Joël Banks: “Supercup en nieuw Fins contract”

Zondag om 17 uur wordt in de Lange Munte in Kortrijk met de strijd om de Supercup de start gegeven van het nieuwe volleyseizoen bij de mannen. Een nieuwe ‘oude’ confrontatie tussen Greenyard Maaseik en Knack Roeselare? De stad Kortrijk heeft een warm hart voor de volleysport. Voor de nationale ploegen en ook voor het clubvolley. Hoewel het al bijna een half jaar geleden is, staan de titelfinales 2019 op vele netvliezen gebrand. Vijf wedstrijden, een sensationele ontknoping. Greenyard Maaseik ging van de hel naar de hemel. Landskampioen 2019. De ambitieuze Limburgers maken er geen geheim van. “Ja, wij willen onze vijftiende Supercup graag toevoegen aan ons fantastisch palmares”, aldus de minzame Britse coach Joel Banks.

In elk geval is Greenyard Maaseik gewapend voor de strijd. Voorzitter Mathi Raedschelders heeft in zijn 35ste seizoen als preses nog niets van zijn ‘drive’ verloren. Integendeel: de club viert weldra het zestigjarig bestaan. Dat wordt in de verf gezet met veel glans en luister. Noblesse, oblige. “Onze Raad van bestuur is alweer uitgebreid en levert uitstekend werk”, aldus Raedschelders. ”Alle sectoren in de club, van management over boekhouding, administratie tot logistiek staan helemaal op punt. Patrick Martens zal gaandeweg het secretariaatswerk overnemen van ons oudste lid Jos De la Haye. Op 17 maart 2020 zal één en ander officieel worden gevierd. Onze club is in al die jaren nog nooit (!) gedegradeerd. Het ging altijd crescendo. Ik zou dat graag zo willen houden. Voor de festiviteiten ‘Greenyard MSK 60’ hebben we een speciale werkgroep opgericht. We zullen dat vieren met veel toeters en bellen.”

Joël Banks, de smeder van het succes bij Greenyard, is ook bondscoach van Finland.

Joël Banks: “Ja, met Finland schopte ik het tot de achtste finales tegen het te sterke Frankrijk op het EK. We finishten op gelijke hoogte van de Red Dragons. De Finse bond reageert heel tevreden. Mijn contract wordt met twee jaar verlengd. Ik hoop dan ook met de Finse ploeg te scoren op het EK 2021. Taalproblemen zijn er niet. Finnen zijn zeer beslagen in het Engels. Het vergt van mezelf wel een andere aanpak in de stijl van coaching. In een club kan je vrij rechtlijnig beslissingen nemen. Op het niveau van bondscoach moet je rekening houden met de wil en ook de grillen van de geselecteerde internationals. Dat houdt in, dat ik heel goed contact moet houden met hun club van herkomst. Dit vergt heel veel energie. Maar in verband met Maaseik heb ik een schitterende terugkoppeling met mijn T2 Ivan Janssen. Ivan heeft bergen ervaring, hij is ook zeer loyaal, we stonden en staan dagelijks in contact. Dus loopt dat allemaal wel los.”

Wat zijn jouw verwachtingen voor het nieuwe seizoen?

“Ik ga nu alweer een nieuw seizoen in bij Greenyard Maaseik. Mijn derde. Aan mijn ambities is er niets veranderd. Het zal niemand verwonderen: de verwachtingen liggen zéér, zéér hoog. We willen alle Belgische finales spelen. Ook het hoogste bereiken in de Champions League. Ik kan me inbeelden dat collega Steven Vanmedegael van Knack Roeselare er net zo over denkt. We worden allebei op CL-niveau zwaar gerespecteerd in Europa. Ik wil gewoon het ‘maximale’ bereiken binnen de Belgische grenzen qua budgetten. Laat daar geen misverstanden over ontstaan.”

Toch sta je voor de uitdaging om een nieuw topscenario te schrijven?

“Daarin heb je gelijk. We behouden zeven getrouwen, er zijn een vijftal nieuwkomers. Ik wil ons verlies van de Canadese spelverdeler Jay Blankenau, Jolan Cox (Nice) en vooral Timo Tammemaa en ook Seppe Baetens (Haasrode VHL) niet onderschatten. Zij waren ‘basic elements’ in het team van vorig jaar. Eigenlijk zeer moeilijk te vervangen. Maar die spelers maken zelf ook hun keuzes. Zoiets dwingt de club om zeer alert alle evoluties op te volgen, want spelers verhuizen elk seizoen opnieuw. Het is kwestie van er in de nasleep van blijvers en vertrekkers heel snel bij te zijn.”

Je ziet heel veel potentieel in het nieuwe team, ja?

“Dat denk ik wel. Ik zie alweer marge om te groeien en om nog sterker te worden. In rivaliteit met Knack Roeselare en zeker ook met ‘coming team’ Lindemans Aalst. Ik koester nu al een droom voor over één jaar in 2020. Niet de titel pakken in sporthal Schiervelde in Roeselare. Maar zwaar feesten en uit de bol gaan in eigen huis.”

Kan je even jouw ploeg even voorstellen?

“We behouden zeven manschappen. Onze libero Just Dronkers, Jelte Maan in zijn 12de seizoen (!), tweede opposite Robert Wojcik, kersverse papa André Aganits (jaar revalideren wegens blessure, nvdr.), Simon Peeters, Elias Thys en onze Duitse ‘medical joker’ aan de pass Jan Zimmermann. We verwelkomen enkele zeer interessante nieuwkomers. Voorop de 22-jarige youngster Lou Kindt (ex-Knack Roeselare), een topper in wording. We kunnen zeker zijn gestalte inzetten. Een speler met veel branie, veel mogelijkheden, veel ‘drive’. Dan hebben we Xavi Folguera van Menen. Hij komt uit Andorra. Een speler die uitmunt door zijn creativiteit. Hij is niet ‘van de grootsten’, maar hij is een ‘plantrekker’, hij heeft altijd een verrassende pass in huis. De Deen Rasmus Nielsen heeft ook veel capaciteiten. Ik wil hem graag inzetten voor het grotere werk. Het is aan hem om te antwoorden op de nieuwe uitdaging. Ook de Noor Jonas Kvalen past in het Maaseikse plaatje. Deze ‘Viking’ werd als referentie tweemaal kampioen van Zwitserland met VC Lausanne. Onze absolute TOP-transfer is Yuri Semeniuk van de nationale ploeg van Oekraïne. Groot, sterk, krachtig: hij heeft alles wat je je als trainer wensen kan. Hij slaagde er ook in om de Red Dragons uit te schakelen op het EK. Een hele referentie. Ja, ik was de afgelopen maanden niet altijd in Maaseik. Maar het bestuur heeft zijn huiswerk schitterend gedaan.”

Vraagje: Roeselare kan zondag in de Supercup niet ‘compleet’ aantreden?

“KIopt. Hun twee Canadezen spelen momenteel op de World Cup in Japan. Knack zal moeten improviseren.  Er is  en was al veel te doen over de datum van de Supercup. Dat begrijp ik. Normaal zou je als club op volle sterkte moeten kunnen aantreden. In de huidige formule  geeft zo’n Supercup niet echt een concreet beeld van de nieuwe waardeverhoudingen.”

‘Supercup’ in Lange Munte op zo 13 oktober 2019:

14 uur vrouwen: Asterix AVO Beveren – Hermes Rekkenshop Oostende

17 uur mannen: VC Greenyard Maaseik – Knack Volley Roeselare

Tekst: Leo Peeters

Foto’s: Bart Vandenbroucke