Marc Somers: “Iedereen mag meespelen in het zitvolley”

Leuven : Volley nationale ploeg vrouwen Yellow Tigers : fandag : foto VDB / BART VANDENBROUCKE

Volley Vlaanderen heeft dit jaar een eerste ‘Zitvolley on Tour’ opgestart. Doel is meer in te zetten op deze relatief onbekende sport. Er worden vijf toernooien georganiseerd. Marc Somers van Scabazoe Amigos-Van Pelt Zoersel is één van de pleitbezorgers van deze tak van het G-volley. Hij heeft quasi de volledige reglementering uitgeschreven op de site van Amigos. Daarnaast dragen ook Kruikenburg Ternat en Waregem hun steentje bij in de ontwikkeling en de promotie van het zitvolleybal.

 Om een en ander uit te klaren, hadden we een boeiend gesprek met Marc Somers. Hij is voorzitter, secretaris en trainer van zitvolley Amigos. Marc is initiator aangepaste sporten, specifieker voor omnisport. Anja Lameir is de penningmeester van de club. Jochen Harts is verantwoordelijk voor de spelersgroep. Ook Bert Somers bekommert zich – als initiator volleybal – om het training geven.

Volleybal is zeer populair in de wereld. Ook in ons land. De ‘zitvariant’ moet zich in de G-sport echter nog ontplooien. Ook mensen met een fysieke beperking moeten toegang krijgen tot diverse op maat geknipte sporttakken.

Vanwaar de naam Scabazoe?

Marc Somers: “De naam staat voor SportClub Aangepaste BewegingsActiviteiten ZOErsel. De naam ligt gemakkelijk in de mond. En lijkt een beetje op het vroegere spelletje Scoubidou, dat uit Frankrijk overwaaide. Maar Scoubidou is geen fysieke sport, dat is allerlei frutsels maken met kleurrijke touwtjes. Wij, bij ons, spelen met een volleybal.”

Zijn Scabazoe en Amigos Zoersel pioniers van zitvolleybal in ons land?

“Ja, zo kan je het stellen. Bij Scabazoe, nu een onderdeel van de grote volleybalfamilie van Amigos-Van Pelt Zoersel, wordt de sport al meer dan dertig jaar gespeeld. We zijn ontstaan uit SVG Oostmalle. We hebben altijd doorgezet, hoe moeilijk dat soms ook was. Enkele jaren geleden zijn dan ook Kruikenburg Ternat en Waregem met een ploeg gestart. Wij hebben hen zo veel mogelijk gesteund en geholpen.  Wij spelen regelmatig tegen elkaar. We organiseren elk seizoen een zitvolleybaltornooi. Volley Vlaanderen pakt nu uit met veel promotie en voor meer zichtbaarheid van onze sport met twee bijkomende initiatieven. Zo komt het totaal op vijf manifestaties, geschraagd door de titel ‘Zitvolley On Tour’. We doen overigens ook vaak mee aan toernooien in Nederland.”

Hoe gaat Scabazoe concreet te werk?

“Het seizoen loopt van half augustus tot half juni. We trainen eenmaal per week op maandagavond. Ons team heeft een tiental spelers in de rangen. Ze zorgen voor een goede bezettingsgraad op training. Voor toernooien kunnen we rekenen op versterking van enkele volleyballers van Amigos Zoersel zelf. Want de toelating om te mogen meespelen, zit reglementair in een zeer breed kader.”

Wie mag allemaal meespelen, want je hebt in G-volley ook het gewone staande of lopende spel, met bijvoorbeeld mensen met een (lichte) mentale beperking. Wie behoort tot de specifieke doelgroep van het zitvolley?

Zitvolleybal is de paralympische vorm van volleybal. De specifieke doelgroep zijn personen met een fysieke beperking, waarbij de belangrijkste voorwaarde is dat ze een minimale zitbalans hebben. Maar op clubniveau mag iedereen, dus ook personen met een (lichte) mentale beperking of zelfs zonder enige beperking meespelen. Ook op wedstrijden of toernooien. En ook reguliere spelers,  die wegens een of andere blessure even niet kunnen aantreden, kunnen toch een match zitvolley overwegen tijdens hun revalidatie. Zo houden ze mee hun conditie een beetje op peil. Alleen op internationaal niveau op een EK, WK of op de Paralympics moet een team uit zes personen met een fysieke handicap bestaan. Daarvoor bestaan bepaalde classificaties. ”

Krijgen jullie veel steun van Amigos? En hoe groot is de uitdaging?

