Week van de Official: Kurt Mariën

Kurt Mariën voor een wedstrijd tijdens het EK dames in 2015 in Antwerpen.

Volleyballers en volleybalsters in de nationale reeksen kennen hem als een zeer deskundige scheidsrechter, maar Kurt Mariën doet veel meer dan dat. Zo bekleedt hij ook de functie van voorzitter in de landelijke scheidsrechterscommissie van Volley Vlaanderen en in de gewestelijke scheidsrechterscommissie van Volley Antwerpen. De Week van de Official startte afgelopen zaterdag op 5 oktober en wij van Volleymagazine vonden het hoog tijd om een praatje te slaan en Kurt wat vragen te stellen

Hoe ben je in het volleybal gerold en scheidrechter geworden?

Kurt Mariën: “Ik ben mijn sportcarrière gestart in het voetbal maar maakte op mijn 12de al snel de omschakeling naar het volleybal. Door twee chronische blessures diende ik echter op mijn 29ste noodgedwongen mijn sportschoenen aan de haak te hangen. Omdat ik zeer graag actief wilde blijven in het volleybal schreef ik me in voor de scheidsrechterscursus. Ik was ervan overtuigd dat mijn ervaring als speler me absoluut kon helpen, daar op de scheidsrechtersstoel.

Ik volgde de cursus in het gewest Antwerpen en slaagde daar voor zowel de theoretische als de praktische test. Het is daar dat ik mijn eerste ervaring als scheidsrechter opdeed. Naarmate de jaren vorderden en mijn ervaring groeide, evolueerde ik van gewestelijk scheidsrechter naar provinciaal, landelijk en tenslotte nationaal scheidsrechter. Daarnaast wou ik mijn passie die ik hierin ontwikkelde graag delen met anderen. Beginnende scheidsrechters enthousiasmeren, coachen, motiveren en begeleiden is iets wat ik in mijn huidige functie kan doen. Ook het rekruteren van mogelijke nieuwe scheidsrechters hoort daarbij. Ik ben op heden voorzitter van de landelijke scheidsrechterscommissie en ook van die in het gewest Antwerpen. Iedereen verdient het om op zijn of haar niveau als scheidsrechter de juiste vorming te krijgen. Het is mijn manier om de arbitrage in het volleybal iets terug te geven van wat het mij al 17 jaar biedt.”

Wat zijn volgens jou de belangrijkste competenties die een scheidsrechter moet hebben?

“Een scheidsrechter ontwikkelt tijdens zijn loopbaan een breed pakket aan skills en competenties heb ik zelf ervaren. Enkele daarvan zijn natuurlijk: kennis en praktische toepassing van de spelregels, omgaan met teams, management van de wedstrijd in de breedste zin van het woord, rust en kalmte, vastberadenheid, empathie, assertiviteit,…

Daarin proberen wij als commissies op elk niveau onze scheidsrechters bij te staan en te coachen waar nodig. Eigenlijk is een scheidsrechter een soort anonieme manager van de wedstrijd. Een wedstrijd waarbij achteraf niet of weinig over de scheidsrechter wordt gesproken, blijkt vaak een goede wedstrijd te zijn. Succes en bestendigheid vereisen geduld en een professionele ingesteldheid. Dat is af te leiden aan het gedrag voor, tijdens en na een wedstrijd.”

Wat is het meest uitdagende of moeilijkste aan een wedstrijd fluiten?

“Dit is een moeilijkere vraag. Dat ligt voor elke scheidsrechter anders. In het algemeen denk ik vooral dat een evenwichtige en juiste combinatie cruciaal is. Een rustige, assertieve en vastberaden houding helpt je daarbij, maar dat is een leerproces dat je door veel fluiten en ervaring opdoen steeds verder ontwikkelt.”

Wat vind jij van de jaarlijks weerkerende campagne Week van de Official?

“Ik vind dit een erg belangrijk maar vooral fantastisch initiatief en meer nog: ondertussen nemen er al 34 verschillende sportfederaties aan deel. Als official op een positieve manier in de spotlights komen, gebeurt te weinig. Net daarom is deze week zo belangrijk en levert zij een belangrijke bijdrage in het positief ervaren van scheidsrechter zijn. Ik hoop dat iedereen zijn steentje bijdraagt om deze week mee bekendheid te geven en een positieve boodschap uit te dragen. Wat extra aandacht voor de rol van de scheidsrechter en een extra dankwoordje na de wedstrijd lijken me een kleine moeite.”

Hoe kunnen de federaties de jeugd warm maken om als scheidsrechter aan de slag te gaan?

“Stap één in deze kwestie is de focus leggen op de juiste zaken. Zo denk ik dat er veel meer ingespeeld moet worden op de positieve ervaringen die je als scheidsrechter beleeft in plaats van de nadruk te leggen op de zeldzame, negatieve momenten. Scheidsrechter zijn of worden is een ongelooflijke troef in jouw ontwikkeling. Je leert er dingen die je meeneemt en gebruikt in het dagelijks leven. Hoe ga ik sereen om met mensen? Hoe krijg ik respect of dwing ik dit op een rustige manier af? Hoe kan ik duiding geven bij bepaalde situaties? Op deze vragen of ervaringen kan je een antwoord vinden vanuit jouw ervaring als scheidsrechter. Dit als hobby kunnen uitoefenen geeft mij veel energie en voldoening.”

Wat zou je toekomstige scheidsrechters nog willen meegeven?

“Ik heb zelf al mogen ervaren dat scheidsrechter zijn een enorm positieve beleving is. Wetende dat er op elk niveau ondersteuning wordt geboden om je stap voor stap de nodige competenties aan te leren geeft een veilig en vertrouwd gevoel. Het is een uitdaging die iedereen kan aangaan en waar we de drempel zo laag mogelijk houden. Graag sluit ik af met een citaat van Albert Einstein dat mij nauw aan het hart ligt en zeker ook in deze Week van de Official past:

“A person who never made a mistake, never tried anything new.”

Tekst: Kurt Mariën en Dieter Smets

F

oto: Kurt Mariën