Dominique Baeyens wordt tijdelijk bondscoach

“Red Dragons zitten op scharniermoment”

Er werd stilaan wel een antwoord verwacht op de vraag wie er verantwoordelijk zou zijn voor de nationale mannenploeg tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Berlijn begin januari 2020. Binnen één maand moeten er immers selecties en een oefenprogramma gepresenteerd worden aan de spelers. Uiteindelijk werd de kwestie opgelost doordat Brecht Van Kerkchove zelf afzag van een verdere leiding van de Red Dragons en dus moest er een vacature ingevuld worden. Dat de oplossing gevonden werd met de aanduiding van ex-bondscoach Dominique Baeyens als tijdelijk bondscoach, lijkt een voor de hand liggende oplossing. Hoe denkt Dominique daar zelf over?

“Ik vind het eigenlijk een beetje bizar. Tot vorige zondag was deze benoeming het verste van mijn gedachten. Tot ik zondagnamiddag een sms’je kreeg met de melding: ‘Brecht stopt’. Dat was de eerste keer dat ze mij gecontacteerd hebben en ik moet zeggen: ik heb daar wakker van gelegen, want dit paste hoegenaamd niet in mijn scenario, dat ik voor ogen had,” bekent Dominique Baeyens.

Wat heeft je dan toch overtuigd om deze taak op jouw schouders te nemen?

Baeyens: “De situatie was toch wel bijzonder, want binnen een maand moeten we toch met de voorbereidingen beginnen om klaar te zijn voor het olympisch kwalificatietoernooi. Vier jaar geleden was ik er ook bij voor het kwalificatietoernooi en toen sprongen we een gat in de lucht dat we erbij waren. Nu zijn we zelfs enkele plaatsen geklommen op de Europese ranglijst en ondanks de misschien beperkte kwalificatiekansen, is dit toch een toptoernooi waar je moet bij zijn.”

Je wordt dus een tijdelijke bondscoach?

“Ik werd door de federatie inderdaad expliciet gevraagd om deze korte periode te overbruggen. Het is wel degelijk een overgangsperiode, zodat de federatie de tijd heeft om een goede keuze te maken voor een coach op langere termijn. Mij werd gevraagd rond de Red Dragons een positief klimaat te creëren op korte termijn. Mijn enige bemerking is, dat we opnieuw rond de tafel gaan zitten, mocht het toch zo zijn dat wij onverwachts een ticket voor de Spelen bemachtigen.”

Je kent natuurlijk de spelers door en door…

“Dat speelde uiteraard ook mee. Maar ik doe het ook uit loyauteit tegenover de bond. Je weet dat het project Red Dragons mij nauw aan het hart ligt, wat ook in het verlengde ligt van mijn huidige functie binnen de Topsportschool. Ik ken alle spelers van de nationale ploeg en ik ga proberen die korte periode positief te overbruggen. Want eerlijk gezegd: ik denk dat onze nationale mannenploeg voor een scharniermoment staat wat de toekomst in de komende jaren betreft. En als ik daarbij de persoon kan helpen, die een visie op langere termijn zal moeten waar maken, dan vind ik mijn taak erg nuttig.”

Maar je was ook in de achtergrond de persoon die Brecht Van Kerckhove begeleidde. Je zat mee in de beslissing om met de jongere spelers deel te nemen aan de European League, wat bijna op een fiasco en een degradatie eindigde…

“Ik denk dat ik heel loyaal die functie heb opgenomen. Had ik hier of daar enkele bemerkingen of was ik niet akkoord met iets, dan heb ik dat uitsluitend geventileerd naar Brecht, naar niemand anders. En Brecht bleef natuurlijk de coach. Achteraf gezien is het altijd gemakkelijk om commentaar te geven, maar ik wil toch het positieve onthouden. We zijn niet gedegradeerd, al geef ik toe dat het een dubbeltje op zijn kant was. Belangrijk is echter dat we bepaalde jongeren – en ik noem hier b.v. Lou Kindt – de kans hebben gegeven te proeven van internationaal volley. Op het EK worden we afgerekend op de laatste wedstrijd, nadat we in de poule toch een prachtig parcours aflegden met de zege tegen Duitsland als uitschieter. We zijn er dan niet in geslaagd ons te plaatsen voor de kwartfinales. Puur qua resultaat was daardoor onze opdracht niet vervuld zoals wij het gewenst hadden. Wij hadden de perceptie in dat gedeelte van het EK tegen.”

In het verleden klopten de Red Dragons onder jouw leiding vice-Europees kampioen Slovenië, de voorbije zomer klopten jullie Duitsland en verder is er nog Tsjechië. Hoe schat je onze kansen in op dit olympisch kwalificatietoernooi?

“Het zal duidelijk zijn dat dit een absoluut toptoernooi is, waarin gestreden wordt om één olympisch ticket. In de andere poule staan absolute toppers zoals Servië, Frankrijk, Bulgarije en Nederland. Halen we de kruisfinales, dan moeten we tegen de eerste twee uit die andere poule uitkomen. We moeten daar het best mogelijke resultaat neerzetten dat mogelijk is. Hoeveelste we dan worden, weet ik niet en daar wil ik me ook niet op vastpinnen. In de sport bestaan zeker mirakels. We mogen toch dromen over bepaalde ambities en we willen zorgen dat de ploeg daar met de nodige ‘drive’ naartoe leeft.”

Tekst: Marcel Coppens

Foto’s: Bart Vandenbroucke