Bram van den Dries opnieuw naar Korea

In het tussenseizoen zijn er wereldwijd weer veel spelers van club gewisseld.

Er is een trend waar te nemen in de toename van het aantal jaarlijkse internationale transfers, wat waarschijnlijk veroorzaakt wordt doordat clubs veelal een contract afsluiten van maximum één jaar.

Zoals gebruikelijk geven wij in VolleyMagazine jaarlijks bij het begin van de nieuwe clubcompetities een overzicht van alle transfers van onze Belgen van, naar en in het buitenland.

Vanwege de Europese kampioenschappen bij de vrouwen en mannen beginnen de clubcompetities in de meeste landen pas eind september / begin oktober. Toch zijn veel clubs al half augustus gestart met de voorbereiding van hun nieuwe seizoen. Deels nog incompleet, zonder de internationals.

Twee meer Belgen in het buitenland dan vorig seizoen

Het aantal Belgische volleyballers en volleybalsters in het buitenland is met 2 gestegen (van 30 naar 32), vrouwen zijn in de meerderheid (18 om 14). Het contingent Belgische trainer/coaches in het buitenland is gelijk gebleven (10).

Vijf Belgen gaan voor de eerste keer hun geluk beproeven over de grenzen: Celine Van Gestel (Stuttgart), Laurine Vinkesteyn (Leverkusen), Lowie Stuer en Arno Van De Velde (beiden Sète) en Jolan Cox (Nice).

Drie spelers keerden terug naar België of zijn met volleybal gestopt: Simon Van Den Voorde (naar Aalst), Angie Bland (naar Hermes Oostende) en Valérie Courtois (gestopt).

Maar liefst 25 van de 32 Belgen in het buitenland wisselden afgelopen zomer van club.

Mannen

Er zouden komend seizoen maar liefst zes Red Dragons in de Poolse PlusLiga gaan spelen, maar via een last-minute transfer heeft Sam Deroo Polen alsnog verlaten en is naar Rusland vertrokken. Dinamo Moskou zag hun Amerikaanse transfer van Taylor Sander afspringen door een blessure en moest overhaast op zoek naar een nieuwe receptiespeler. Waarschijnlijk met een hoge afkoopsom kon Deroo losgeweekt worden van de Poolse kampioen Kedzierzyn, waar hij nog onder contract stond. Jammer voor Sam, Moskou heeft zich niet geplaatst voor Europees volleybal.

Maar daar bleef het niet bij. Net voor het verschijnen van ons transferoverzicht kwam het bericht dat Bram van den Dries (oorspronkelijk aangekondigd bij Onico Warschau) niet naar Polen gaat, maar een aanbieding uit Zuid-Korea had ontvangen. Onico had zich als hoofdsponsor van Warschau teruggetrokken en Bram had een clausule in zijn contract om van club te kunnen veranderen bij een aanbod uit Azië. Dat kwam er van KB Insurance Greaters Gumi uit de buurt van hoofdstad Seoul. Die ploeg had al de bekercompetitie achter de rug. Ze zag de Cubaanse Rus Sanchez Bozhulev met een blessure uitvallen en dus ging de ploeg die vorig seizoen voorlaatste eindigde op zoek naar een vervanger. Zo kwamen ze bij Bram terecht, die al eerder (in 2017/18) korte tijd in de Koreaanse KOVO speelde bij Savings Bank. De competitie begint er op 15 oktober en de zeven ploegen uit de hoogste afdeling spelen zes keer tegen mekaar.

Tomas Rousseaux speelde vorig jaar al in Polen, maar wisselt naar Resovia. Igor Grobelny was ook al in Polen, maar verhuist naar Warschau, bij coach Andrea Anastasi. Ook Simon Van De Voorde begon vorig jaar in Polen, maar moest tussentijds vertrekken bij het failliet gegane Szczecin. Hij ging vervolgens door naar het Italiaanse Siena en is nu weer terug in België bij Aalst.

Pieter Verhees (naar Warta Zawiercie) en Kevin Klinkenberg (naar Slepsk Suwalki) hebben nu ook een contract getekend bij een club in de lucratieve PlusLiga, waar nu dus in totaal vier Belgen spelen.

In de Franse Ligue A zijn komend seizoen vier Red Dragons te bewonderen.

Jelle Ribbens speelde al in Frankrijk (Nice). Arno Van De Velde en Lowie Stuer (beiden naar Sète) en Jolan Cox (naar Nice) hebben nu ook de overstap vanuit België gewaagd.

