Hermes Oostende: “Telkens een procentje verbeteren, levert uiteindelijk meer op”

Lieven Louagie is vier jaar gepassioneerd verbonden bij de volleybalploeg van Oostende. Het eerste jaar als scouter, de laatste twee jaar vervult hij de functie van sportief manager erbovenop. De man – in het bedrijfsleven werkzaam als senior sales manager – is naarstig bezig om van Hermes Oostende een topteam te maken. Vorig jaar kende de kustploeg al een eerste succes met het veroveren van de Belgische beker. “We hebben met onze club een gezonde ambitie”, geeft Lieven Louagie aan.

 “Anders is alle tijd dat we in het project van de club steken zinloos. We willen graag opnieuw een bekerfinale spelen en we willen daarbovenop één van de titelpretendenten zijn. We willen ieder jaar meedoen voor de prijzen. Het zou arrogant zijn om onszelf als voornaamste titelkandidaat uit te roepen. Maar als je wil winnen, moet je fanatiek zijn. Alles, wat ons een stap vooruit kan helpen, willen we realiseren. Iedere keer willen we een procent verbeteren. Maar als je 3% winst kan maken, is dat eigenlijk meer. Dat eerste procentje is even veel waard, maar het volgend procent betekent 2,01% en drie procenten worden eigenlijk 3,02%. Die progressie omvat uiteindelijk meer dan een gewone optelsom.”

Inderdaad, door het wegvallen van een aantal sponsors, werd een nieuwe hoofdsponsor binnen gehaald en vorige week werd een nieuwe overeenkomst met een geldschieter getekend. “Onze voorzitter Philippe Develter heeft behoorlijk veel commerciële contacten”, maakt Lieven Louagie duidelijk. “Ik tracht daar mijn steentje toe bij te dragen.

In samenspraak met de trainers – die trouwens schitterend werk leveren – onderzoeken we ieder seizoen de ‘strong and the weak points’. De sterkste speelsters trachten we te houden. En we streven telkens naar een kwaliteitsinjectie. De scherpte in de groep wordt door doelgerichte transfers niet alleen aangewakkerd, we hebben nu meer speelsters die een basisplaats kunnen opeisen. En als bijkomende meerwaarde kunnen we wekelijks op een hoger niveau trainen. Dat zorgt allemaal voor extra voorwaarden die ons toelaten om naar een hoger niveau te klimmen.

Het eerste jaar, met Sven Govers als trainer, eindigden we derde. Een knalprestatie, want toen kende onze kern amper negen speelsters. Het tweede jaar zijn niet alleen het nieuwe trainersduo – met Frederik De Veylder en Jonathan De Henau – erbij gekomen. Ook de transfers van Jasmien Biebauw en Amber De Tant waren een schot in de roos. Dit jaar komen er alweer vier nieuwe speelsters bij: Ilse De Valkeneer vertrok en Basia Zakoscielna, Maureen van der Woude, Angie Bland en Nathalie De Wulf kwamen erbij. Telkens werd er onderzocht: wat hebben we nodig om ons te verbeteren? Nu informeren zelf een paar speelsters bij Oostende of er plaats is en solliciteren ze om bij ons te komen spelen.

Na al die investeringen was de bekerwinst vorig jaar noodzakelijk. Het was immers 36 jaar geleden dat het toenmalige Hermes Oostende een prijs kon pakken. Het heeft wel tot nieuwe contacten geleid. Volleybalsters verdienen, in vergelijking met andere sporten, te weinig. De nuchtere West-Vlaamse koopmansgeest heeft ons verder geholpen.”

Het missen van de Belgische landstitel was toch een zuur moment voor de

ambitieuze mensen bij Hermes Rekkenshop Oostende. “Dat was een stevige leerschool”, is Lieven Louagie zich bewust van de speciale eindstrijd in de play-offs. “Asterix Avo heeft toen op het juiste moment een stap vooruit gezet en wij deden dat niet. Blessures bij ‘keyspeelsters’ zijn door geen enkel team op te vangen. We hadden 43 officiële wedstrijden afgewerkt en de frisheid was weg.

Dit jaar hebben we ons in de breedte versterkt om een nieuw zwaar programma te kunnen opvangen. In het allermoeilijkste scenario (indien we beide de bekerfinale en de finales van play-offs bereiken) is het bijvoorbeeld dit jaar mogelijk dat we veertien (!) keer tegen Asterix Avo moeten opboksen. Tel maar even op: op het internationaal toernooi van Frasnes kwamen we mekaar al één keer tegen. Dan hebben we twee competitiematchen in de Liga A en ook tijdens de internationale Europese competitie van de CEV zijn twee confrontaties mogelijk. Verder tellen we de Supercup erbij, de beker van België, twee keer in de play-offs en vijf keer in de play-off-finales. En dan vernoem ik de wedstrijden tegen de andere ploegen nog niet. Ik denk dat we naar een beter genivelleerde competitie gaan bij de vrouwen. Ook VDK Gent, de Limburgse fusieploeg, zelfs Lendelede zijn behoorlijk versterkt. En dan heb ik tijdens deze voorbereidingsperiode nog niet alle ploegen gezien. We zijn heus niet het enige team dat naar bekerwinst of het Belgisch kampioenschap mikt.”

Hermes Rekkenshop Oostende haalt alle motivatieprikkels uit de kast om haar droom waar te maken. “De tussenstand bij het aantal Belgische titels staat momenteel op 13-13 tussen Oostende en Beveren (het vroegere Asterix Kieldrecht)”, weet Lieven Louagie. “Voor de West-Vlaamse club is dat al meer dan tien jaar geleden. Maar wij willen de eerste zijn die met veertien nationale titels kan pronken. Vorig jaar stonden we de hele competitie lang aan de leiding, maar op het einde ging Asterix Avo met de prijs lopen. Dit jaar gaan we er nog harder tegenaan. Fanatiek zijn tijdens een match moet. Na het laatste fluitsignaal moet dat gedaan zijn. We hebben onze lessen geleerd na de play-offs van vorig seizoen. Het eigenlijke werk begint pas in januari, met de halve finale van de Belgische beker. Dan komt ook de beslissende fase van de competitie eraan. Onze trainers zijn er vierentwintig uur per dag mee bezig. De extra-miles die zij daarvoor moeten afleggen, zijn nooit een probleem. Het zou dit jaar naar nieuwe successen moeten leiden.”

Tekst: Walter Vereeck

Foto’s: Bart Vandenbroucke