“We krijgen veel steun op het logistieke vlak. Met dank aan de bestuursploeg rond voorzitter Claude Holvoet. We mogen in de Amigos-arena de volledige infrastructuur en alle materiaal gebruiken. Daarnaast willen teams van Amigos graag ook een trainingsmatch komen spelen. De meeste mensen denken bij G-sport aan een ietwat slome, makke en lauwe afgeleide vorm van de hoofdsport. Dat is een zekere perceptie, maar het tegendeel is heel anders. Zitvolley wordt voornamelijk gespeeld door sporters met een ‘normaal’ ontwikkeld bovenlichaam, zij het op een veel kleiner speelveld. Dat maakt dat zitvolley een heel snelle en spectaculaire sport is. Als atleten komen kijken en dan graag een keertje proeven van het tempo, reageren ze altijd verrast en gecharmeerd, omdat de uitdaging groter is dan je op het eerste gezicht zou denken. Geoefende volleyballers kunnen dus altijd meespelen en  ook mee genieten. In het begin is het wel even wennen. Het vergt enige uren training om een begin van ervaring op te doen en om zo weinig mogelijk fouten te maken.”

Je hebt het ‘hoe en wat’ van zitvolley als onderdeel van G-Sport keurig en zeer uitgebreid geformuleerd op de site van Amigos. Kan je de vier grootste verschillen met het normale reguliere volleybal even uitleggen?

“Ten eerste zitten de spelers op de grond. Bij elk balcontact moet het zitvlak of een deel van de romp van het lichaam in contact zijn met de bodem. Schuiven, duiken of rollen kunnen perfect. Tweede aspect: het veld is kleiner. De reguliere afmetingen van 18m x 9m zijn teruggebracht tot 10m x 6m. Het net hangt vanzelfsprekend lager: bij de vrouwen op 1m05, bij de mannen op 1m15 en gemengd op 1m20. Derde verschil: de positie van een zitvolleyballer wordt bepaald door het zitvlak en niet door de voeten. Dat betekent dat het zitvlak zich bij de opslag buiten het speelveld moet bevinden. Maar de benen mogen in het veld liggen. Vierde onderscheid: de tegenpartij mag in tegenstelling tot een reguliere ontmoeting wèl een blok zetten of een aanval uitvoeren op de opslag van het serverend team. Stel dat er bij die opslag een touchéblok wordt geproduceerd, dan telt die aanraking niet als één van de maximaal drie toegelaten contacten. Alle andere reglementen en ook de puntentelling zijn hetzelfde als bij het reguliere volleybal: drie balcontacten, geen twee contacten na elkaar en het blok telt niet als balcontact.”

Volley Vlaanderen heeft een speciale folder over zitvolley geplaatst op zijn site www.volleyvlaanderen.be. Wie een zitvolleybalploeg wil opstarten, kan best eerst contact leggen met de bond via een e-mail naar info@volleyvlaanderen.be.

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke en Marc Smolders

Bijkomende info

Clubs in Vlaanderen (3):

Kruikenburg Ternat  

Eric de Laat

GSM 0486 72 90 31 – E-mail: eric@kruikenburgvolley.be  – Website: http://www.kruikenburgvolley.be/g-sport-zitvolleybal

Amigos Scabazoe Zoersel

Marc Somers

GSM: 0474 97 16 45 – E-mail: marc.smolders@scabazoe.be  – Website:  http://amigos.be/index.php/zitvolley

Waregem

Pol De Smet

GSM: 0477 05 17 57 – E-mail: pol@damesvolleywaregem.be – Website: http://www.damesvolleywaregem.be/primair-menu/zitvolley

Leuven : Volley nationale ploeg vrouwen Yellow Tigers : fandag : foto VDB / BART VANDENBROUCKE