Zware opdrachten voor Maaseik en Roeselare in Champions League

Na de verschillende continentale kampioenschappen in september en de World cup voor vrouwen kregen we begin oktober nog de World cup voor mannen gevolgd door de start van de nationale kampioenschappen met daarin verschillende van onze internationals.

Intussen had ook de loting plaats voor de wedstrijden in de Champions League voor clubteams en het dient gezegd: Maaseik noch Roeselare werden gespaard.

De zwaarste opdracht is ongetwijfeld voor Greenyard Maaseik. Zesvoudig winnaar Zenit Kazan is sinds het vertrek vorig jaar van Wilfredo Leon Venero en Matthew Anderson dit jaar weliswaar niet meer zo outstanding maar met enkele Russische internationals, de Franse topspeler N’Gapeth en de Bulgaarse opposite Tsvetan Sokolov toch nog altijd kandidaat voor de eindzege en normaal dus een onhaalbare kaart. De Poolse topclub Jastrzebski Wegiel is ook geen hapklare brok. Hier spelen immers twee spelers van de Deutsche Mannschaft, namelijk spelverdeler Lukas Kampa en receptie-hoek Christian Fromm. Ook Julien Lyneel receptie-hoek van de Franse nationale ploeg speelt hier. De bekendste Pool is opposite Dawid Konarski. Halkbank Ankara lijkt de meest haalbare kaart. Hier spelen geen buitenlandse toppers en het team verloor zijn eerste twee wedstrijden in de Turkse competitie. Natuurlijk is het nooit een gemakkelijke opdracht te gaan winnen in Turkije waar de supporters telkens zorgen voor een helse sfeer.

Maaseik begint in Ankara en speelt daarna thuis tegen Kazan. De datum van deze thuiswedstrijd ligt nog niet vast omdat Kazan van 3 tot 8 december het WK voor clubs speelt in Brazilië, waarschijnlijk is het 10 of 11 december.

De opdracht voor Knack Roeselare is ook zwaar maar lijkt minder onoverkomelijk. Kedzierzyn is wel nog de Poolse landskampioen maar heeft met het vertrek van Sam Deroo toch een aderlating ondergaan. De Duitse vice-kampioen Friedrichshaven heeft in het post-Vital Heynen tijdperk toch wel een gedaanteverandering ondergaan. Het is afwachten hoe de nieuwe Duitse trainer Michael Warm en in zal slagen van een groep bestaande uit 9 verschillende nationaliteiten een sterk geheel te maken. Friedrichshaven won zijn eerste drie wedstrijden in de Bundesliga. Knack lijkt ons tegen het Duitse team toch niet kansloos. Ook het laatste team moet voor Knack zeker een haalbare kaart zijn. Wie dit laatste team wordt, weten we pas einde deze maand. Eerst moet Benfica (POR) nog tegen Budva (MNR) spelen en Mladost Zagreb (CRO) tegen Aich/Dob (AUT). De winnaars van deze twee ontmoetingen spelen dan tegen elkaar voor het vierde ticket. Roeselare begint in Friedrichshaven en speelt daarna thuis tegen Kedzierzyn.

Brazilië wint worldcup voor mannen

Brazilië bleek in Japan te sterk voor de concurrentie. Enkel het Polen van Vital Heynen kon hen het vuur aan de schenen leggen maar moest in de onderlinge ontmoeting met 3-2 de duimen leggen. Polen verloor ook nog met 3-1 tegen de USA maar door het verlies van de USA tegen Argentinië was het zilver toch nog voor Polen. Na afloop van de 11 wedstrijden van de Round Robin kregen we volgend resultaat :

1. BRA  11 winstmatchen 32pt; 2. POL  9-28pt; 3. USA  9-27pt; 4. JPN   8-22pt;  5. ARG   6-19pt; 6. RUS  5-15pt; 7. ITA   5-14pt; 8. IRAN   4-12pt;  9. CAN   4-12pt; 10.EGY  2-8pt; 11.AUS  2-5pt; 12.TUN  1-4pt.

De Braziliaanse opposite Alan Souza werd uitgeroepen tot MVP. Augustin Loser (ARG) was de efficiëntste aanvaller met 66,85% voor Leon Venero (POL) met 59,73%. De beste serveerder was Yuyi Nishida (JPN) met 29 aces. Beste blokker was Ivan Yakovlev (RUS) met 39 kill bloks, beste spelverdeler Matias Sanchez (ARG), beste verdediger Luke Perry (AUS) en beste receptiespeler Santiago Danani (ARG).

Het dream team zag er als volgt uit : Wilfredo Leon Venero (POL), Yuki Ishikawa (JPN), Maxwell Holt (USA), Luca Saatkamp (BRA), Alan Souza (BRA), Yuji Nishida (JPN), Micah Christenson (USA) en Thales Hoss (BRA)

Onze Belgen in het buitenland

Mannen

Enkel bij de landen die niet deelnamen aan de World Cup hebben is de competitie reeds enkele wedstrijden ver. Daar ging onze aandacht in het bijzonder naar.

