 10 teams. Dominika Strumilo staat met Teodora Ravenna in reeks B op een tweede plaats met 24 punten behaald in tien wedstrijden.

Bij de mannen zijn drie Belgen actief in Italië:

 • Vital Heynen kende met Perugia begin november een serieus dipje met twee nederlagen op rij namelijk 3-1 in Civitanova maar vooral 0-3 thuis tegen Milano. Daarenboven won Perugia ook tweemaal met slechts 3-2. Nu loopt alles opnieuw gesmeerd met als laatste wedstrijd 1-3 winst in Trentino. Perugia heeft nu 25 punten uit 11 wedstrijden en staat hiermee tweede. Modena volgt met 21 punten op een derde plaats maar heeft wel drie wedstrijden minder gespeeld
 • Stijn D’Hulst deed het stukken beter met Civitanova. Zijn team staat met 29 punten in 10 wedstrijden ongeslagen aan de leiding
 • François Lecat speelt in A2 bij Peimar Calci. In A2 spelen twaalf teams en zijn zeven wedstrijden gespeeld. Zijn team staat vierde met 13 punten maar heeft een wedstrijd minder gespeeld. Mits winst komt Calci op gelijke hoogte met het nummer één.

Rusland

Veertien teams spelen in de Russische superliga. Ze lijken fel aan elkaar gewaagd. Sam Deroo staat met Dinamo Moskou met zes overwinningen in negen wedstrijden en 16 punten op een zesde plaats. Zenit Kazan, meervoudig Champions League winnaar, verloor ook al tweemaal. Lokomotiv Novosibirsk staat aan de leiding.

Korea

Bram Van den Dries doet het niet zo goed met KB Insurance Stars. De start was nochtans vrij belovend. De eerste vijf wedstrijden eindigden telkens op 3-2 maar wel slechts éénmaal winst. Ondertussen zijn er al twaalf wedstrijden gespeeld en staat zijn team laatste met 7 punten. Bram zelf liep recentelijk een scheurtje op in de buikspieren en is nog een tweetal weken out. Zonder hun topaanvaller, die recent nog 38 punten scoorde in een wedstrijd, ziet het er natuurlijk niet goed uit voor zijn team.

Roemenië

Na acht wedstrijden staat Ilka Van de Vyver met CSM Targoviste met 18 punten op een derde plaats. Volei Alba Blaj staat met 24 ongeslagen aan de leiding voor D. Boekarest (21 punten).

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: CEV, Bart Vandenbroucke, Jean-Michel Roy