Ken je de Belgian Blue Tigers?

Je hebt de Red Flames in het voetbal, de Red Panters in het hockey, de Belgian Cats, dat zijn de basketters, en – zelfs bij het bobsleeën – de Belgian Bullets. Deze nationale vrouwenploegen presteren erg goed en met hun strijdlustige namen in hun logo valt dat nog meer op. In het volleybal kennen we natuurlijk de Yellow Tigers. Die hebben een uitstekende sportzomer achter de rug met prachtige resultaten in de Volley Nations League en de Europese kampioenschappen. Schrijf  er vanaf nu de Belgian Blue Tigers maar bij. Jawel, de politie – uw vriend – heeft vanaf dit jaar ook een nationaal volleybalteam bij de vrouwen. En zij zitten op het EK voor politie.

“Twee jaar geleden deden de politiemannen reeds mee aan internationale kampioenschappen”, vertelt Cara Juwet, één van de initiatiefneemsters van dit gloednieuw project. “Met onder meer Wim Deville en Joost Borremans. Onder impuls van onze manager Vincent Marchal en onze coach Jean-Michel Nihoul rijpte de idee om ook met de vrouwelijke politie een nationaal team op te starten. Er zijn wat mails rondgestuurd om te onderzoeken of er voldoende belangstelling was. Vorig jaar in mei heeft de politiebond een paar selectietrainingen georganiseerd in Brussel. Lekker centraal gelegen want zowel Waalse als Vlaamse politievrouwen kwamen in aanmerking. Daaruit zijn een veertiental speelsters gekozen. In september van vorig jaar hebben we zelfs een stage aan zee gehad, met oefenwedstrijden tegen Torhout en de nationale politieploeg van Frankrijk. Vervolgens moesten we een paar maanden geleden (mei 2019) kwalificatiewedstrijden afwerken. Daar eindigden we als beste tweede en zodoende zijn we er voor de eerste keer bij als Belgisch vrouwenteam op de Europese kampioenschappen bij de politie. Spannend.”

Maandag vertrok de delegatie naar Tsjechië, meer bepaald naar Odolena Voda, een klein half uurtje verwijderd van Praag. Het Belgisch politieteam verblijft in de Tsjechische hoofdstad en – zoals de échte sportteams – worden ze onder politiebegeleiding (!) met een spelersbus naar de trainingen en de wedstrijden gebracht. Op de openingsceremonie, ook hier verloopt alles officieel, zal teamkapitein Annelies Bossuyt in haar gloednieuwe blauwe politiepak pronken, samen met haar Belgische medespeelsters, die fier hun sportieve uitrusting zullen dragen.

Woensdag volgt de eerste match tegen thuisland Tsjechië, donderdag ontmoeten ze Nederland en vrijdag wordt de poulefase afgesloten tegen Duitsland. Daarna volgen de halve finales en de finales. “Wij zijn nieuwkomers in dit kampioenschap en we werden meteen ingedeeld in een zware groep”, blikt Cara Juwet vooruit. “Duitsland en Tsjechië haalden al verschillende malen het podium tijdens de vorige Europese kampioenschappen. Dat zijn echt sterke landen, die al een traditie opgebouwd hebben.”

Het sportieve aspect primeert uiteraard maar de Belgische delegatie ziet ook andere voordelen bij deze deelname aan dit internationaal gebeuren. “Onze selectie is netjes verdeeld met evenveel Waalse als Vlaamse politievrouwen”, merkt de spelverdeelster van het nationale politieteam op. “De Waalse meisjes spreken Nederlands en de Vlamingen drukken zich uit in het Frans. En wanneer we mekaar niet begrijpen, dan schakelen we over naar het Engels. We delen bewust een kamer met een Waalse en een Vlaamse volleybalster. Dan ben je wel verplicht om je talenkennis op te krikken. Dat is het eerste voordeel. Verder is dit een internationale uitwisseling van politieteams en regelmatig – zoals onlangs in Namen – maken we kennis met een andere benadering van ons beroep bij de politie. Ook in Praag zal dat gebeuren, we kunnen er alleen maar bij leren. En de ‘good cases’ brengen we terug mee naar België.

De Europese kampioenschappen zullen ook op het internet kunnen gevolgd worden. En we hebben een heuse Facebook pagina – surf maar naar de Belgian Blue Tigers – dan kan je ons volgen. Mét mooie foto’s erbij van Jan Vanmedegael. Onze sponsors en de politiebond hebben ons knap gesteund in aanloop naar ons nieuw internationaal debuut. We gaan trachten om er het beste van te maken met onze blauwe garde, waarbij toch wel wat speelsters zitten die ervaring hebben in de Liga en in de divisiereeksen.”

Nationaal Volleybalteam Politie :

Speelsters Belgian Blue Tigers:

Annelies Bossuyt (captain, opposite)

Julie Goemare (outside hitter, setter)

Annick Haegeman (middle blocker)

Inge Maes (setter)

Anja Laga (outside hitter)

Céline Thonnart (opposite)

Magali Tournay (outside hitter)

Valentine Fraiteur (middle blocker)

Cara Juwet (setter)

Alexandra Marchlewska (outside hitter)

Evelien Lievens (middle blocker)

Staff: Jean-Michel Nihoul (head coach); Vincent Marchal (assistant coach, team manager) Eva Houpels (fysiotherapist), Jan Vanmedegael (photographer).

Tekst: Walter Vereeck

Foto’s: Jan Vanmedegael