Frankrijk

 • Arno Van De Velde en Lowie Stuer zijn uitstekend gestart met Sète. Op verplaatsing werd bij Nice en Montpellier met 3-1 gewonnen. Thuis liep het wat stroever. Chaumont werd verslagen met 3-2 maar tegen Nantes werd met 3-2 verloren.
 • Jolan Cox en Jelle Ribbens waren met Nice heel wat minder succesvol. De eerste wedstrijd thuis tegen Rennes werd wel nog met 3-2 gewonnen maar daarna volgden drie nederlagen op rij.

Duitsland

Matthias Valkiers behaalde met United Volleys Frankfurt drie overwinningen in de eerste drie wedstrijden. Hij werd tweemaal uitgeroepen tot MVP van de wedstrijd. Berlin Recycling heeft al twee wedstrijden meer gespeeld en staat met 14 pt aan de leiding. Friedrichshaven heeft ook 9 pt na drie wedstrijden.

Zuid-Korea

Hoewel hij verschillende keren topschutter werd bij zijn ploeg KB, speelde Bram van den Dries in de Zuid-Koreaanse competitie vijf keer een tiebreak, waarin maar één keer gewonnen werd.

Italië

Een geweldige ‘geste’ van landskampioen Civitanova, dat Stijn D’Hulst de ganse match liet staan als spelverdeler in de plaats van de Braziliaan Resende, als eerbetoon aan onze Red Dragon die toch verkoos te spelen tegen Milano ondanks het overlijden van zijn vader.

Vrouwen

Bondscoach Gert van de Broek kreeg de vererende uitnodiging om in Japan voor een uitgelezen volleypubliek twee speeches te mogen houden. Nadien mocht hij ook gedurende één week de trainingen volgen van een Japanse topclub.

Jan De Brandt stopte dan weer als bondscoach van Hongarije, nadat hij het vrouwenteam aldaar op een hoger niveau had gebracht. “Ik wilde ook opnieuw ‘vrij’ zijn,” meldde Jan.

Frankrijk

Na 5 speeldagen staan Béziers en Mulhouse met het maximum van de punten aan de leiding. Karolina Goliat kende een slechte start met Marcq-en-Barouel. De eerste drie wedstrijden werden immers verloren. De volgende twee werden echter gewonnen zodat haar team met 6 punten nu op een negende plaats staat. Els Vandesteene deed het slechter met Paris St.-Cloud. Haar team staat met 4 punten op een gedeelde laatste plaats.

Duitsland

 • Celine Van Gestel staat met Allianz Stuttgart na vier speeldagen met het maximum van de punten aan de leiding.
 • Aziliz Divoux heeft met Ladies in black Aachen ook nog geen wedstrijd verloren. Tweemaal werd wel met 3-2 gewonnen. Met 10 punten staat haar team op een tweede plaats
 • Rote Raben Vilsbiburg van Jodie Guilliams heeft maar drie wedstrijden gespeeld waarvan twee gewonnen en heeft 6 punten.
 • Het slechtste rapport is voor het Wiesbaden van Nathalie Lemmens dat slechts één puntje puurde uit drie wedstrijden

Italië

 • Britt Herbots behaalde met Busto Arsizio 7 punten in vier wedstrijden. Bij titelkandidaat Novara werd verloren na een echte thriller met 3-1 (setstanden 28-26, 31-29, 23-25, 25-22. Tegen Firenze werd verloren met 3-2.
 • Lise Van Hecke behaalde met Cuneo zes punten na vier wedstrijden. Ze won o.a. van het Monza van die andere ex-Yellow Tiger Laura Heyrman, die met haar ploeg slechts vier punten telt na vier wedstrijden..
 • Kaja Grobelna behaalde met Chieri eveneens zes punten na vier wedstrijden.

Turkije:

Alle teams hebben hier vijf wedstrijden gespeeld.

 • Dominika Sobolska doet het uitstekend met Aydin BBSK. Haar team won vier van de vijf wedstrijden en staat met 12 punten op een gedeelde tweede plaats met Vakifbank. Eczacibasi staat eerste met 15 punten.
 • Freya Aelbrecht behaalde slechts één overwinning met Turk Hava Yollari maar moest enkele malen nipt de duimen leggen met haar team. Met 6 punten staat THY voorlopig achtste.
 • Hélène Rousseaux behaalde met Nilüfer Bursa ook één overwinning maar sprokkelde geen punten in de andere wedstrijden. Met 2 punten staat Bursa wel nog op de negende plaats.

Polen

 • Charlotte Leys is nog de enige Belgische vrouw in de Poolse competitie. Grot Budowlani Lodz doet het voorlopig uitstekend. De eerste vier wedstrijden werden gewonnen waarvan eentje met 3-2. Chemic Police en Rzeszow hebben reeds vijf wedstrijden gespeeld waarin ze 14 punten haalden. De overige teams volgen reeds op respectabele afstand.

Tekst: Fernand Walder

Foto’s: CEV, Bart Vandenbroucke