In de Italiaanse Superliga is Stijn D’Hulst als tweede spelverdeler gebleven bij de Italiaanse kampioen Civitanova. François Lecat verhuist van Frankrijk naar de Italiaanse Serie A2.

Matthias Valkiers gaat als enige Red Dragon in de Duitse Bundesliga spelen, bij Frankfurt.

Vrouwen

Bij de vrouwen spelen komend seizoen vijf Yellow Tigers in de Italiaanse competitie.

Britt Herbots (blijft bij Busto Arsizio), Lise Wijsmans-Van Hecke (blijft bij Cuneo), Kaja Grobelna (wisselt naar Chieri) en Laura Heyrman (naar Monza) in de Lega Pallavolo Serie A1, Dominika Strumilo in de Serie A2 (naar Ravenna).

In de Duitse Bundesliga komen vier Yellow Tigers uit: Nathalie Lemmers (Wiesbaden), Aziliz Divoux (Aken), Jodie Guilliams (naar Vilsbiburg) en Celine Van Gestel (naar Stuttgart), terwijl Laurine Vinkesteyn naar de 2e Bundesliga gaat (Leverkusen).

Drie speelsters verhuizen naar de Turkse Sultanlar Ligi: Dominika Sobolska (naar Aydin BBSK), Hélène Rousseaux (naar Nilüfer Bursa) en op een laatst moment Freya Aelbrecht (naar THY Istanbul), waar ook de bij het vroegere Kieldrecht bekende Anne Buijs gaat spelen. THY heeft recentelijk de Balkan-cup gewonnen en speelt CEV Challenge Cup.

Charlotte Leys keert Turkije dan weer de rug toe en gaat naar Polen (Budowlani Lódz).

Ilka Van De Vyver wisselt van Duitsland naar Roemenië (CSM Targoviste).

De twee Belgische speelsters die in Japan speelden (Laura Heyrman en Freya Aelbrecht), keren dus weer terug naar Europa.

Coaches

De meest in het oog springende transfer in het buitenlandse volleybal bij de coaches is misschien wel die van Vital Heynen. Vital is na drie jaar gestopt bij de Duitse vice-kampioen Friedrichshafen en zou zich geheel gaan wijden aan de Poolse nationale mannenploeg om die naar olympisch goud in Tokio te loodsen. Hij zou daarnaast voorlopig geen clubteam meer leiden. Maar plots heeft hij toch een contract voor een jaar getekend bij de Italiaanse topploeg Perugia (vice-kampioen), waar hij de vermaarde Lorenzo Bernardi opvolgt, die door een meningsgeschil over de toekomst van de ploeg en een hooglopende ruzie aan de kant werd gezet. Fons Vranken gaat Vital weer achterna en wordt fysiek trainer bij Perugia.

Emile Rousseaux blijft de Franse vrouwenploeg begeleiden naar de Spelen van Parijs 2024.

Stijn Morand, jarenlang coach bij Paris St-Cloud, houdt het trainerschap (voorlopig?) voor gezien en is als voorzitter van VDK Gent dames aan de slag gegaan, evenals in het team van kine De Maeschalck.

Julien Van de Vyver stopt bij de meisjestalenten van Nederland en heeft de leiding gekregen over de Limburgse fusieploeg van Tongeren en As.

Christophe Achten ruilt het Finse Raision Loimu voor het Duitse TV Rottenburg.

En dan is er nog Velibor Ivanović (Vesko voor zijn vrienden). Deze kleine Servische spelverdeler was rond de eeuwwisseling spelverdeler bij Genk, Herentals en Averbode. In die tijd bemachtigde hij een Belgisch paspoort, wat hij nu nog altijd in bezit heeft. Maar voor ons jaarlijks transferoverzicht van Belgen in het buitenland is hij al die tijd vergeten. Nu is hij in die lijst opgenomen.

Na de periode als speler heeft hij tal van Belgische ploegen getraind, daarna coachte hij diverse Europese clubs, waaronder Voléro Zürich. Afgelopen jaar was hij coach in Cyprus bij de vrouwenploeg van AEL Limassol. Het nieuwe seizoen gaat Vesko in Rusland aan de slag bij Yenisei Krasnoyarsk, geplaatst voor de CEV Challenge Cup.

Voor het volledige overzicht zie: overzicht transfers (volgend artikel Volleymagazine)

Tekst: Willem Bekebrede

Foto’s: Bart Vandenbroucke